Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 24 /17:36

R.Sunakas derybose su Izraelio premjeru B.Netanyahu pabrėžė demokratines vertybes

Britų ministras pirmininkas Rishi Sunakas penktadienį Dauningo gatvėje vykusiame susitikime su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu pabrėžė būtinybę saugoti demokratines vertybes, pranešė Jungtinės Karalystės vadovo biuras.
Izraelio premjeras Dauningo gatvėje Londone
Izraelio premjeras Dauningo gatvėje Londone / „Zuma press“/„Scanpix“

B.Netanyahu atvyko į Londoną jau kelias savaites trunkant protestams Izraelyje dėl jo vyriausybės teismų reformos programos, kuri padidintų politikų galią teismams, bet kuri, kritikų teigimu, kelia grėsmę demokratijai.

Kai kurios Izraelio sąjungininkės užsienyje, įskaitant Jungtinių Valstijų ir Vokietijos vadovus, išreiškė susirūpinimą dėl prieštaringai vertinamos pertvarkos, tačiau Jungtinė Karalystė šiuo klausimu tylėjo.

R.Sunakas „pabrėžė demokratinių vertybių, kuriomis grindžiami mūsų santykiai, puoselėjimo svarbą, įskaitant siūlomas teismų reformas Izraelyje“, teigiama Dauningo gatvės atstovo spaudai pateiktoje abiejų lyderių susitikimo santraukoje.

Šimtai protestuotojų, kurių daugelis laikė Izraelio vėliavas ir plakatus, kritikuojančius B.Netanyahu, buvo susirinkę prie vartų.

Kai kurie šaukė „gėda“ hebrajų kalba, kai R.Sunakas prie Dauningo gatvės 10-ojo namo durų pasitiko šalies vadovą veteraną.

Netoliese esančioje Vaitholo gatvėje jie iškėlė žodžio „demokratija“ raides ir laikė ženklus, kaltinančius B.Netanyahu, kad jis veda Izraelį link diktatūros.

„Svarbu būti čia, nes galbūt kada nors jie nebeturės teisės protestuoti Izraelyje“, – naujienų agentūrai AFP sakė Dana Drori, į ketvirtą dešimtį metų įžengusi dviejų vaikų motina, kartu su savo mažametėmis dukromis dalyvavusi protesto akcijoje.

„Pyktis, liūdesys, – sakė ji apie savo emocijas. – Tiesiog sunku patikėti, kad tai virsta diktatūra.“

„Solidarumas“

Jungtinės Karalystės vyriausybė atskleidė nedaug informacijos apie B.Netanyahu dviejų dienų vizitą.

Jis vyksta praėjus kelioms dienoms po to, kai abi šalys pasirašė plataus masto susitarimą „2030 metų veiksmų planas“, kuris, pasak Londono, „paskatins mūsų dvišalius santykius“, siekiant sudaryti laisvosios prekybos susitarimą po „Brexito“.

Susitikimo metu abu vadovai aptarė „JK ir Izraelio didelį susirūpinimą dėl Irano destabilizuojančios veiklos“ ir jo atominės programos keliamą „branduolinio ginklo platinimo pavojų“, pranešė Dauningo gatvė.

Jie taip pat kalbėjosi apie karą Ukrainoje ir įvykius Artimuosiuose Rytuose, pažymima pranešime.

R.Sunakas „išreiškė solidarumą su Izraeliu dėl pastaraisiais mėnesiais įvykdytų teroristinių išpuolių“, kartu pažymėdamas, kad tam tikrais nenurodytais veiksmais rizikuojama pakenkti pastangoms siekti dviejų valstybių sprendimo su palestiniečiais.

„Jis paragino dėti visas pastangas deeskaluoti padėtį, ypač prieš artėjančias religines šventes“, – pridūrė jis.

B.Netanyahu taip pat ketina susitikti su griežtosios linijos vidaus reikalų sekretore Suella Braverman, kuri pati sulaukė aštrios kritikos dėl prieštaringų Jungtinės Karalystės planų dėl prieglobsčio prašytojų, ir aptarti kovą su pasauliniu terorizmu.

Londono centre vėliau penktadienį tikimasi tolesnių palestiniečius remiančių grupių protestų, o kažkiek palestiniečių dalyvavo ir rytiniame mitinge.

„Būdami palestiniečiai iš diasporos, mes laikome save kovos už laisvą Palestiną priešakinėje linijoje, todėl, kai Netanyahu atvyksta į mūsų kiemą, turime protestuoti“, – sakė viena 24 metų protestuotoja, prisistačiusi Yasmine.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas