Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV sveikina Damasko pajėgų pergalę prieš džihadistus Palmyroje

Jungtinės Valstijos pirmadienį sveikino Rusijos remiamų Sirijos prezidento Basharo al Assado pajėgų pergalę prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS) senoviniame Palmyros mieste, nepaisant susirūpinimo brutaliu Damasko režimo valdymu.
Nusiaubtas ir apiplėštas Palmyros nacionalinis muziejus
Nusiaubtas ir apiplėštas Palmyros nacionalinis muziejus / „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.

„Mes išties manome, jog tai yra geras dalykas, kad „Daesh“ jos (Palmyros) nebekontroliuoja“, – sakė Valstybės departamento atstovas Johnas Kirby, pavartodamas alternatyvų IS akronimą.

„Kita vertus, mes, žinoma, taip pat turime galvoje, kad Basharo al Assado galimybių tironizuoti Sirijos žmones plėtimas nėra geriausia, ko galima tikėtis dėl Sirijos ir jos žmonių ateities“, – sakė jis.

Sirijos vyriausybės ir jai lojalių kovotojų pajėgos, remiamos Rusijos, užėmė Palmyrą sekmadienį. IS kovotojai šį senovinį miestą kontroliavo beveik 10 mėnesių.

Vašingtonas vadovauja koalicijai, kuri vykdo kampaniją prieš IS. Tačiau jis taip pat kaltina B.al Assado režimą, kad jis gramzdina Siriją į chaosą, kurstydamas šalyje pilietinį karą.

Rusija pasiuntė į Siriją savo karo lėktuvus ir karinius patarėjus padėti B.al Assadui kovoti tiek su ginkluota opozicija, tiek su ekstremistais, tokiais kaip IS džihadistai.

Vis dėlto Palmyros atveju J.Kirby pasveikino šią B.al Assado pajėgų pergalę, pavadinęs ją didžiule bendro priešo nesėkme.

„Trumpas atsakymas – taip, mes manome, jog tai geras dalykas“, – sakė J.Kerry, kalbėdamas valstybės sekretoriaus Johno Kerry, kuris praėjusią savaitę Maskvoje buvo susitikęs su Rusijos vadovais, vardu.

„Nežinojau, kad anksčiau būta neaiškumo; tačiau sekretoriaus požiūris aiškus. Jo nuomone, tai buvo geras dalykas“, – pridūrė J.Kirby.

„Negalime pamiršti, ką „Daesh“ padarė toje vietoje; naikino mūsų bendrą paveldą – žmonijos istoriją, nukirsdino iškilų archeologą, kuris buvo atsakingas už tų vietovių saugojimą“, – sakė Valstybės departamento atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas