Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV tyrėjai renka informaciją apie sprogdinimus Bostono maratone

Dvi metalinių šratų pripildytos bombos pirmadienį driokstelėjo minioje, susirinkusioje netoli Bostono maratono bėgimo trasos finišo linijos, o dėl šio išpuolio buvo pradėtas didelio masto tyrimas, ieškant atsakingųjų už ataką, kurią Baltieji rūmai laiko galimu „teroro aktu“.
Bostono maratono dalyviai bėga link finišo, kairėje pusėje matomas prasidėjęs sprogimas.
Bostono maratono dalyviai bėga link finišo, kairėje pusėje matomas prasidėjęs sprogimas. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Baltųjų rūmų pareigūnai ir tyrėjai sakė, kad kol kas per anksti spręsti, ar atakos Bostone buvo įvykdyti užsienio, ar vietos grupuotės, taip pat įvardyti kokius nors motyvus.

Šis sprogdinimas yra didžiausias Jungtinėse Valstijose nuo 1995 metų, kai ultradešiniųjų pažiūrų JAV pilietis Timothy McVeigh detonavo didžiulę sunkvežimyje paslėptą bombą, kuri sugriovė federalinį pastatą Oklahoma Sityje. Per tą ataką žuvo 168 žmonės.

Dar po dvejų metų islamistai kovotojai surengė sprogdinimą Pasaulio prekybos centro dangoraižiuose dvyniuose. Tąsyk žuvo šeši žmonės, o dar per tūkstantis buvo sužeisti.

JAV federalinis tyrimų biuras (FTB) antradienį vadovavo atakos Bostone kaltininkų paieškoms, kartu su daugeliu federalinių, valstijos ir vietos teisėsaugos agentūrų.

Pirmadienį bombos Bostone buvo susprogdintos teritorijose, kuriose dėl lenktynių beveik nebuvo automobilių

„Tai baudžiamasis tyrimas, kuris potencialiai yra tyrimas dėl terorizmo“, – sakė FTB specialusis agentas Richardas DesLauriersas.

Sprogstamieji užtaisai, panaudoti pirmadienį įvykdytose atakose, buvo panašaus dydžio, kaip detonuotas 1996 metais per išpuolį Šimtmečio olimpiniame parke Atlantoje, tačiau toli gražu ne toks didelis, kaip panaudotas Oklahoma Sityje. Per ataką Atlantoje iš vamzdžio pagamintos bombos sprogimas sužeidė du žmones, o dar per 100 sužeidė, tad jos poveikis buvo panašus į Bostone detonuotų užtaisų.

Ataka Oklahoma Sityje buvo daug didesnė, nes jos organizatorius panaudojo sunkvežimį, kuriame buvo daugiau nei dvi tonos sprogmenų. Per tą išpuolį žuvo daugiau nei 150 žmonių.

Pirmadienį bombos Bostone buvo susprogdintos teritorijose, kuriose dėl lenktynių beveik nebuvo automobilių. Negalėdami paslėpti sprogmenų mašinose, užpuolikai turėjo kliautis daug mažesniais užtaisais.

Pareigūnai pažymėjo kol kas nenustatė jokių įtariamųjų. Tačiau Bostono ligoninėje „Brigham and Women's“ buvo apklaustas vienas Saudo Arabijos pilietis, kuris buvo pastebėtas bėgantis iš įvykio vietos po pirmojo sprogimo, pirmadienio popietę sakė vienas asmuo, informuotas apie preliminaraus tyrimo eigą.

Teisėsaugos pareigūnai vėliau pirmadienį sakė, kad tas vyras yra atvykęs į Jungtines Valstijas su studijų viza ir kad į jį buvo atkreiptas dėmesys dėl jo sužeidimų pobūdžio, buvimo arti sprogimo vietos ir pilietybės. Tačiau pareigūnai pridūrė, kad jis nebuvo anksčiau pakliuvęs į federalinių tarnybų akiratį, o jo vaidmuo šioje atakoje, jeigu toks buvo, nėra aiškus.

Agentai pirmadienio vakarą taip pat atliko kratą viename bute Bostono priemiestyje Revire, pranešė vietos žiniasklaida, tačiau daugiau detalių nepateikė.

Kai kurie teisėsaugos pareigūnai pažymėjo, kad ši ataka buvo įvykdyta prasidėjus savaitei, kuri laikoma reikšminga radikalioms prieš Amerikos vyriausybę nusistačiusioms grupuotėms.

Balandžio 15-oji buvo paskutinė diena, iki kurios turėjo būti sumokėti mokesčiai, o Masačusetse buvo minima Patriotų diena. Tuo tarpu balandžio 19-ąją bus minimos 1995-aisiais Alfredo P.Murrah įvykdyto sprogdinimo Oklahoma Sičio federaliniame pastate metinės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas