Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV sveikina Kinijos vaidmenį Saudo Arabijos vadovautose derybose dėl Ukrainos

Jungtinės Valstijos pirmadienį pasveikino Kinijos dalyvavimą Saudo Arabijos vadovautose derybose dėl karo Ukrainoje, o Vašingtonas tikisi parodyti, kad Rusija yra izoliuota.
Matthew Milleris
Matthew Milleris / „Scanpix“/AP nuotr.

„Manome, kad Kinijos dalyvavimas buvo produktyvus“, – žurnalistams teigė Valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris.

„Jau seniai sakėme, kad Kinijai būtų naudinga prisidėti prie karo Ukrainoje užbaigimo, jei ji norėtų atlikti tokį vaidmenį, kuris gerbtų Ukrainos teritorinį vientisumą ir Ukrainos suverenitetą“, – pridūrė jis.

Šeštadienį Saudo Arabijos uostamiestyje Džidoje vykusiose derybose dalyvavo apie 40 šalių, tarp jų – kylančios šalys, tokios kaip Indija ir Brazilija, kurioms kelia nerimą Vakarų pastangos nubausti Rusiją.

Tačiau Saudo Arabija, siekianti parodyti savo diplomatinę galią, taip pat pritraukė aukščiausius JAV pareigūnus ir pačią Ukrainą, kuri siekė sutelkti paramą. Rusija nebuvo pakviesta.

Prezidento Joe Bideno patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas ir valstybės sekretoriaus pavaduotojos pareigas einanti Victoria Nuland Džidoje taip pat atskirai susitiko su Kinijos pasiuntiniu Li Hui.

Kinija yra pagrindinė Rusijos tarptautinė sąjungininkė, tačiau ji taip pat suintensyvino diplomatiją su Ukraina ir nesiėmė visapusiškos karinės paramos Maskvai.

M.Milleris pabrėžė, kad Rusija kritikavo Džidos derybas.

„Manome, kad šalims naudinga dalyvauti ir išgirsti tiesiogiai iš Ukrainos. Norėčiau pažymėti, kad Rusija tam akivaizdžiai prieštarauja“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas