Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 15

Joe Bidenas ir Xi Jinpingas keičia toną – naujo Šaltojo karo nebus?

Po keletą mėnesių besitęsiančios įtampos tarp Jungtinių Valstijų ir Kinijos šalių vadovai Joe Bidenas ir Xi Jinpingas pirmadienį pirmą kartą asmeniškai susitiko kiek kitokiu tonu – buvo juntamas abipusis įsipareigojimas ir pripažinimas, kad jų abiejų šalys susiduria su rimtais iššūkiais dėl pasaulinio konflikto ir nepalankių ekonomikos vėjų.
Joe Bidenas ir Xi Jinpingas
Joe Bidenas ir Xi Jinpingas / „The New York Times“/TDoug Mills nuotr.

Prasidėjus susitikimui, jie pasisveikino kaip seni bendražygiai. Jie sutiko, kad nė vienas nenori, jog konkurencija tarp jų supervalstybių virstų konfliktu.

Ir po beveik trijų valandų, praleistų kartu, jie pažadėjo labiau stengtis pataisyti santykius, kurie pastaruoju metu buvo itin paaštrėję.

Nė vienas neslėpė labai skirtingų jų nesutarimus paskatinusių požiūrių, įskaitant nuomonę apie Taivano ateitį, konkurenciją karybos srityje, technologijų apribojimus ir Kinijos vykdomus masinius savo piliečių sulaikymus.

Tačiau ant kortos pastatyta tiek daug. Tiek J.Bideno, tiek Xi Jinpingo kalboje buvo juntamas nenoras žaisti su ugnimi rizikuojant sukelti nevaldomą konfliktą.

Regis, jie verčiau pasitelktų asmeninę diplomatiją ir daugiau nei dešimtmetį trunkančius ryšius, kad užkirstų kelią ginčų paaštrėjimui.

„Ketiname energingai konkuruoti, bet aš neieškau konflikto, – patikino J.Bidenas spaudos konferencijoje po susitikimo. – Mano siekis yra valdyti šią konkurenciją atsakingai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito