Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV teigia, kad Šiaurės Korėja bando naują tarpžemyninių raketų sistemą

Pentagonas ketvirtadienį pareiškė, kad Šiaurės Korėja neseniai atliko du naujos tarpžemyninės balistinės raketos sistemos bandymus, kuriuos vienas amerikiečių pareigūnas pavadino „rimta eskalacija“, už kurią bus baudžiama naujomis sankcijomis.
Šiaurės Korėjos raketa
Šiaurės Korėjos raketa / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šiaurės Korėjos teigimu, vasario 26 dieną ir kovo 4-ąją surengti bandymai buvo skirti žvalgybiniam palydovui kurti, tačiau Pentagonas teigė, kad atlikta griežta analizė leidžia daryti išvadą, jog iš tikrųjų tai buvo pirminiai eksperimentiniai bandymai to, kas vėliau taps visą numatytą atstumą galinti nuskristi tarpžemyninė balistinė raketa.

Bet koks toks paleidimas reikštų, kad pasibaigtų paties Pchenjano 2017 metais nusistatytas moratoriumas, o tai savo ruožtu dar labiau padidintų karinę įtampą Korėjos pusiasalyje ir už jo ribų.

Šiaurės Korėja iš viso yra atlikusi tris tarpžemyninių balistinių raketų bandymus. Paskutinis toks bandymas buvo atliktas 2017 metų lapkritį: paleista raketa „Hwasong-15“ yra laikoma pakankamai galinga, kad pasiektų Vašingtoną ir likusią Jungtinių Valstijų žemyninę dalį.

Pentagono atstovas spaudai Johnas Kirby sakė, kad pastarieji du bandymai „buvo susiję su nauja tarpžemyninių balistinių raketų sistema", kurią Pchenjanas pirmą kartą pademonstravo per karinį paradą 2020 metų spalį.

Nors nė vienas raketos paleidimas nepademonstravo tarpžemyninių raketų nuotolio ar pajėgumų, jais aiškiai siekta „įvertinti šią naują sistemą prieš ateityje atliekant bandymą visu nuotoliu, galbūt užmaskuotą kaip kosminis paleidimas“, sakė J.Kirby.

JAV vertinimą patvirtino ir Pietų Korėja, kuri sako, kad abi šalys – pagrindinės saugumo sąjungininkės regione – „nusprendė viešai paskelbti vertinimą, manydamos, kad tarptautinė bendruomenė turi laikytis vieningos pozicijos“ Pchenjano atžvilgiu.

Japonijos gynybos ministerija pareiškė padariusi tokią pat išvadą ir pridūrė, kad vasarį paleista raketa pasiekė iki 600 km aukštį ir ji nuskriejo apie 300 km, o kovo mėnesį paleistos raketos skrydžio aukštis buvo iki 550 km ir ji taip pat nuskriejo apie 300 km.

Japonija šiuos bandymus pavadino „grėsme taikai ir saugumui..., kuri niekada negali būti toleruojama“.

Prieš savo tarpžemyninių balistinių raketų bandymus 2017 metais Šiaurės Korėja atliko keletą galingų raketų paleidimų, kurie, kaip ji tvirtino, buvo platesnio masto civilinės kosminės programos dalis.

Šiaurės Korėjai dėl jos raketų ir branduolinių ginklų programos jau taikomos griežtos tarptautinės sankcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas