Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV yra „atviros“ tiesioginėms deryboms su Iranu per susitikimą dėl branduolinio pakto

JAV penktadienį patvirtino, kad kitą savaitę Vienoje dalyvaus susitikime dėl Irano branduolinio susitarimo, ir pasiūlė Teheranui susėsti tiesioginių derybų.
Nedas Price'as
Nedas Price'as / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Tai tėra pradžia, tad nesitikime tuojau pat pasiekti proveržį, nes laukia sunkios diskusijos. Tačiau manome, kad tai yra sveikintinas žingsnis į priekį“, – pareiškė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

„Šiuo metu nesitikime, kad per šį procesą bus surengtos tiesioginės JAV ir Irano derybos, nors JAV tebėra joms atviros“, – pažymėjo jis.

Europos Sąjunga penktadienį paskelbė asmeninį visų 2015 metais pasirašyto Bendro išsamių veiksmų plano (JCPOA) šalių, iš kurio pasitraukė buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas, susitikimą.

Pasak ES, su Jungtinėmis Valstijomis bus „atskirai“ palaikomi ryšiai Vienoje, o Iranas, spaudžiantis amerikiečių prezidentą Joe Bideną (Džo Baideną) panaikinti sankcijas, tučtuojau paneigė, jog bus surengtas tiesioginis nesutaikomų priešų susitikimas.

Anot N. Price'o, „pagrindiniai klausimai“ per diskusijas Vienoje bus „branduoliniai žingsniai, kurių Iranas turės imtis, kad vėl laikytųsi JCPOA sąlygų, ir sankcijų švelninimo veiksmai, kurių turės imtis JAV, kad taip pat sugrįžtų prie nuostatų laikymosi“.

Teheranas reikalauja, kad Vašingtonas žengtų pirmąjį žingsnį – panaikintų D. Trumpo įvestas sankcijas, apimančias, be kita ko, vienašališkas pastangas paralyžiuoti visą šiitiškos respublikos naftos eksportą. Tokiu atveju Iranas žada atšaukti paktą pažeidžiančias priemones, kurių šalis ėmėsi reikšdama savo protestą.

Derybose Vienoje taip pat dalyvaus Jungtinės Karalystės, Kinijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Rusijos vyriausybės, kurios visos lieka branduolinio susitarimo, išsiderėto vadovaujant tuomečiam JAV prezidentui Barackui Obamai laikais, dalyvės ir rėmėjos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas