Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV tūkstančiai žmonių protestuoja dėl policijos neteisingumo

Tūkstančiai žmonių trečiadienį išėjo į gatves didžiuosiuose JAV Rytų pakrantės miestuose, reikalaudami, kad policija elgtųsi su visais vienodai, padidėjus įtampai po vieno jauno afroamerikiečio mirties dėl traumos, kurią jis patyrė, kai buvo suimtas Baltimorėje.
Protestas Niujorke.
Protestas Niujorke. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Didžiosios demonstracijos vyko pačioje Baltimorėje, tapusioje naujausiu Jungtines Valstijas krečiančių rasinį atspalvį turinčių neramumų židiniu. Ten keli tūkstančiai demonstrantų, daugiausiai jaunuolių, paralyžiavo eismą keliuose kvartaluose per dideles eitynes miesto centre prie merijos pastato.

Dar tūkstančiai žmonių reiškė solidarumą Niujorke, šalies sostinėje Vašingtone ir Bostono mieste, prasiveržus dešimtmečius rusenusiam pykčiui dėl policijos veiksmų ir diskriminacijos.

Dauguma protestų buvo taikūs ir ramūs, nors, kaip pranešė televizija CNN, Niujorke kilo susirėmimų, o policija suėmė per 60 demonstrantų.

Judėjimas už pokyčius labiausiai įsisiūbavo Baltimorėje, kur eitynėse, prasidėjusiose orie pagrindinės traukinių stoties, juodaodžiai ir baltaodžiai demonstrantai, kai kurie susikibę rankomis, skandavo: „No justice, no peace! No racist police!“ („Nebus teisingumo – nebus ir taikos! Ne policijos rasizmui!“)

Baltimorėje šią savaitę sutelkti 2 tūkst. Nacionalinės gvardijos karių nebuvo itin aktyvūs, o gatvėse liko tik nedidelės demonstrantų grupės, kai jau antrą vakarą iš eilės įsigaliojo komendanto valanda, nustatyta nuo 22 iki 5 val. vietos laiku.

Eitynės Baltimorėje ir ramybė gatvėse prasidėjus komendanto valandai labai skyrėsi nuo riaušių ir plėšikavimo, įsiplieskusio po pirmadienį vykusių 25 metų Freddie Gray laidotuvių.

Kol kas nėra aišku, kaip tas juodaodis patyrė mirtiną traumą, kai buvo suimtas, bet šeši policijos pareigūnai buvo nušalinti nuo pareigų be teisės gauti atlyginimą už nedarbo laikotarpį.

Dar daugiau klausimų iškėlė dienraščio „The Washington Post“, straipsnis, cituojantis policijos dokumentą, kuriame pateikiama detalių apie tuo pačiu policijos mikroautobusu su F.Gray vežto kito suimtojo apklausą. Pastarasis sakė tyrėjams, kad girdėjo, kaip F.Gray „trankosi į sienas“. Liudininkas sakė manantis, kad F.Gray „sąmoningai stengėsi susižaloti“.

Tas liudininkas, dabar laikomas kalėjime, buvo atskirtas nuo F.Gray metalinės pertvaros ir jo tiesiogiai nematė, rašo dienraštis.

F.Gray mirė po septynių dienų nuo sunkaus nugaros smegenų sužalojimo kaklo srityje, sakė jo šeimos advokatai, kurie žuvusįjį vaizdavo kaip vėliausią jauną afroamerikietį, tapusį policijos veiksmų auka.

Pernai rugpjūtį Sent Luiso priemiestyje Fergusone įvykęs incidentas, kai baltaodis policininkas nušovė neginkluotą juodaodį paauglį, išprovokavo dideles demonstracijas daugelyje didžiųjų JAV miestų – nuo Los Andželo iki Niujorko. Neramumai atsinaujino, kai didžioji žiuri nusprendė, kad su tuo incidentu susijusiam pareigūnai neturi būti pateikti kaltinimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas