Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JK sako siekianti šeštadienį užbaigti COP26 klimato derybas

Derybininkai anksti šeštadienį atvyko į Jungtinių Tautų klimato derybų COP26 vietą tikėdamiesi, kad jiems pavyks sudaryti susitarimą, kuris sustiprins pasaulio pastangas kovoti su visuotiniu atšilimu.
Borisas Johnsonas
Borisas Johnsonas / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Britų pareigūnai, pirmininkaujantys Glazge, Škotijoje, vykstančioms deryboms, sulaužė ankstesnių derybų tradiciją, vėlų penktadienį nurodydami beveik 200 šalių derybininkams eiti pailsėti, o ne dirbti ištisą naktį.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas penktadienį pareiškė manantis, kad dviejų savaičių derybose, kurios turėjo baigtis penktadienio vakarą, „laukiama ambicingų rezultatų“.

COP26 prezidentas britų ministras Alokas Sharma sakė, kad susitarimo projektą ketina paskelbti ryte, o „po pietų planuoju oficialius plenarinius posėdžius, kad būtų priimti sprendimai ir šeštadienį būtų užbaigta sesija“.

Tarp šalių liko nesutarimų trimis pagrindiniais klausimais: dėl finansinės pagalbos neturtingoms šalims, dėl siūlymo galutiniame susitarime paminėti laipsnišką anglių naudojimo nutraukimą ir iškastinio kuro subsidijų nutraukimą, ir dėl to, kaip greitai šalys turės grįžti su naujais tikslais sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą.

Mokslininkai teigia, kad pasaulis nespėja pasiekti ambicingo 2015 metų Paryžiaus susitarimo tikslo – neleisti pasaulio klimatui atšilti daugiau kaip 1,5–2 Celsijaus laipsniais, palyginus su laikotarpiu iki pramonės revoliucijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas