Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JK ir Rusijos diplomatijos vadovai aptarė derybas dėl Irano ir padėtį Afganistane

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorė Liz Truss su Rusijos diplomatijos vadovu aptarė branduolinių derybų su Iranu eigą, taip pat padėtį Talibano kontroliuojamame Afganistane, ketvirtadienį pranešė britų Užsienio reikalų ministerija.
Liz Truss ir Sergejus Lavrovas
Liz Truss ir Sergejus Lavrovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Prieš Britanijos sušauktas penkių [Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos] šalių užsienio reikalų ministrų derybas užsienio reikalų sekretorė susitiko su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu. Jie aptarė būtinybę, kad Iranas sugrįžtų prie branduolinių derybų“, – nurodoma ministerijos pareiškime.

„Jie taip pat aptarė stabilumą ir saugumą Afganistane, įskaitant poreikį, kad Talibanas suformuotų įtraukią vyriausybę“, – priduriama pareiškime.

Šis susitikimas, įvykęs JT Generalinės Asamblėjos sesijos kuluaruose, buvo pirmosios S.Lavrovo ir L.Truss derybos nuo jos paskyrimo į dabartinį postą anksčiau šį mėnesį.

2015 metais Iranas ir šešios šalys – penkios nuolatinės JT Saugumo Tarybos narės ir Vokietija – pasiekė Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamą sutartį.

Šiuo paktu Teheranas įsipareigojo apriboti savo branduolinę programą mainais į tarptautinių sankcijų sušvelninimą. Sutartis pakibo ant plauko 2018 metais, kai tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trampas iš jo vienašališkai išvedė savo šalį ir grąžino sankcijas šiitiškai respublikai. Iranas savo ruožtu laipsniškai atsisakė vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus.

Vienoje vedamos derybos, kurių dalyviai mėgina įtikinti Vašingtoną sugrįžti į susitarimą, o Iraną – prie savo branduolinių įsipareigojimų, stringa nuo birželio, kai Irano naujuoju prezidentu buvo išrinktas ultrakonservatorius Ebrahimas Raisi.

Per savo inauguracijos ceremoniją rugpjūčio pradžioje naujasis prezidentas pareiškė, kad Teheranas būtų pasirengęs tęsti derybas, jeigu Vašingtonas atšauks Iranui taikomas sankcijas.

Amerikiečių prezidentas Joe Bidenas rugpjūčio 31 dieną oficialiai paskelbė apie 20 metų trukusio JAV ir jų NATO sąjungininkų misiją Afganistane pabaigą.

Vasarą Talibano kovotojai vieną po kitos užėmė beveik visas šalies provincijas, o rugpjūčio viduryje įžengė ir į sostinę Kabulą. Afganistaniečių prezidentas Ashrafas Ghani (Ašrafas Ganis) ir daugelis jo vyriausybės narių pabėgo į užsienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas