Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV žvalgybininkai: Talibanas gali vos per tris mėnesius užimti Kabulą

JAV gynybos ir žvalgybos pareigūnai šiuo metu jau rimtai svarsto tikimybę, kad Talibano kovotojai gali per artimiausias 90 dienų užimti Afganistano, iš kurio jau pasitraukė beveik visi amerikiečių ir jų sąjungininkų kariai, sostinę Kabulą, pranešė „The Washington Post“.
Afganistano sostinė Kabulas
Afganistano sostinė Kabulas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dar birželį JAV žvalgybos bendruomenė, anot šio dienraščio, raštu surašytoje analizėje teigė, kad Afganistano vyriausybė gali griūti praėjus pusmečiui nuo JAV pajėgų pasitraukimo iš šalies.

Tačiau Talibanas sėkmingiau nei tikėtasi kovoja su Afganistano pajėgomis ir perima vis daugiau provincijų bei jų sostinių. Tad dabar jau manoma, kad Kabulas kris per 90 dienų arba net per mėnesį.

„Viskas juda bloga kryptimi“, – pripažino vienas su žvalgybininkų vertinimu susipažinęs JAV pareigūnas.

Buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija planavo, kad amerikiečiai kariai Afganistaną paliks iki gegužės 1-osios. Bet liepą Joe Bienas paskelbė, kad visi kariai pasitrauks iki rugpjūčio 31 dienos.

Terminas jau visai čia pat, o Talibanas nuo rugpjūčio 6 dienos jau užėmė mažiausiai aštuonių provincijų sostines, be to, šiuo metu kontroliuoja daugiau nei pusę apskričių centrų.

J.Bidenas pripažįsta, kad situacija labai bloga, bet pabrėžia, jog nekeis sprendimo nutraukti beveik 20 metų trukusią karinę kampaniją Afganistane ir jo nesigaili.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas

„Žiūrėkite. Per 20 metų išleidome daugiau nei trilijardą dolerių. Mes parengėme ir apginklavome moderniais ginklais daugiau nei 300 tūkst. Afganistano karių. Afganistano lyderiai turi susivienyti“, – antradienį teigė JAV prezidentas.

Tiesa, kol kas sprendimas dėl JAV ambasados Kabule uždarymo ir jos darbuotojų evakuacijos dar nepriimtas – esą grėsmė kiekvieną dieną vertinama iš naujo. Vis dėlto Pentagonas, „The Washington Post“ šaltinių teigimu, yra suplanavęs žaibišką ambasados evakuaciją, jei jos prireiktų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas