Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV suteiks Ukrainai papildomą 1,7 mlrd. dolerių ekonominę pagalbą

JAV Iždo departamentas antradienį pranešė suteiksiantis Ukrainai papildomą 1,7 mlrd. dolerių (eurų) pagalbą, kad padėtų šaliai atsigauti po Rusijos karinės invazijos. „Ši pagalba padės Ukrainos demokratinei vyriausybei teikti būtiniausias paslaugas Ukrainos žmonėms“, – sakoma iždo sekretorės Janet Yellen pranešime.
Ukrainos kariai fronto linijoje
Ukrainos kariai fronto linijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šios lėšos yra dalis 7,5 mlrd. dolerių pagalbos paketo, kurį gegužę pasirašė JAV prezidentas Joe Bidenas. Jos bus pervestos Kyjivui bendradarbiaujant su Pasaulio banku.

„Naujausias indėlis į ekonominę pagalbą Ukrainai yra dalis prezidento Bideno pasižadėjimo palaikyti Ukrainos vyriausybę, ginančią Ukrainos demokratiją nuo neišprovokuoto ir nepateisinamo Rusijos karo“, – sakoma J.Yellen pranešime.

Lėšos bus skirtos ypač svarbioms sritims, pavyzdžiui, sveikatos apsaugos darbuotojų atlyginimams, nurodė Iždo departamentas.

Kaip rodo Pasaulio banko vertinimai, dėl invazijos, kurią Rusija pradėjo vasario pabaigoje, Ukrainos ekonomika 2022-aisiais gali susitraukti iki 45 procentų.

Šiuo metu šalies biudžeto deficitas kiekvieną mėnesį padidėja 5 mlrd. dolerių. Padėtį dar labiau blogina faktas, kad Ukraina dabar neturi galimybių skolintis vidaus arba užsienio rinkose.

Sąjungininkai stengiasi teikti pagalbą Kyjivui: Didysis septynetas (G-7) ir Europos Sąjunga taip pat paskelbė skirsiantys Ukrainai dar 29,6 mlrd. dolerių, įskaitant JAV skiriamus 8,5 mlrd. dolerių, informavo Iždo departamentas.

Vašingtonas balandį ir gegužę jau pervedė per Pasaulio banką dvi išmokas po 500 mln. dolerių iš šios sumos, kad padėtų Ukrainai padengti neatidėliotinas išlaidas, šaliai kovojant su Rusijos invazija. Trečioji 1,3 mlrd. išmoka buvo pervesta birželį, nurodė Iždo departamentas.

Paskutinė išmoka bus pervesta iki rugsėjo pabaigos.

Nuo Rusijos invazijos pradžios Vašingtonas jau perdavė Kyjivui daugiau kaip 6 mlrd. dolerių vertės karinės technikos ir amunicijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas