Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV svarsto evakuojamus afganus padėjėjus apgyvendinti užsienio karinėse bazėse

Jungtinės Valstijos svarsto galimybę iš Afganistano evakuojamus vietos gyventojus, kurie bendradarbiavo su amerikiečių pajėgomis, perkelti į savo karines bazes kai kuriose užsienio valstybėse, remdamasis gerai informuotais šaltiniais skelbia „The Wall Street Journal“, kurį cituoja „Interfax“.
Talibanui perėmus Afganistano kontrolę, Kabule tvyro panika
Talibanui perėmus Afganistano kontrolę, Kabule tvyro panika / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tarp svarstomų karinių bazių yra amerikiečių bazės Japonijoje, Pietų Korėjoje, Vokietijoje, Kosove, Bahreine ir Italijoje, kadangi esamos bazės Katare ir kitose regiono šalyse, šiuo metu naudojamos tranzitui, greitai persipildo.

JAV administracija sekmadienį pranešė apie sprendimą pasitelkti komercines avialinijas padėti iš Kabulo evakuoti dešimtis tūkstančių afganų, amerikiečių ir kitų užsieniečių.

Gynybos sekretorius Lloydas Austinas aktyvavo itin retai panaudojamą Civilinio rezervo oro laivyno (CRAF) programą, kad būtų paspartintas žmonių tolesnis išskraidinimas iš JAV karinių bazių Artimuosiuose Rytuose, pranešė Pentagonas.

„Mes ketinama padaryti viską, kad išskraidintume visus, kiekvieną Amerikos pilietį, kuris nori išvykti“, – interviu ABC sakė L.Austinas ir pridūrė, kad tas pats pasakytina ir apie Amerikos afganistaniečius sąjungininkus.

Skelbiama, kad 18 civilinių aviakompanijų „American Airlines“, „Atlas“, „Delta“, „Omni“, „Hawaiian ir „United“ lėktuvų padės kariniams orlaiviams, kurie šiuo metu evakuoja žmones.

Šie lėktuvai neskraidys į Kabulą, bet bus pasitelkti skraidinti afganus ir kitus asmenis iš jau perpildytų JAV karinių bazių Katare, Bahreine ir Vokietijoje į Jungtines Valstijas.

Vašingtonas šiuo metu yra nustatęs terminą užbaigti evakuaciją iki rugpjūčio 31 d. Tačiau L. Austinas neatmetė galimybės, kad prašys prezidento pratęsti terminą.

„Mes ir toliau vertinsime situaciją. Vėlgi, dirbsime taip sunkiai, kaip galime, kad išskraidintume kaip galima daugiau žmonių. Ir artėjant terminui, mes pateiksime prezidentui rekomendaciją“, – sakė JAV gynybos sekretorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas