Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JK parlamentarai atmetė visas keturias alternatyvas „Brexit“ susitarimui

Jungtinės Karalystės parlamente jau antrą kartą surengti „indikaciniai“ balsavimai dėl „Brexit“ scenarijų, kurie praeitą savaitę buvo atmesti. Tiesa, šįkart parlamentarai rinkosi ne iš aštuonių, o keturių variantų, praeitą savaitę sulaukusių daugiausia paramos. JK parlamentarai atmetė visas keturias alternatyvas „Brexit“ susitarimui.
Theresa May Bendruomenių Rūmuose
Theresa May Bendruomenių Rūmuose / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Praeitą savaitę britų parlamentarai atmetė aštuonis „Brexit“ scenarijus ir trečią kartą nepritarė Theresos May su Briuseliu suderėtam sutarties projektui.

Pirmadienį vakare Bendruomenių rūmuose „indikaciniai“ balsavimai vyko dėl šių keturių scenarijų, tačiau visi jie buvo atmesti:

  • Muitų sąjungos tarp JK ir ES įtvirtinimo „Brexit“ plane;
  • Politinės deklaracijos pokyčių, leidžiančių po skyrybų JK prisijungti prie Europos laisvosios prekybos asociacijos, per kurią Londonas išlaikytų narystę Europos ekonominėje erdvėje ar, kitaip tariant, bendroje rinkoje;
  • Patariamojo visuomenės balsavimo, reiškiančio, kad parlamentas negalės ratifikuoti bet kokios „Brexit“ sutarties, kuri nebus patvirtinta referendumu;
  • Didesnių galių parlamentui suteikimo. Jei iki balandžio 10 dienos vidudienio nebūtų sudaryta jokio pasitraukimo sutartis, JK turėtų prašyti Bendrijos atidėti skyrybas. Jei ES nesutiktų to padaryti, parlamentarams turėtų būti leidžiama rinktis tarp išstojimo be susitarimo ir 50-ojo ES sutarties straipsnio, leidžiančio išstoti iš Bendrijos, atšaukimo.
Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

ES pareigūnas: „Brexit“ be sutarties dabar „beveik neišvengiamas“

08:12

Jungtinės Karalystės parlamentarams nepavykus susitarti dėl alternatyvios „Brexit“ strategijos, beveik neišvengiamas tapo scenarijus, kad šaliai teks trauktis iš Europos Sąjungos be jokio susitarimo, antradienį perspėjo Europos Parlamento „Brexit“ reikalų komiteto pirmininkas Guy Verhofstadtas.

„Bendruomenių Rūmai vėl balsavo prieš visus variantus. Kietas „Brexit“ yra beveik neišvengiamas“, – pareiškė buvęs Belgijos premjeras G.Verhofstadtas.

„Trečiadienį JK turi paskutinį šansą išeiti iš aklavietės, antraip jai teks atsidurti prie bedugnės“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

Toks G.Verhofstadto komentaras iškart sulaukė kritikos: ekonominiai sukrėtimai, kad ir nemenki, "Brexit" be susitarimo atveju tikrai negali būti vadinami bedugne.

Britanijos vyriausybė toliau sieks palaikymo „Brexit“ sutarčiai

00:43

Didžiosios Britanijos vyriausybė pirmadienį pareiškė toliau sieksianti parlamento palaikymo premjerės Theresos May pasiūlytai „Brexit“ sutarčiai.

„Brexit“ sekretorius Stephenas Barclay sakė, kad Th.May sutartis, nors jau tris kartus atmesta Bendruomenių Rūmų, suteikia vienintelę galimybę judėti į priekį, nes parlamentas neįstengia sutelkti aiškios daugumos jokiam alternatyviam scenarijui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stephenas Barclay
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stephenas Barclay

Per pirmadienį vakare surengtą balsavimą įstatymų leidėjai vėl atmetė visas keturias tą dieną svarstytas alternatyvas Th.May sutarčiai. Šis balsavimas vyko liekant vis mažiau laiko iki balandžio 12-osios, kai premjerė turės informuoti Briuselį, ar jos šalis išstoja iš Europos Sąjungos be jokio susitarimo, ar prašo atidėti „Brexit“ ilgesniam laikui.

Pasak S.Barclay, šiuo metu galiojantis teisinis scenarijus numato, kad Britanija po 11 dienų išstos iš ES. Sekretorius pridūrė, jog tuo atveju, jeigu Bendruomenių Rūmai šią savaitę iš ketvirto karto pritartų Th.May suderėtai išstojimo sutarčiai, „gali būti įmanoma“ palikti ES be būtinybės dalyvauti gegužės pabaigoje vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose.

Jis nurodė, kad vyriausybė antradienį surengs posėdį šioms galimybėms aptarti.

00:25

N.Bolesas teigė bandęs „rasti kompromisą“ dėl „Brexit“, tačiau nepavyko. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nickas Boles'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nickas Boles'as
 

Pasitraukdamas iš partijos jis sakė, kad to nepavyko padaryti daugiausia todėl, kad partija tiesiog atsisakė kompromiso. Todėl jis nebegali jai priklausyti. 

 

Paskelbė, kad traukiasi

00:17

Konservatorių partijos parlamentaras Nickas Boles'as paskelbė pasitraukiantis iš partijos. 

00:17

Pirmadienio vakarą Bendruomenių rūmuose vyko „indikaciniai“ balsavimai dėl keturių scenarijų, tačiau visi jie atmesti. 

  • Muitų sąjungos tarp JK ir ES įtvirtinimo „Brexit“ plane. Prieš balsavo 276, už – 273 parlamentarai. 
  • Politinės deklaracijos pokyčių, leidžiančių po skyrybų JK prisijungti prie Europos laisvosios prekybos asociacijos, per kurią Londonas išlaikytų narystę Europos ekonominėje erdvėje ar, kitaip tariant, bendroje rinkoje. Prieš balsavo 282, už – 261.
  • Patariamojo visuomenės balsavimo, reiškiančio, kad parlamentas negalės ratifikuoti bet kokios „Brexit“ sutarties, kuri nebus patvirtinta referendumu. 292 balsavo prieš, už – 280.
  • Didesnių galių parlamentui suteikimo. Jei iki balandžio 10 dienos vidudienio nebūtų sudaryta jokio pasitraukimo sutartis, JK turėtų prašyti Bendrijos atidėti skyrybas. Jei ES nesutiktų to padaryti, parlamentarams turėtų būti leidžiama rinktis tarp išstojimo be susitarimo ir 50-ojo ES sutarties straipsnio, leidžiančio išstoti iš Bendrijos, atšaukimo. 292 balsavo prieš, už – 191.

Visi keturi scenarijai atmesti

00:11

„Brexit“ procesas išlieka aklavietėje, nes JK parlamentas atmetė visus keturis scenarijus. 

Rezultatai – jau netrukus

00:02

Balsavimo rezultatai turėtų būti paskelbti už dešimties minučių. 

 

Balsavimas baigėsi

22:48

Kaip praneša BBC, balsavimas, kuriam buvo duotas pusvalandis, baigėsi. Rezultatai bus paskelbti vos juos suskaičiavus. 

Štai, kaip atrodo balsavimo biuletenis

22:47

 

Britanijos parlamente vykstant „Brexit“ debatams apsinuogino grupė protestuotojų

22:17

Jungtinės Karalystės Bendruomenių Rūmuose 11 aktyvistų, siekiančių atkreipti dėmesį į pasaulio klimato kaitos problemas, pirmadienį apsinuogino per ilgai besitęsiančius debatus dėl „Brexit“, priekaištaudami įstatymų leidėjams, kad jie ignoruoja būtinybę imtis veiksmų planetai apsaugoti.

„Jau pavargau, kad mūsų vyriausybė švaisto tiek laiko ir išteklių, perdėliodama šezlongus „Brexitanic'e“, – sakoma 24 metų biologo Iggy Foxo, vieno iš šios akcijos dalyvių, pranešime, turint omenyje liūdnai pagarsėjusį transatlantinį garlaivį „Titanic“.

35 metų Markas Ovlandas pareiškė: „Esame priversti veikti tokiu būdu, nes svarbiausias ir aktualiausias mūsų laikų klausimas yra įžūliai ir beatodairiškai ignoruojamas.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestą organizavo grupė „Extinction Rebellion“.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestą organizavo grupė „Extinction Rebellion“.
 

Protestuotojai nusirengė iki apatinių drabužių parlamento viešame balkone, įstatymų leidėjams salėje diskutuojant apie įvairių „Brexit“ strategijų privalumus ir trūkumus.

Kai kurie jų mūvėjo kelnaites su juostele ir apnuogintus sėdmenis prispaudė prie stiklinės pertvaros, stebint apstulbusiems parlamentarams. Vis dėlto Bendruomenių Rūmų pirmininkas Johnas Bercow posėdžio nenutraukė.

Protestuotojai savo kūnus buvo išmarginę tokiais užrašais kaip „SOS“ ir „Liaukitės švaistę laiką!“. Kai kurie delnais prisiklijavo prie stiklinės pertvaros, todėl apsaugininkams tapo sunkiau juos išvesdinti.

Du šios grupės nariai buvo kūnus išsidažę pilkai ir užsidėję dramblių kaukes, siekdami pabrėžti, kad klimato krizė Britanijos politikams virto „drambliu kambaryje“.

Britaniją apėmusi krizė dėl stringančių pastangų išstoti iš Europos Sąjungos palieka vyriausybei nedaug laiko spręsti kitokius opius klausimus.

Protestą organizavo grupė „Extinction Rebellion“, pastarosiomis savaitėmis surengusi keletą kitų ekscentriškų demonstracijų.

22:10

AFP/„Scanpix“ nuotr./Bendruomenių rūmuose „indikaciniai“ balsavimai vyks dėl šių keturių scenarijų.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Bendruomenių rūmuose „indikaciniai“ balsavimai vyks dėl šių keturių scenarijų.

 

Balsavimai prasidėjo

22:09

Jungtinės Karalystės parlamente jau antrą kartą rengiami „indikaciniai“ balsavimai dėl „Brexit“ scenarijų, kurie praeitą savaitę buvo atmesti. 

Bendruomenių rūmuose „indikaciniai“ balsavimai vyks dėl keturių scenarijų. Prie kiekvieno iš jų parlamentarams balsalapyje reikės pažymėti vieną iš variantų – „taip“ arba „ne“.

Tikimasi, kad tai padės išvesti šalį iš aklavietės. 

Rezultatai turėtų paaiškėti 00.00 val. Lietuvos laiku. 

Kitas atnaujinimas po   30 s.
VIDEO: Nuogas protestas apstulbino parlamentarus: vieni nesusilaikė nežvilgčiodami, kiti – krizeno

Senkanti kantrybė

ES lyderiai balandžio 10 dieną sušaukė neeilinį viršūnių susitikimą ir perspėjo, kad jei Didžioji Britanija nesudarys plano, ji rizikuos jau balandžio 12-ąją nutraukti ryšius su didžiausia savo prekybos partnere be jokios sutarties.

„Turėjome daug kantrybės su mūsų draugais britais, bet kantrybė jau senka“, – sekmadienį italų televizijai „Rai 1“ pareiškė Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris.

52 proc. britų per 2016 metų referendumą nubalsavo už išstojimą iš ES, bet procesas įstrigo nesutariant dėl „skyrybų“ sąlygų ir to, kokių santykių ateityje siekti.

Politinis chaosas privertė Th.May atidėti „Brexit“, kuris iš pradžių buvo suplanuotas kovo 29 dieną, bet ministrė pirmininkė sakė, jog būtų nepriimtina išstojimą dar labiau atidėti – po Europos Parlamento rinkimų, įvyksiančių gegužės 23–26 dienomis.

Balsavimo rezultatų tikimasi apie vidurnaktį Lietuvos laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas