Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV siekia deeskalacijos kurdų kontroliuojamuose Sirijos rytuose

JAV ambasada Sirijoje sekmadienį pranešė, kad aukšto rango pareigūnai susitiko su kurdų vadovaujamomis pajėgomis ir bendruomenių lyderiais Sirijos rytuose ir aptarė, kad po kelias dienas trukusio mirtį nešančio smurto reikia deeskaluoti padėtį.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.
Temos: 1 Sirija

Praėjusį sekmadienį JAV remiamoms, kurdų dominuojamoms Sirijos demokratinėms pajėgoms (SDF) sulaikius vietos Deir Ezoro karinės tarybos vadovą Ahmadą al Khabilą (Ahmadą Chabilą), kurdų kontroliuojamose Deir Ezoro provincijos teritorijose prasidėjo kovos.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pranešė, kad per smurtą žuvo 49 abiejų pusių kovotojai ir aštuoni civiliai gyventojai, o šeštadienį rajone įsigaliojo komendanto valanda.

JAV valstybės sekretoriaus padėjėjo pavaduotojas Artimųjų Rytų reikalams Ethanas Goldrichas (Itanas Goldrikas) ir JAV vadovaujamos koalicijos, kovojančios su grupuote „Islamo valstybė“ (IS) Sirijoje ir Irake, vadas generolas majoras Joelis Vowellas (Džoelis Vavelis) Sirijos šiaurės rytuose susitiko su SDF, kurdų valdžios atstovais ir Deir Ezoro genčių lyderiais, pranešė JAV ambasada.

„Jie sutarė, kad svarbu spręsti Deir Ezoro gyventojų nusiskundimus“, „pašalinių asmenų kišimosi pavojų“ ir „būtinybę išvengti civilių žūčių ir aukų“, sakoma ambasados pareiškime socialiniame tinkle „X“.

Susitikimo dalyviai taip pat sutarė, kad „reikia kuo greičiau deeskaluoti smurtą“, sakoma ne Sirijoje įsikūrusios JAV ambasados pareiškime.

Į rytus nuo Eufrato esančią Deir Ezoro provinciją, kurioje gyventojų daugumą sudaro arabai, kontroliuoja SDF, o Sirijos prezidentui Basharui al Assadui (Bašarui Asadui) ištikimos pajėgos ir su Iranu susiję kovotojai yra dislokuoti vakariniame krante.

Kurdų valdžia savo kontroliuojamas teritorijas valdo per vietines civilines ir karines tarybas, kad nepakenktų vietos arabų gentims.

JAV vadovaujama koalicija šiame regione turi bazes, taip pat ir didžiausiame Sirijos dujų telkinyje „al Omar“.

E. Goldrichas ir J. Vowellas „pakartojo tvirtos JAV partnerystės su SDF svarbą“ siekiant nugalėti IS, priduriama pareiškime.

SDF neigė bet kokius nesutarimus su regiono arabų gentimis ir teigė, kad į susirėmimus dažniausiai įsitraukia režimo kariai ir kiti asmenys, kuriems naudinga būti A. Khabilo pusėje.

Sekmadienį, praėjus dienai po komendanto valandos įsigaliojimo, SDF ir SOHR teigė, kad padėtis, atrodo, nurimo.

SDF atstovas spaudai Farhad Shami (Farhadas Šamis) sakė, kad įtampa apėmė tik penkis kaimus iš 120 rajone, ir pridūrė, kad „viename likusiame kaime reikalai sprendžiami“.

Jis pridūrė, kad „situacija sprendžiama labai jautriai, tačiau tikimės, kad problemos bus greitai išspręstos tiek karinėmis priemonėmis, tiek bendraujant su regiono arabų gentimis“.

SDF vadovavo puolimui, per kurį 2019 metais Sirijoje buvo sutriuškintas IS grupuotės paskelbtas kalifatas.

Nuo 2011 metų prasidėjusio karo Sirijoje žuvo daugiau kaip pusė milijono žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito