Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JK užsienio reikalų sekretorius teigia siekiantis kuo geresnės pozicijos Ukrainai

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Davidas Lammy (Deividas Lamis) antradienį pareiškė siekiantis, jog prieš žiemą Ukraina atsidurtų kuo stipresnėje padėtyje kovoje su Rusijos invazija.
Saugumo Taryba JT Generalinėje Asamblėjoje. / Michael Kappeler / dpa/picture-alliance
Saugumo Taryba JT Generalinėje Asamblėjoje. / Michael Kappeler / dpa/picture-alliance

Jis atsisakė patvirtinti, ar Londonas leistų Ukrainai naudoti britų tolimojo nuotolio tiksliąją ginkluotę smūgiams Rusijos teritorijoje, tačiau sakė, kad Irano balistinių raketų tiekimas Maskvai buvo didelė eskalacija.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis jau kelis mėnesius prašo leidimo naudoti britų raketas „Storm Shadow“ ir JAV pagamintas raketas ATACMS prieš taikinius toli Rusijos teritorijoje.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ir JK ministras pirmininkas Keiras Starmeris (Kiras Starmeris) atidėjo sprendimo dėl šio žingsnio priėmimą rugsėjo 13 dieną vykusiame susitikime.

Niujorke į Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją atvykęs D. Lammy sakė, kad nenori suteikti Rusijos Prezidentui Vladimirui Putinui jokio operatyvinio pranašumo.

„Tačiau svarbiausia, kad Ukraina būtų kuo stipresnėje padėtyje“ artėjant žiemai, naujienų agentūrai AFP sakė britų sekretorius.

Šią savaitę V. Zelenskis susitiks su J. Bidenu, K. Starmeriu ir kitais lyderiais, „siekiant užbaigti šias diskusijas, kad jis užimtų kuo geresnę poziciją“.

V. Putinas yra perspėjęs, jog pritarimas ginklų panaudojimui prieš taikinius Rusijos teritorijoje reikštų, kad NATO šalys įsitraukia į karą su Maskva.

D. Lammy komentarai pasirodė po jo kalbos JT Saugumo Taryboje, kai jis užsipuolė Rusiją sakydamas, kad Maskva „tvirtina atstovaujanti globaliesiems Pietums, tačiau šiurkščiai pažeidžia tarptautinę teisę“.

„Vladimirai Putinai, kai paleidi raketas į Ukrainos ligonines. Mes žinome, kas tu esi“, – kalbėjo jis.

D. Lammy taip pat išreiškė susirūpinimą dėl didėjančio smurto Libane, Izraeliui vykdant masinius smūgius „Hezbollah“ taikiniams šioje šalyje.

„Labai nerimauju dėl eskalacijos ir platesnio regioninio konflikto pavojaus“, – sakė jis, JK paskelbus, kad į Kiprą siunčiami kariniai daliniai, padėsiantys evakuoti britus iš Libano.

D. Lammy taip pat dalyvavo aplinkosaugos renginyje Niujorko Centrinio parko zoologijos sode – prieš vėliau šiais metais Kolumbijoje vyksiančią JT biologinės įvairovės konferenciją.

„Dabar atėjo metas imtis aktyvesnių veiksmų, susijusių su ekstremalia klimato situacija. Didžiulė klaida buvo tai, kad (ankstesnė JK vyriausybė) pernai neatvyko į klimato savaitę JT, – sakė jis. – Esame pasiryžę susigrąžinti JK lyderystę ne tik savo, bet ir visos planetos labui.“

Britanija neseniai paskelbė apie naujo „švarios energijos aljanso“ sukūrimą. Juo siekiama sumažinti atotrūkį tarp išsivysčiusių ir besivystančių šalių energetikos srityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas