Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JK parlamentui teikiamas naujas įstatymo projektas dėl pagalbos numirti

Viena britų įstatymų leidėja trečiadienį Jungtinės Karalystės parlamentui turi pateikti įstatymo projektą dėl pagalbos numirti legalizavimo.
Tayfun Salci / ZUMAPRESS.com
Tayfun Salci / ZUMAPRESS.com

Balsavimas parlamente šiuo daug emocijų keliančiu klausimu bus pirmas per beveik dešimtmetį.

Eutanazija JK yra nelegali, bet jei leiboristų parlamentarės Kim Leadbeater (Kim Ledbiter) projektas taps įstatymu, nepagydomai sergantys žmonės savo gyvenimo pabaigoje, kaip teigiama, turės pasirinkimą. Be to, Britanija prisidėtų prie kelių Europos šalių, kuriose vienokiu ar kitokiu laipsniu leidžiama pagalba numirti.

Savižudybė su pagalba draudžiama Anglijoje, Velse ir Šiaurės Airijoje; už tai skiriama laisvės atėmimo iki 14 metų bausmė.

Škotijoje tai nėra apibrėžtas kriminalinis nusikaltimas, bet už pagalbą žmogui numirti gali būti pateiktas kaltinimas nužudymu ar kitais nusikaltimais.

Ankstesni bandymai legalizuoti pagalbą numirti balsavimais buvo atmesti, bet visuomenės nuomonė keičiasi ir Škotijoje, kuri turi atskirą teisinę sistemą bei galias nustatyti savo sveikatos apsaugos politiką, bandoma koreguoti įstatymus.

Praėjusį kartą įstatymo projektas dėl pagalbos numirti Bendruomenių Rūmuose buvo aptarinėjamas – ir atmestas – 2015 metais.

Vėliau apklausos rodydavo didesnį pritarimą tam, kad būtų galima padėti nepagydomai sergantiems žmonėms užbaigti savo gyvenimą, o leiboristų ministras pirmininkas Keiras Starmeris (Kiras Starmeris) liepos mėnesį, per savo partijos rinkimų kampaniją, pažadėjo skirti šiai temai parlamento laiko.

Postūmį debatams suteikė garsios televizijos laidų vedėjos Esther Rantzen (Ester Rancen), kuri serga nepagydomu vėžiu, kampanija.

K. Leadbeater sakė, kad daugiau kaip 60 metų nesikeitęs dabartinis įstatymas gali būti „žiaurus ir neteisingas ne tik nepagydomai sergantiems žmonėms, bet ir jų šeimoms bei artimiesiems“.

„Tvirtai tikiu, kad žmonėms, kurių laukia sunkiausia gyvenimo pabaiga, turėtume suteikti pasirinkimą dėl to, kokia bus toji pabaiga“, – šį mėnesį laikraštyje „The Guardian“ rašė ji.

Tarp įstatymo projekto oponentų yra JK aukščiausio rango katalikų dvasininkas kardinolas Vincentas Nicholsas (Vinsentas Nikolsas), raginantis rašyti parlamentarams ir reikšti nepritarimą siūlomiems pakeitimams.

„Pavojingame kelyje“

Alistairas Thompsonas (Alisteras Tompsonas) iš eutanazijos priešininkų grupės „Care Not Killing“ sakė, kad pakeitusi įstatymą Britanija galėtų atsidurti labai pavojingame kelyje. Jis paminėjo Belgiją ir Nyderlandus, kur leidžiama net pagalba numirti nepilnamečiams.

„Žinome, kad pagalbos nusižudant eutanazijos įstatymo įvedimas reikštų spaudimą daugybei žmonių pirma laiko užbaigti savo gyvenimą“, – naujienų agentūrai AFP sakė jis.

Manoma, kad K. Leadbeater įstatymo projekto detalės yra panašios į atskiro projekto, neseniai pasiūlyto aukštiesiems Lordų Rūmams, detales.

Pagal tą projektą nepagydomai sergantiems žmonėms, kuriems liko gyventi pusmetis ar mažiau, būtų leista nutraukti savo gyvenimą, jei tam pritartų du gydytojai.

Parlamentarai dėl K. Leadbeater įstatymo projekto turi diskutuoti ir balsuoti lapkričio 29 dieną.

K. Leadbeater projektą pristato kaip atskira parlamentarė – tai reiškia, kad projekto nėra vyriausybės įstatymų leidybos darbotvarkėje.

K. Starmerio administracija yra pažadėjusi leisti savo parlamentarams, kurių 650 vietų parlamente yra daugiau kaip 400, balsuoti savo nuožiūra, todėl balsavimo rezultatą sunku numatyti.

Jei būtų priimtas, įstatymas būtų taikomas tik Anglijoje ir Velse.

Škotijoje įstatymo projektas dėl eutanazijos jos parlamentui buvo pateiktas anksčiau šiais metais.

Meno sala ir Džersis – Didžiosios Britanijos Karūnos priklausiniai, nepriklausantys JK – taip pat juda panašia kryptimi.

Belgija ir Nyderlandai 2002 metais tapo pirmosiomis Europos Sąjungos šalimis, leidusiomis eutanaziją.

Ispanija 2021 metais leido eutanaziją ir medicininę pagalbą nusižudant žmonėms, sergantiems rimta ir nepagydoma liga. Portugalija tai padarė 2023-iaisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito