Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV: smurtiniai pajėgų susirėmimai Sudane turi būti „nedelsiant“ nutraukti

Smurtiniai Sudano reguliariosios kariuomenės ir sukarintų pajėgų susirėmimai turi būti „nedelsiant“ nutraukti, šeštadienį pareiškė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.
Neramumai Chartume, Sudane
Neramumai Chartume, Sudane / „Scanpix“/AP nuotr.

JAV diplomatijos vadovas pareiškė esąs „giliai susirūpinęs“ dėl pranešimų apie įsiplieskusias kovas. Anot jo, visų JAV ambasados Sudano sostinėje Chartume darbuotojų „buvimo vieta šiuo metu yra žinoma“.

„Raginame visas puses nedelsiant nutraukti smurtą ir vengti tolesnės eskalacijos ar pajėgų mobilizacijos bei tęsti derybas sprendžiant iki šiol neišspręstus klausimus“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“ iš Hanojaus, kur jis apsilankė vykdamas į Didžiojo septyneto (G-7) užsienio reikalų ministrų susitikimą Japonijoje.

Apie pajėgų susirėmimus Sudane pasisakė ir Rusija, paraginusi „skubiai imtis veiksmų siekiant paliaubų“.

„Sudane vykstantys dramatiški įvykiai Maskvoje kelia didelį susirūpinimą. Raginame konflikto šalis parodyti politinę valią, elgtis santūriai ir imtis skubių veiksmų siekiant paliaubų“, – rašoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos paskelbtame pranešime.

Kilus susirėmimams tarp Sudano reguliariosios kariuomenės ir sukarintų pajėgų, šalies sostinėje šeštadienį aidėjo sprogimai ir šūviai.

Sukarintos pajėgos pareiškė kontroliuojančios prezidento rūmus ir Chartumo oro uostą, tačiau reguliarioji kariuomenė tai paneigė, o civiliniai lyderiai paragino nedelsiant paskelbti paliaubas, kad būtų išvengta „visiško“ šalies „žlugimo“.

Gydytojų sąjunga pranešė, kad per pajėgų kovas žuvo trys civiliai, o dar mažiausiai devyni buvo sužeisti.

Smurtas prasiveržė po ne vieną savaitę didėjusios įtampos tarp kariuomenės vado Abdel-Fattaho Burhano, kuris 2021 metų spalio mėnesį vadovavo kariniam perversmui, sužlugdžiusiam Sudano perėjimą prie civilinės valdžios ir lėmusiam svarbios Vakarų pagalbos nutraukimą, ir jo pavaduotojo Mohamedo Hamdano Daglo, vadovaujančio galingoms sukarintoms pajėgoms, dėl planuotos sukarintų Greitojo reagavimo pajėgų (RSF) integracijos į reguliariąją kariuomenę.

Prieštaringi pranešimai

Kiek anksčiau šeštadienį Sudano sukarintos pajėgos pareiškė, kad reguliarioji kariuomenė įžengė į jų stovyklas Pietų Chartume ir apgulė sukarintas pajėgas.

„Greitojo reagavimo pajėgos šeštadienį nustebo, kai didelės kariuomenės pajėgos įžengė į stovyklas Sobos mieste Chartumo apskrityje ir apgulė ten esančius sukarintus būrius“, – sakoma RSF pareiškime.

Jame teigiama, kad kariuomenės pajėgos „pradėjo plataus masto puolimą, naudodamos įvairius sunkiuosius ir lengvuosius ginklus“.

Šis pareiškimas nuskambėjo tuo metu, kai aplink Chartumą aidėjo garsūs sprogimai ir šūviai.

Tuo tarpu kariuomenės atstovas spaudai brigados generolas Nabilas Abdallah agentūrai AFP sakė, kad „greitojo reagavimo pajėgų kovotojai užpuolė kelias kariuomenės stovyklas Chartume ir kitose Sudano vietose“.

„Susirėmimai tęsiasi, o kariuomenė vykdo savo pareigą ginti šalį“, – pridūrė jis.

Sudano sukarintos pajėgos pranešė, kad po šeštadienio kovų su reguliariąja kariuomene kontroliuoja keletą svarbių objektų, įskaitant prezidento rūmus Chartumo centre.

Greitojo reagavimo pajėgos pareiškime nurodė, kad perėmė „visišką prezidento rūmų, taip pat Chartumo ir Merovės oro uostų šalies šiaurėje kontrolę“.

Jame teigiama, kad šie veiksmai buvo atsakas į reguliariosios kariuomenės išpuolius prieš RSF bazes Chartumo pietuose.

Kariuomenė pranešė, kad šeštadienį, sostinės gatvėse vykstant kovoms tarp konkuruojančių saugumo pajėgų, Sudano oro pajėgos smogė kelioms sukarintoms bazėms Chartume,

„Sudano oro pajėgos sunaikino Tibos ir Sobos stovyklas, priklausančias Greitojo reagavimo pajėgoms“, – sakoma pareiškime.

Jame priduriama, kad reguliarioji kariuomenė persekioja RSF kovotojus, todėl civiliai gyventojai raginami likti namuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas