Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV Vermonto valstija smarkiai nukentėjo nuo istoriniais vadinamų potvynių

JAV Vermonto valstijoje ir kitose šalies šiaurės rytų dalyse dvi dienas siautėjusi audra antradienį sukėlė dar daugiau potvynių, kuriuos Vermonto gubernatorius pavadino istoriniais.
Potvynis Vermonto valstijoje
Potvynis Vermonto valstijoje / „Reuters“/„Scanpix“

Antradienį per Vermonto sostinę Montpiljerį, kuriame gyvena 8 000 žmonių, tekėjo purvino patvinusios Vinuskio upės vandens srautai. Kai kurie miesto gyventojai vrido per juosmenį siekiantį vandenį, kiti pagrindinėmis gatvėmis plaukė baidarėmis ir kanojomis. Parduotuvių savininkai inventorizavo sugadintas ar prarastas prekes.

„Nuniokojimas ir potvyniai, kuriuos patiriame visame Vermonte, yra istoriniai ir katastrofiški“, – antradienį sakė gubernatorius Philas Scottas.

Montpiljerio administracijos vadovas Billas Fraseris sakė, kad prie miesto esanti užtvanka tebekelia susirūpinimą, tačiau miestas po truputį atsigauna: vanduo atslūgsta, o viešųjų darbų darbuotojai trečiadienio rytą turėjo pradėti šalinti purvą ir nuolaužas iš miesto centro gatvių.

Įmonėms pradėjus tvarkyti savo patalpas, prasidės pastatų patikrinimai.

„Vanduo per užtvanką neišsiliejo (...) Atrodo, kad ji nebus pralaužta. Tai yra gerai“, – sakė B.Fraseris.

Atslūgus apylinkėse esančių upių ir potvynio vandeniui, pareigūnai galės pradėti vertinti žalą ir būsimų valymo darbų mastą. Potvynis visoje valstijoje jau padarė žalos už dešimtis milijonų dolerių (eurų).

„Patyrėme katastrofišką žalą. Mes tiesiog patyrėme didžiausią audros smūgį“, – sakė Ladlou savivaldybės vadovas Brendanas McNamara, vertindamas potvynio padarinius 1 500 gyventojų turinčiame miestelyje.

JAV Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos (NOAA) vadovas Richardas Spinradas antradienį pranešė, kad tą dieną pavojaus signalai dėl potvynių buvo paskelbti 13,7 mln. žmonių.

Atmosferą tiriantys mokslininkai teigia, kad potvyniai kyla vis dažniau, nes audros formuojasi šiltesnėje atmosferoje, o kylanti planetos temperatūra padėtį tik dar labiau pablogins.

Kasmetiniame NATO viršūnių susitikime Lietuvoje dalyvaujantis JAV prezidentas Joe Bidenas paskelbė Vermonte nepaprastąją padėtį ir įgaliojo Federalinę nepaprastųjų situacijų valdymo agentūrą padėti koordinuoti nelaimės padarinių likvidavimo veiksmus ir teikti pagalbą. Jis taip pat kalbėjosi su valstijos gubernatoriumi ir senatoriumi Bernie Sandersu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas