Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 11 /21:35

JAV teigia, kad Rusija pasirengusi įsiveržti į Ukrainą dar olimpiados metu, ragina piliečius išvykti per 48 val.

Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) ir jų sąjungininkės turi naujų žvalgybos duomenų, kurie rodo, kad Rusija gali pradėti ataką prieš Ukrainą dar nepasibaigus žiemos olimpinėms žaidynėms, CNN sakė keli šaltiniai, susipažinę su informacija. JAV patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas penktadienį perspėjo Ukrainoje esančius amerikiečius išvykti per vieną ar dvi dienas.
Rusijos karys
Rusijos karys / „Scanpix“/AP nuotr.

„Bet kuris amerikietis iš Ukrainos turėtų kuo greičiau išvykti ir bet kuriuo atveju per artimiausias 24–48 valandas, – sakė J.Sullivanas. – Akivaizdu, kad negalime nuspėti ateities, tiksliai nežinome, kas nutiks. Tačiau dabar rizika yra pakankamai didelė, o grėsmė yra pakankamai tiesioginė, todėl to reikalauja atsargumas.“

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Jake'as Sullivanas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Jake'as Sullivanas

„Jei Rusijos ataka prieš Ukrainą tęsis, ji greičiausiai prasidės nuo oro bombardavimo ir raketų atakų, kurios akivaizdžiai galėtų nužudyti civilius gyventojus, neatsižvelgiant į jų tautybę. Vėlesnė sausumos invazija akivaizdžiai apimtų didžiulių pajėgų puolimą“, – sakė J.Sullivanas.

Jis pridūrė, kad neaišku, ar Vladimiras Putinas nusprendė įsiveržti į Ukrainą.

„Noriu pasakyti visiškai aiškiai. Galutinio sprendimo prezidentas V.Putinas nepriėmė, bet mes esame gana susirūpinę, atsižvelgiant į tai, ką matome vietoje ir ką mūsų žvalgybos analitikai surinko, – sakė J.Sullivanas. – Tai yra skubi žinia, nes esame skubioje situacijoje.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karinės pajėgos Baltarusijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karinės pajėgos Baltarusijoje

Vėliau jis sakė, kad yra „labai aiški galimybė“, kad Rusija imsis karinių veiksmų, tačiau negalėjo tiksliai nustatyti, kada ir kaip.

Ankstesni JAV žvalgybos vertinimai rodė, kad Rusija greičiausiai nejudės į Ukrainą iki olimpinių žaidynių pabaigos vasario 20 d., anksčiau CNN sakė JAV pareigūnai. Nauja žvalgybos informacija buvo atskleista po to, kai per pastarąsias 24 valandas JAV administracijos pareigūnai dramatiškai padidino savo viešų įspėjimų, susijusių su Ukraina, skubumą.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas penktadienį pareiškė, kad Rusijos invazija į Ukrainą „gali prasidėti bet kuriuo metu“, galimai ir per Pekino žiemos olimpines žaidynes, o Jungtinės Valstijos ir toliau „mato labai nerimą keliančius Rusijos eskalacijos ženklus, įskaitant naujų pajėgų atvykimą prie Ukrainos sienų“.

Kijevas yra vienas iš Rusijos planuose nustatytų taikinių, CNN sakė trys šaltiniai, susipažinę su nauja žvalgybos informacija.

JAV administracijoje tebevyksta pokalbiai dėl dalies šių naujų žvalgybos duomenų išslaptinimo, o du JAV pareigūnai sakė, kad daugiau duomenų gali būti atskleista vėliau penktadienį.

Vakarai ragina piliečius išvykti iš Ukrainos

Jungtinės Karalystės (JK) vyriausybė patarė Ukrainos piliečiams išvykti dabar, kol dar yra komercinių priemonių, penktadienį pranešė JK užsienio, Sandraugos ir plėtros biuras.

Naujausiuose JK kelionių patarimuose Ukrainai sakoma:

„Patariama nevykti į Ukrainą. Britanijos piliečiai iš Ukrainos turėtų išvykti dabar, kol dar yra komercinių priemonių.“

Kelios šalys, įskaitant Japoniją, Izraelį, Norvegiją, Pietų Korėją ir Latviją, penktadienį patarė savo piliečiams palikti Ukrainą.

JAV prezidentas J.Bidenas taip pat paragino visus amerikiečius palikti Ukrainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas