Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
07 21 /07 22 23:46

Kas gaus prieigą prie J.Bideno 96 mln. dolerių kampanijos lėšų?

JAV vadovas Joe Bidenas sekmadienį paskelbė, kad traukiasi iš prezidento rinkimų. Jis parėmė viceprezidentės Kamalos Harris kandidatūrą rinkimuose.

81 metų J.Bidenas paskelbė, kad nesieks būti perrinktas, nes toks sprendimas „geriausiai atitinka partijos ir šalies interesus“.

Prezidentas žada šią savaitę kreiptis į tautą. Likusį kadencijos laiką jis planuoja „susitelkti tik į savo, kaip prezidento, pareigų vykdymą“.

Apklausos pastaruoju metu rodė, kad dauguma amerikiečių mano, jog jis per senas ir per prastos sveikatos valdyti šalį.

Demokratams dabar teks apsispręsti, kaip išrinkti naują kandidatą.

Pats J.Bidenas savo pareiškime neužsiminė, kas turėtų jį pakeisti kandidatų sąrašo viršuje.

„Man buvo didžiausia gyvenimo garbė eiti jūsų prezidento pareigas. Ir nors ketinau siekti perrinkimo, manau, kad geriausiai mano partijos ir šalies interesus atitinka mano atsitraukimas ir susitelkimas tik į prezidento pareigų vykdymą likusį kadencijos laiką“, – parašė J.Bidenas.

VIDEO: Trumpai ir aiškiai: kodėl iš rinkimų traukiasi Joe Bidenas ir kas bus toliau?

Vieni demokratai mano, kad kandidate turėtų tapti viceprezidentė Kamala Harris. Kiti siūlo surengti atviras varžybas prieš demokratų nacionalinį suvažiavimą, kuris prasidės rugpjūčio 19 dieną, arba jo metu.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Įvardijo moterį, atsakingą už J.Bideno sprendimą pasitraukti iš rinkimų

15:34

„Zumapress“ / „Sncapix“ nuotr./Nancy Pelosi
„Zumapress“ / „Sncapix“ nuotr./Nancy Pelosi

Buvusi Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi beveik prieš pusantrų metų atsistatydino iš įtakingos Atstovų Rūmų demokratų partijos vadovės posto. Tačiau, šaltinių teigimu, užkulisiuose N.Pelosi, demokratė iš San Francisko, suvaidino lemiamą vaidmenį subtiliai stumtelėdama prezidentą Joe Bideną prie „išėjimo“, skelbia žinasklados grupė „NBC News“.

Nors Senato daugumos lyderis Chuckas Schumeris ir N.Pelosi proteguojamas Atstovų Rūmų mažumos lyderis Hakeemas Jeffriesas taip pat atskleidė prezidentui apie demokratų susirūpinimą dėl jo tolesnės kampanijos, trys šaltiniai „NBC News“ teigė, kad bet kuriuo metu, kai jo pasitraukimo klausimas imdavo slopti ir prarasdavo pagreitį, jie manė, kad būtent N.Pelosi kursto ugnį.

Skirtingai nei du dabartiniai demokratų lyderiai, N.Pelosi nebėra lyderių komandoje ir gali sau leisti būti labiau matoma.

„Manau, kad N.Pelosi ir toliau demonstruoja, jog yra politinės taktikos meistrė“, – sekmadienį pažymėjo vienas Atstovų Rūmų demokratų vadovybės patarėjas, kurį cituoja „NBC News“.

Per visą įtampos po debatų su Donaldu Trumpu laikotarpį N.Pelosi niekada viešai neragino J.Bideno pasitraukti iš varžybų dėl posto. To, beje, nedarė ir Ch.Shummeris ir H.Jeffriesas. Tikėtina, kad tai būtų įsiutinę J.Bideną ir užtikrinę, kad jis niekada pasitrauks iš rinkimų.

„Vietoj to N.Pelosi dirbo tyliai ir metodiškai, kalbėdamasi su daugybe eilinių įstatymų leidėjų, savo senosios vadovų komandos nariais ir dideliu demokratų rėmėjų tinklu, kuris kadaise pavertė ją produktyviausia partijos lėšų rinkėja“, – rašoma straipsnyje.

Dviejų šaltinių teigimu, tiems pažeidžiamiems eiliniams įstatymų leidėjams, kurie kreipėsi į ją prašydami patarimo, N.Pelosi patarė „kalbėti pagal savo sąžinę“ likus kelioms dienoms iki stulbinančio J.Bideno sprendimo pareiškimo.

Vienas N.Pelosi artimas šaltinis „NBC News“ leido suprasti, kad ji ne inicijavo pokalbius, o priiminėjo skambučius. Penktadienį 13 Kongreso demokratų paragino J.Bideną pasitraukti iš lenktynių – tai didžiausias pokytis tarp partijos narių, kas, tikėtina, galėjo suduoti „mirtiną“ smūgį jo kampanijai.

„Penktadienį buvo daug narių, kurie ragino jį pasitraukti, ir tai buvo tik N.Pelosi darbas“, – pažymėjoė vienas pažeidžiamas Atstovų Rūmų demokratas, kuris praėjusią savaitę kalbėjosi su buvusia Atstovų Rūmų pirmininke.

Įstatymų leidėjas sakė, kad per pokalbį N.Pelosi du kartus paklausė, kokie yra apklausų skaičiai – tiek įstatymų leidėjo, tiek J.Bideno – šio asmens svyruojančioje apygardoje, kad galėtų juos užsirašyti.

„Esmė buvo ta, kad ji manė, jog mūsų gebėjimui susigrąžinti daugumą gresia pavojus“, – „NBC News“ sakė „Frontline“ demokratas.

Paklaustas, kiek N.Pelosi, kokią žinome iš anksčiau – atsakinga už J.Bideno pasitraukimą, įstatymų leidėjas atsakė: „50proc.“

„AP“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas
„AP“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas

„Tai buvo ta N.Pelosi, kuri įėjo į istoriją kaip pirmoji Atstovų Rūmų pirmininkė moteris ir du dešimtmečius aksomine pirštine valdė Atstovų Rūmų demokratus: nukreipdavo demokratus ten, kur jiems reikėdavo eiti, ir liepdavo jiems patiems priimti sprendimą“, – teigiama straipsnyje.

Šiuo atveju demokratas buvo J.Bidenas. Ir visi partijos nariai žinojo, kad būtent jis turės priimti galutinį sprendimą pasitraukti.

Kai prezidentas pareiškė, kad griežtai nesitrauks iš varžybų, N.Pelosi pasirodė savo mėgstamoje MSNBC laidoje „Ryto Džo“, ir pažymėjo, kad J.Bisenas turi priimti sprendimą, „nes laiko lieka vis mažiau“, nors jis ir jo kampanija tvirtino, kad nusprendė likti.

Praėjus savaitei po pasirodymo MSNBC, N.Pelosi privačiu pokalbiu telefonu įspėjo 81 metų J.Bideną, kurį Vašingtone pažįsta jau daugiau nei 30 metų, apie 2024 m. varžybų realybę: jis gali taip smarkiai pralaimėti jų bendram politiniam priešui respublikonui Donaldui Trumpui, kad tai gali pakenkti demokratams, o tai savo ruožtu gali kainuoti Atstovų Rūmų ir Senato kontrolę.

O po to, kai praėjusį savaitgalį įvykdytas pasikėsinimas į D. Trumpą sukrėtė tautą ir, regis, pristabdė pastangas į sceną išstumti J.Bideną, trijulė artimų N.Pelosi sąjungininkų vėl iškėlė šią istoriją į pirmą planą.

Respublikonas Adamas Schiffas, griežtas D.Trumpo kritikas, kuris yra favoritas tapti kitu Kalifornijos senatoriumi, trečiadienį tapo aukščiausio rango demokratu, paraginusiu J.Bideną atsistatydinti.

Respublikonas Jaredas Hufmanas, atstovaujantis įlankos apygardai, esančiai šalia N.Pelosi apygardos, surengė sėkmingą bandymą virtualiai vardiniu balsavimu užvilkinti Demokratų nacionalinio komiteto greitą JBaideno karūnavimą partijos kandidatu.

J.Huffmanas ir trečioji M.Pelosi sąjungininkė, atstovė Zoe Lofgren, buvo tarp daugybės įstatymų leidėjų, penktadienį raginusių J.Bideną pasitraukti.

Nė vienas demokratas geriau nei N.Pelosi, A.Schiffas ir Zoe Lofgren nesupranta, koks didelis gali būti galimos antrosios D.Trumpo kadencijos pavojus, pažymėjo „NBC News“.

N.Pelosi per išpuolį Kapitolijuje medžiojo D.Trumpą palaikantys riaušininkai, o vėliau namuose į ją nusitaikė vyras, pasikėsinęs į jos sutuoktinį. Būtent ji, paskyrusi A.Schiffą, Z.Lofgren ir kitus į sausio 6 d. sudarytą specialųjį komitetą, padarė išvadą, kad D.Trumpas kaltas dėl pastangų panaikinti 2020 m. rinkimų rezultatus ir mirtinų riaušių.

Buvęs demokratų lyderio padėjėjas žurnalistams sakė, kad J.Bidenas turi pralaimėjimo ir pergalės istoriją, tačiau „N.Pelosi nedaro jokių žingsnių, jei nežino, kad laimės“.

Paklausta apie savo pareiškimo penktadienį paskatą, Z.Lofgren neatmetė savo artumo N.Pelosi – jos kartu dirbo beveik tris dešimtmečius – tačiau sakė, kad tai buvo jos pačios priimtas sprendimas.

„Ji niekam nenurodinėja nieko daryti. Tai yra mano sprendimas“, – teigė Z.Lofgren per MSNBC.

Pasak šaltinių, J.Bidenas buvo supykęs ir įskaudintas, kai N.Pelosi, jo buvęs bendražygis Barackas Obama ir kiti demokratų lyderiai atsisakė jį paremti. Tačiau kai jis sekmadienį pranešė apie savo sprendimą, N.Pelosi greitai sureagavo ir liaupsino prezidentą.

„Prezidentas J.Bidenas yra patriotiškas amerikietis, kuriam mūsų šalis visada buvo svarbiausia. Dėl savo vizijos, vertybių ir lyderystės palikimo jis yra vienas svarbiausių prezidentų Amerikos istorijoje, – kalbėjo ji. – Su meile ir dėkingumu prezidentui J.Bidenui už tai, kad visada tikėjo Amerikos pažadu ir suteikė žmonėms galimybę pasiekti savo išsipildymą. Dievas palaimino Ameriką Joe Bideno didybe ir gerumu“.

Netrukus po to, kai paskelbė, kad nekandidatuos, J.Bidenas greitai parėmė savo viceprezidentę ir kandidatės į prezidentus partnerę Kamalą Harris, kuri jį pakeis rinkimų biuletenyje. Jo pavyzdžiu nelaukusios pasekė ir partijos garsenybės.

„AFP“/„Scanpix“/Buvusi Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi
„AFP“/„Scanpix“/Buvusi Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi

Tačiau N.Pelosi, Ch.Shummeris ir H.Jeffriesas dar nėra parėmę K.Haris kandidatūros, nors ją N.Pelosi pažįsta jau dešimtmečius.

„Atsižvelgdama į savo patirtį, N.Pelosi gali suvaidinti svarbų vaidmenį arba užtikrinant K.Harris nominaciją, arba padedant potencialiai varžovei gauti šį postą rugpjūčio mėnesį Čikagoje vyksiančiame suvažiavime, nors daugelis potencialių K.Harris varžovų, įskaitant kolegą iš Kalifornijos, gubernatorių Gaviną Newsomą, jau pritarė jos kandidatūrai į prezidentus“, – rašo NBC.

N.Pelosi „politiškai vis dar yra mūsų lyderė“, pažymėjo viena demokratė.

„Ji ir tik ji gali užtikrinti K.Harris sėkmę“.

Ne visi demokratai mano, kad N.Pelosi pastangos padėjo partijai atsidurti geresnėje padėtyje lapkričio mėnesį. Kai kurie nerimauja, kad respublikonai įvykdys grasinimus paduoti į teismą, kad J.Bidenas liktų rinkimų biuletenyje, argumentuodami, kad jį pakeitus būtų atimta teisė balsuoti 14 mln. pirminių rinkimų rinkėjų, kurie atidavė savo balsus už jį.

„N.Pelosi jį pastūmėjo ir nepaliko mums jokio plano. Ar tai K.Harris? Kas žino? – sakė buvęs Atstovų Rūmų demokratų vadovybės patarėjas. – Bet žinau, kad respublikonai tikrai išleis milijonus dolerių, bandydami surišti tai teisme“.

„Tai gali būti blogiau nei 2000 m. rinkimai“, – pridūrė jis.

Kas gaus prieigą prie J.Bideno 96 mln. dolerių kampanijos lėšų?

23:46

Prieš pasitraukdamas iš rinkimų kovos, Joe Bidenas birželio pabaigoje, Federalinės rinkimų komisijos (FRK) duomenimis, Bideno-Harris kampanijos sąskaitoje turėjo beveik 96 mln. dolerių, rašo BBC.

Kampanija buvo pervadinta į „Harris į prezidento postą“, oficialiai įvardijant viceprezidentę K.Harris kandidate į prezidentus. Tai reiškia, kad ji gali toliau naudoti J.Bideno kampanijos jau surinktas lėšas.

Tačiau dabar, kai J.Bideno nėra rinkimų sąraše, gali kilti klausimų dėl šių pinigų.

Cituodamas kampanijų finansavimo reglamentą, FRK pirmininkas ir respublikonų partijos paskirtas Seanas Cooksey sako, kad jei kandidato nebėra visuotinių rinkimų sąraše, įnašus gali tekti grąžinti arba kompensuoti – tačiau tai netaikytina K.Harris, kurios pavardė jau yra susieta su kampanijos sąskaita.

K.Harris gali naudotis J.Bideno kampanijos lėšomis, nes jie turi bendrą kampanijos komitetą, tačiau, anot Kampanijų teisės centro, jei naujame rinkimų sąraše nebūtų K.Harris, būtų taikomos kitokios taisyklės.

Nancy Pelosi išreiškė paramą K.Harris

20:56

Buvusi Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi parėmė K.Harris kaip Demokratų partijos kandidatę į JAV prezidentus.

„Scanpix“/AP nuotr./Nancy Pelosi
„Scanpix“/AP nuotr./Nancy Pelosi

„Šiandien su didžiuliu pasididžiavimu ir beribiu optimizmu dėl mūsų šalies ateities remiu viceprezidentę Kamalą Harris Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento rinkimuose. Mano entuziastinga parama Kamalai Harris, kandidatei į prezidentus, yra oficiali, asmeninė ir politinė“, – sakoma jos pareiškime.

„Esu visiškai įsitikinusi, kad lapkričio mėnesį ji ves mus į pergalę“.

K.Harris: J.Bideno palikimas „neturi sau lygių šiuolaikinėje istorijoje“

19:08

Viceprezidentė K.Harris pasirodė renginyje, skirtame 2023–2024 m. sezono Nacionalinės koledžų atletų asociacijos čempionų komandoms pagerbti. Iš anksto suplanuotas renginys vyko Baltųjų rūmų Pietų pievelėje.

Šis renginys yra pirmasis viešas K.Harris pasirodymas po to, kai prezidentas J.Bidenas sekmadienio popietę pasitraukė iš prezidento rinkimų varžybų ir parėmė ją, kad ji pakeistų jį demokratų kandidato poste.

Kalbėdama renginyje viceprezidentė K.Harris gyrė J.Bideno nuveiktus darbus ir istorinį palikimą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kamala Harris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kamala Harris

„Joe Bideno per pastaruosius trejus metus nuveiktų darbų palikimas yra neprilygstamas šiuolaikinėje istorijoje“, – sakė ji.

„Prezidentą J.Bideną pirmą kartą pažinau per jo sūnų Beau, mes kartu dirbome generaliniais prokurorais savo valstijose, – sakė K.Harris.

„Tuomet Beau dažnai man pasakodavo istorijas apie savo tėtį. 
Jis man pasakodavo apie tai, koks tėvas ir koks vyras yra Joe. Savybės, kurias Beau gerbė savo tėve, yra tos pačios savybės, kurias kiekvieną dieną mačiau mūsų prezidente. Jo sąžiningumas, principingumas, atsidavimas tikėjimui ir šeimai, didelė širdis ir meilė, gili meilė mūsų šaliai – esu tiesioginė liudininkė, kad kiekvieną dieną mūsų prezidentas Joe Bidenas kovoja už Amerikos žmones, ir mes esame labai, labai dėkingi už jo tarnystę mūsų tautai“, – kalbėjo K.Harris.

Ji pridūrė, kad J.Bidenas „norėjo būti čia šiandien“ ir „greitai“ sveiksta po COVID-19 diagnozės.

Virtinė demokratų gubernatorių remia K.Harris kandidatūrą į prezidentus

18:11

Virtinė įtakingų demokratų gubernatorių, įskaitant lyderius, kurie kadaise buvo laikomi potencialiais partijos kandidatais į prezidentus, pirmadienį pareiškė paramą Kamalai Harris, kad ši perimtų estafetę ​​iš Joe Bideno.

„Esu nusiteikusi paremti Kamalą Harris kaip kandidatę į Jungtinių Valstijų prezidento postą“, – sakė Mičigano gubernatorė Gretchen Whitmer bendrame pareiškime su Ilinojaus, Minesotos ir Viskonsino gubernatoriais.

Anksčiau pirmadienį Kentukio gubernatorius Andy Beshearas taip pat parėmė K.Harris kandidatūrą. Jis laikomas vienu iš favoritų tapti jos kandidatu į viceprezidentus.

Iš JAV prezidento rinkimų sekmadienį pasitraukus J.Bidenui, dabartinė JAV viceprezidentė K.Harris jau sulaukė daugelio demokratų paramos. Tačiau jos kandidatūra dar turės būti patvirtinta partiečių suvažiavime.

Ką K.Harris pasirinktų savo viceprezidentu?

17:14

„Reuters“/„Scanpix“/JAV viceprezidentė Kamala Harris
„Reuters“/„Scanpix“/JAV viceprezidentė Kamala Harris

Jungtinių Valstijų viceprezidentė ir numanoma demokratų kandidatė į Baltuosius rūmus Kamala Harris kalbėjosi su mažiausiai trimis demokratų gubernatoriais, kurie buvo minimi kaip potencialūs jos bendražygiai galimoje kovoje prieš buvusį prezidentą Donaldą Trumpą ir kandidatai į viceprezidentus, skelbia amerikiečių leidinys „The Wall Street Journal“, remdamasis savo šaltiniais.

Pasak straipsnio, K.Harris telefonu kalbėjosi su Pensilvanijos gubernatoriumi Joshua Shapiro, Šiaurės Karolinos gubernatoriumi Roy Cooperiu ir Kentukio gubernatoriumi Andrew Beshearu.

„J.Shapiro ir R.Cooperis, kurie sekmadienį viešai parėmė K.Harris kandidatūrą į prezidentes, vadovauja dviem svarbiausioms šalies valstijoms ir buvo prezidento Joe Bideno bei kampanijos sąjungininkai. ... A.Beshearas pasveikino J Bideno sprendimą atsistatydinti savo paties sekmadienį paskelbtame pareiškime, kuriame nenurodė, ar remia K.Harris kaip jo įpėdinę“, – rašo leidinys.

Tuo pat metu, pasak naujienų „Reuters“, kiti kandidatai į viceprezidentus yra senatorius Markas Kelly, milijardierius ir Ilinojaus valstijos gubernatorius J.B.Pritzkeris, Mičigano valstijos gubernatorė Gretchen Whitmer ir JAV transporto sekretorius Pete'as Buttigiegas.

Pastarasis, pasak „Newsweek“, yra lažybininkų favoritas į JAV viceprezidento postą. Svetainė „Oddschecker“ jo galimybes vertina 39/5.

Tačiau tikėtina, kad K.Harris bus iškelta kandidate į JAV prezidentės postą. Sekmadienį ji pati patvirtino savo ryžtą įveikti D.Trumpą rinkimuose.

VIDEO: Buvusi J.Bideno palydovė, dabar – galima D.Trumpo varžovė: kas yra Kamala Harris?

Tai įvyko po to, kai dabartinis Baltųjų rūmų vadovas ir buvęs kandidatas į prezidentus J.Bidenas pareiškė, kad pasitraukia iš lenktynių dėl posto.

K.Harris pabrėžė, kad jai didelė garbė gauti prezidento palaikymą ir kad ji „ketina pelnyti ir laimėti šią [demokratų kandidato į prezidentus] nominaciją“.

Apklausos įvertino, ką rinktųsi JAV rinkėjai tarp D.Trumpo ir K.Harris

15:56

„AP“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas
„AP“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas

CNN atliktų apklausų vidurkis, sudarytas iš naujausių duomenų, bandant nuspėti rinkėjų pasirinkimą galimo viceprezidentės Kamalos Harris susitikimo su Donaldu Trumpu JAV prezidento rinkimuose atveju atskleidė, kad lenktynės būtų panašios ir nebūtų aiškaus lyderio.

CNN apklausų apžvalga yra šešių naujausių CNN standartus atitinkančių nepartinių nacionalinių registruotų arba tikėtinų rinkėjų apklausų, kuriose klausiama apie 2024 m. prezidento rinkimus tarp K.Harris ir D.Trumpo, vidurkis.

Apklausa apima liepos 16-18 d. atliktos „CBS News"/YouGov apklausos, liepos 7-9 d. atliktos „NBC News“ apklausos, liepos 7-10 d. atliktos „Fox News“ apklausos, liepos 9-10 d. atliktos NPR/PBS News/Marist College apklausos, liepos 5-10 d. atliktos „ABC News"/„Washington Post“/Ipsos apklausos ir birželio 28-30 d. atliktos CNN apklausos rezultatus.

„Reuters“/„Scanpix“/JAV viceprezidentė Kamala Harris
„Reuters“/„Scanpix“/JAV viceprezidentė Kamala Harris

Rezultatai rodo, kad pagal šešių naujausių apklausų vidurkį D.Trumpą remia 48 proc. respondentų, o K.Harris – 47 proc. Pažymėtina, kad kiekviena apklausa buvo atlikta po praėjusį mėnesį vykusių CNN prezidentinių debatų ir tik viena – CBS/YouGov apklausa – buvo atlikta po liepos 13 d. pasikėsinimo į D.Trumpą.

Įvardijo moterį, atsakingą už J.Bideno sprendimą pasitraukti iš rinkimų

15:34

„Zumapress“ / „Sncapix“ nuotr./Nancy Pelosi
„Zumapress“ / „Sncapix“ nuotr./Nancy Pelosi

Buvusi Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi beveik prieš pusantrų metų atsistatydino iš įtakingos Atstovų Rūmų demokratų partijos vadovės posto. Tačiau, šaltinių teigimu, užkulisiuose N.Pelosi, demokratė iš San Francisko, suvaidino lemiamą vaidmenį subtiliai stumtelėdama prezidentą Joe Bideną prie „išėjimo“, skelbia žinasklados grupė „NBC News“.

Nors Senato daugumos lyderis Chuckas Schumeris ir N.Pelosi proteguojamas Atstovų Rūmų mažumos lyderis Hakeemas Jeffriesas taip pat atskleidė prezidentui apie demokratų susirūpinimą dėl jo tolesnės kampanijos, trys šaltiniai „NBC News“ teigė, kad bet kuriuo metu, kai jo pasitraukimo klausimas imdavo slopti ir prarasdavo pagreitį, jie manė, kad būtent N.Pelosi kursto ugnį.

Skirtingai nei du dabartiniai demokratų lyderiai, N.Pelosi nebėra lyderių komandoje ir gali sau leisti būti labiau matoma.

„Manau, kad N.Pelosi ir toliau demonstruoja, jog yra politinės taktikos meistrė“, – sekmadienį pažymėjo vienas Atstovų Rūmų demokratų vadovybės patarėjas, kurį cituoja „NBC News“.

Per visą įtampos po debatų su Donaldu Trumpu laikotarpį N.Pelosi niekada viešai neragino J.Bideno pasitraukti iš varžybų dėl posto. To, beje, nedarė ir Ch.Shummeris ir H.Jeffriesas. Tikėtina, kad tai būtų įsiutinę J.Bideną ir užtikrinę, kad jis niekada pasitrauks iš rinkimų.

„Vietoj to N.Pelosi dirbo tyliai ir metodiškai, kalbėdamasi su daugybe eilinių įstatymų leidėjų, savo senosios vadovų komandos nariais ir dideliu demokratų rėmėjų tinklu, kuris kadaise pavertė ją produktyviausia partijos lėšų rinkėja“, – rašoma straipsnyje.

Dviejų šaltinių teigimu, tiems pažeidžiamiems eiliniams įstatymų leidėjams, kurie kreipėsi į ją prašydami patarimo, N.Pelosi patarė „kalbėti pagal savo sąžinę“ likus kelioms dienoms iki stulbinančio J.Bideno sprendimo pareiškimo.

Vienas N.Pelosi artimas šaltinis „NBC News“ leido suprasti, kad ji ne inicijavo pokalbius, o priiminėjo skambučius. Penktadienį 13 Kongreso demokratų paragino J.Bideną pasitraukti iš lenktynių – tai didžiausias pokytis tarp partijos narių, kas, tikėtina, galėjo suduoti „mirtiną“ smūgį jo kampanijai.

„Penktadienį buvo daug narių, kurie ragino jį pasitraukti, ir tai buvo tik N.Pelosi darbas“, – pažymėjoė vienas pažeidžiamas Atstovų Rūmų demokratas, kuris praėjusią savaitę kalbėjosi su buvusia Atstovų Rūmų pirmininke.

Įstatymų leidėjas sakė, kad per pokalbį N.Pelosi du kartus paklausė, kokie yra apklausų skaičiai – tiek įstatymų leidėjo, tiek J.Bideno – šio asmens svyruojančioje apygardoje, kad galėtų juos užsirašyti.

„Esmė buvo ta, kad ji manė, jog mūsų gebėjimui susigrąžinti daugumą gresia pavojus“, – „NBC News“ sakė „Frontline“ demokratas.

Paklaustas, kiek N.Pelosi, kokią žinome iš anksčiau – atsakinga už J.Bideno pasitraukimą, įstatymų leidėjas atsakė: „50proc.“

„AP“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas
„AP“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas

„Tai buvo ta N.Pelosi, kuri įėjo į istoriją kaip pirmoji Atstovų Rūmų pirmininkė moteris ir du dešimtmečius aksomine pirštine valdė Atstovų Rūmų demokratus: nukreipdavo demokratus ten, kur jiems reikėdavo eiti, ir liepdavo jiems patiems priimti sprendimą“, – teigiama straipsnyje.

Šiuo atveju demokratas buvo J.Bidenas. Ir visi partijos nariai žinojo, kad būtent jis turės priimti galutinį sprendimą pasitraukti.

Kai prezidentas pareiškė, kad griežtai nesitrauks iš varžybų, N.Pelosi pasirodė savo mėgstamoje MSNBC laidoje „Ryto Džo“, ir pažymėjo, kad J.Bisenas turi priimti sprendimą, „nes laiko lieka vis mažiau“, nors jis ir jo kampanija tvirtino, kad nusprendė likti.

Praėjus savaitei po pasirodymo MSNBC, N.Pelosi privačiu pokalbiu telefonu įspėjo 81 metų J.Bideną, kurį Vašingtone pažįsta jau daugiau nei 30 metų, apie 2024 m. varžybų realybę: jis gali taip smarkiai pralaimėti jų bendram politiniam priešui respublikonui Donaldui Trumpui, kad tai gali pakenkti demokratams, o tai savo ruožtu gali kainuoti Atstovų Rūmų ir Senato kontrolę.

O po to, kai praėjusį savaitgalį įvykdytas pasikėsinimas į D. Trumpą sukrėtė tautą ir, regis, pristabdė pastangas į sceną išstumti J.Bideną, trijulė artimų N.Pelosi sąjungininkų vėl iškėlė šią istoriją į pirmą planą.

Respublikonas Adamas Schiffas, griežtas D.Trumpo kritikas, kuris yra favoritas tapti kitu Kalifornijos senatoriumi, trečiadienį tapo aukščiausio rango demokratu, paraginusiu J.Bideną atsistatydinti.

Respublikonas Jaredas Hufmanas, atstovaujantis įlankos apygardai, esančiai šalia N.Pelosi apygardos, surengė sėkmingą bandymą virtualiai vardiniu balsavimu užvilkinti Demokratų nacionalinio komiteto greitą JBaideno karūnavimą partijos kandidatu.

J.Huffmanas ir trečioji M.Pelosi sąjungininkė, atstovė Zoe Lofgren, buvo tarp daugybės įstatymų leidėjų, penktadienį raginusių J.Bideną pasitraukti.

Nė vienas demokratas geriau nei N.Pelosi, A.Schiffas ir Zoe Lofgren nesupranta, koks didelis gali būti galimos antrosios D.Trumpo kadencijos pavojus, pažymėjo „NBC News“.

N.Pelosi per išpuolį Kapitolijuje medžiojo D.Trumpą palaikantys riaušininkai, o vėliau namuose į ją nusitaikė vyras, pasikėsinęs į jos sutuoktinį. Būtent ji, paskyrusi A.Schiffą, Z.Lofgren ir kitus į sausio 6 d. sudarytą specialųjį komitetą, padarė išvadą, kad D.Trumpas kaltas dėl pastangų panaikinti 2020 m. rinkimų rezultatus ir mirtinų riaušių.

Buvęs demokratų lyderio padėjėjas žurnalistams sakė, kad J.Bidenas turi pralaimėjimo ir pergalės istoriją, tačiau „N.Pelosi nedaro jokių žingsnių, jei nežino, kad laimės“.

Paklausta apie savo pareiškimo penktadienį paskatą, Z.Lofgren neatmetė savo artumo N.Pelosi – jos kartu dirbo beveik tris dešimtmečius – tačiau sakė, kad tai buvo jos pačios priimtas sprendimas.

„Ji niekam nenurodinėja nieko daryti. Tai yra mano sprendimas“, – teigė Z.Lofgren per MSNBC.

Pasak šaltinių, J.Bidenas buvo supykęs ir įskaudintas, kai N.Pelosi, jo buvęs bendražygis Barackas Obama ir kiti demokratų lyderiai atsisakė jį paremti. Tačiau kai jis sekmadienį pranešė apie savo sprendimą, N.Pelosi greitai sureagavo ir liaupsino prezidentą.

„Prezidentas J.Bidenas yra patriotiškas amerikietis, kuriam mūsų šalis visada buvo svarbiausia. Dėl savo vizijos, vertybių ir lyderystės palikimo jis yra vienas svarbiausių prezidentų Amerikos istorijoje, – kalbėjo ji. – Su meile ir dėkingumu prezidentui J.Bidenui už tai, kad visada tikėjo Amerikos pažadu ir suteikė žmonėms galimybę pasiekti savo išsipildymą. Dievas palaimino Ameriką Joe Bideno didybe ir gerumu“.

Netrukus po to, kai paskelbė, kad nekandidatuos, J.Bidenas greitai parėmė savo viceprezidentę ir kandidatės į prezidentus partnerę Kamalą Harris, kuri jį pakeis rinkimų biuletenyje. Jo pavyzdžiu nelaukusios pasekė ir partijos garsenybės.

„AFP“/„Scanpix“/Buvusi Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi
„AFP“/„Scanpix“/Buvusi Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi

Tačiau N.Pelosi, Ch.Shummeris ir H.Jeffriesas dar nėra parėmę K.Haris kandidatūros, nors ją N.Pelosi pažįsta jau dešimtmečius.

„Atsižvelgdama į savo patirtį, N.Pelosi gali suvaidinti svarbų vaidmenį arba užtikrinant K.Harris nominaciją, arba padedant potencialiai varžovei gauti šį postą rugpjūčio mėnesį Čikagoje vyksiančiame suvažiavime, nors daugelis potencialių K.Harris varžovų, įskaitant kolegą iš Kalifornijos, gubernatorių Gaviną Newsomą, jau pritarė jos kandidatūrai į prezidentus“, – rašo NBC.

N.Pelosi „politiškai vis dar yra mūsų lyderė“, pažymėjo viena demokratė.

„Ji ir tik ji gali užtikrinti K.Harris sėkmę“.

Ne visi demokratai mano, kad N.Pelosi pastangos padėjo partijai atsidurti geresnėje padėtyje lapkričio mėnesį. Kai kurie nerimauja, kad respublikonai įvykdys grasinimus paduoti į teismą, kad J.Bidenas liktų rinkimų biuletenyje, argumentuodami, kad jį pakeitus būtų atimta teisė balsuoti 14 mln. pirminių rinkimų rinkėjų, kurie atidavė savo balsus už jį.

„N.Pelosi jį pastūmėjo ir nepaliko mums jokio plano. Ar tai K.Harris? Kas žino? – sakė buvęs Atstovų Rūmų demokratų vadovybės patarėjas. – Bet žinau, kad respublikonai tikrai išleis milijonus dolerių, bandydami surišti tai teisme“.

„Tai gali būti blogiau nei 2000 m. rinkimai“, – pridūrė jis.

Mykolas Katkus: ką keičia Kamala Harris?

14:24

„AP“/„Scanpix“/JAV viceprezidentė Kamala Harris
„AP“/„Scanpix“/JAV viceprezidentė Kamala Harris

Sekmadienį prezidento Joe Bideno paviešintas sprendimas pasitraukti iš rinkimų kovos dėl vietos Ovaliajame kabinete, sukėlė reakcijų bangą ne tik Jungtinėse Valstijose, bet ir jos sąjungininkių sostinėse. Viešųjų ryšių specialistas, JAV politikos žinovas Mykolas Katkus socialiniame tinkle „Facebook“ publikuotose įžvalgose pažymėjo, kad „dabar prasideda chaosas, kuris gali trukti kelias valandas, keliolika dienų, o gal ir kelis mėnesius“.

„J.Bidenas pasitraukė savomis sąlygomis – parėmęs savo viceprezidentę“, – pareiškė politikos žinovas.

Jo nuomone, viceprezidentės Kamalos Harris nominavimas partijos kandidate į prezidentus labiau panašus į formalumą negu į problemą.

Negana to, M.Katkus spėjo, kad respublikonai jau, matyt, kurį laiką nujautė būsimus pokyčius Demokratų partijoje, todėl jau prieš kelias dienas ėmėsi pertvarkyti savo kampaniją ir nuo J.Bideno kritikos pereiti prie paramos K.Harris.

Plačiau skaitykite ČIA.

Kas yra Kamalos Harris kokosų medžio memas ir kodėl visi juo dalijasi?

12:57

„AP“/„Scanpix“/JAV viceprezidentė Kamala Harris
„AP“/„Scanpix“/JAV viceprezidentė Kamala Harris

Garsiąją kandidatės į JAV prezidentus, demokratės Kamalos Harris memu virtusią frazę „Manote, kad ką tik iškritote iš kokosų medžio?“ šiandienos internete galite perskaityti bene visur. Tačiau kokia jos reikšmė?

Kaip rašoma „The Guardian“, šio memo ištakos – praėjusių metų gegužę K.Harris pasakyta kalba, kuria ji prisaikdino Baltųjų rūmų iniciatyvos dėl ispanakalbių švietimo lygybės, kompetencijos ir ekonominių galimybių didinimo komisarus.

K.Harris bandė pabrėžti, kad dėmesį reikia skirti jaunimui, ir kuo platesniems jo sluoksniams, nes „niekas neegzistuoja atskirai“.

Tada ji pacitavo savo motiną, kuri, pasak jos, sakydavo: „Nežinau, kas su jumis, jaunais žmonėmis, darosi blogai. Galvojate, kad ką tik iškritote iš kokosų medžio?“

Nuoširdžiai juokdamasi K.Harris šią eilutę pasakė viduryje kalbos, o paskui padarė pauzę, nuskambėjusią it visų pasaulio filosofų kankinystė.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Išduotas, atskirtas ir įskaudintas“: istorinis J.Bideno sprendimas

12:45

J. Bidenas naujame interviu įnirtingai gynė savo proto aštrumą / Artem Priakhin / ZUMAPRESS.com
J. Bidenas naujame interviu įnirtingai gynė savo proto aštrumą / Artem Priakhin / ZUMAPRESS.com

Amerkiečių žiniasklaidos grupė „SkyNews“ atkreipė dėmesį, kad šis sprendimas prezidentui Joe Bidenui nebuvo lengvas.

Po pokalbių su artimiausia J.Bideno aplinka paaiškėjo, kad šeštadienio vakarą savo atostogų namuose Delavero pakrantėje, į kuriuos pasitraukė paaiškėjus, kad susirgo COVID, apsuptas saujelės patikimų patarėjų ir pirmosios ponios Jill Biden, prezidentas leidosi į gilius apmąstymus ir įvertino daugiau nei pusę amžiaus trukusią savo politinę karjerą. Su jo sprendimu susipažinę žmonės teigė, kad tada jis ir suprato, jog politinė karejra baigsis anksčiau nei planuota.

Izoliuotas, nusivylęs ir piktas, jis esą jautėsi išduotas sąjungininkų, kurie nusigręžė nuo jo sudėtingą valandą.

„Jis tikrai įsiutęs“, – sakė asmuo, palaikantis ryšius su J.Bideno artimiausia aplinka.

Sekmadienį prezidentas nenoriai pripažino, kad negalės tęsti savo kampanijos, ypač, kai apklausų rezultatai greitai smunka, rėmėjai bėga, o partijos įžymybės spaudžia jį pasitraukti.

Apie lemtingą savaitgalį ir tai, kas lėmė stulbinantį J.Bideno apsisprendimą „SkyNews“ pasakojo net dvi dešimtys demokratų, susipažinusių su įvykių eiga.

Teigiama, kad sekmadienį atskirais telefono skambučiais J.Bidenas savo viceprezidentei Kamalai Harris, Baltųjų rūmų personalo vadovui Jeffui Zientsui ir savo rinkimų kampanijos pirmininkei Jen O'Malley Dillon pasakė, kad trauksis iš varžybų dėl prezidento posto.

Tai, kad jam teko juos taip informuoti, pabrėžė, kiek pastarosiomis dienomis jo ratas susiaurėjo iki šeimos narių ir kelių ilgamečių padėjėjų bei patarėjų – Mike'o Donilono, Steve'o Ricchetti, Anthony Bernalo ir Annie Tomasini.

Galbūt rezultatas ir nenustebino Baltųjų rūmų ir kampanijos pareigūnų, tačiau pasirinktas laikas buvo netikėtas.

Dauguma kartu su visu pasauliu apie tai sužinojo tada, kai J.Bidenas paskelbė savo pranešimą socialiniame tinkle „X“. Tas pats pasakytina ir apie Demokratų nacionalinio komiteto pareigūnus bei valstijų partijų pirmininkus.

Vyresnieji J.Bideno padėjėjai suskubo rengti atskirus susitikimus, kad pasikalbėtų su Baltųjų rūmų ir kampanijos darbuotojais, ramindami politinius padėjėjus, kad jų darbo vietos yra saugios.

Neatsiejamas J.Bideno perrinkimo komandos narys taip pat apie tai sužinojo šeimos nariui perskaičius naujienų pranešimą. Asmuo pažymėjo, kad visi aplink J.Bideną buvo nustebinti, ypač kai kurie artimiausi J.Bideno sąjungininkai sekmadienio laidose ragino jį kandidatuoti.

„Niekas nežinojo. Kamala net nežinojo“, – pažymėjo jis.

Iki tol, kol priėmė sprendimą, J.Bidenui teko išgyventi pragarišką 25 dienų laikotarpį, kurį pradėjo liūdnai pagarsėję debatai su respublikonų kandidatu į prezidentus Donaldu Trumpu.

„J.Bidenui nepavyko nuraminti kolegų demokratų – arba pakankamai jų – vėlesniuose viešuose pasirodymuose, – pažymėjo „SkyNews“. – Didžiausi rėmėjai nutraukė pinigų skyrimą jo kampanijai ir partijai. Išrinktieji pareigūnai pradėjo raginti jį atsisakyti savo kandidatūros.“

JAV prezidentas Joe Bidenas / Kevin Lamarque / REUTERS
JAV prezidentas Joe Bidenas / Kevin Lamarque / REUTERS

CNBC pranešė, kad šeštadienį J.Bidenas kalbėjosi ir su buvusia Atstovų rūmų pirmininke Nancy Pelosi. 

Vyresnieji J.Bideno padėjėjai tikėjosi, kad Senato daugumos lyderis Chuckas Schumeris ir Atstovų Rūmų mažumos lyderis Hakeemas Jeffriesas, abu demokratai iš Niujorko, po šią savaitę įvykusio susitikimo su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanjahu greičiausiai viešai paragins jį atsistatydinti.

Savaitgalį J.Bidenas taip pat susitiko su savo strategu Mike'u Donilonu ir patarėju Steve'u Ricchetti. Pasak šaltinių, jie aptarė „tiesiogine prasme viską“ – įskaitant niūrias apklausas kovojančiose valstijose – apie galimą jo tolesnį kelią, tačiau du patikimi padėjėjai nepateikė jokių rekomendacijų, ką jis turėtų daryti.

Pasak „SkyNews“, jie manė, kad J.Bidenas jau apsisprendė pasitraukti ir kad šis pokalbis tai įtvirtino. Vis dėlto jie visi nusprendė pirma išsimiegoti, o tada priimti sprendimus.

Sekmadienio rytą jie vėl susitiko, laikydamiesi neįtikėtinai griežtos tvarkos, kad būtų išvengta informacijos nutekėjimo.

Jautė spaudimą

Ketvirtadienį buvęs Baltųjų rūmų personalo vadovas Ronas Klainas, kuris norėjo, kad J. Bidenas laikytųsi tvirtai, sakė, kad J.Bidenas „jaučia spaudimą“. Penktadienio vakarą, pasak asmens, palaikančio ryšį su jo vidiniu ratu, jis vis dar nebuvo pakeitęs savo nuomonės.

Draugai jam sakė, kad jis rizikuoja savo, kaip žmogaus, nugalėjusio D.Trumpą ir priėmusio daug svarbių įstatymų, palikimu ir gali tapti atpirkimo ožiu, jei lapkritį demokratai bus sutriuškinti.

Bent jau iki šio savaitgalio jis vis dar tikėjo, kad gali vėl laimėti, pažymima tekste.

„Tai tapo beviltiška situacija, savaime išsipildančia pranašyste“, – sekmadienį pareiškė buvęs Baltųjų rūmų pareigūnas Cedricas Richmondas, kuris buvo vienas iš J.Bideno 2020 m. kampanijos pirmininkų.

Kai pinigai išsenka, o išrinkti pareigūnai atsiima savo paramą, „laimėti neįmanoma, o jis visada pirmenybę teikė šaliai ir partijai“.

Pareiškimas ir jo pasekmės

Kai J.Bidenas sekmadienį 13.45 val. vietos laiku sušaukė pokalbį su visais savo vyresniaisiais patarėjais, oficialus pareiškimas, kuriame skelbiamas jo sprendimas, jau buvo parašytas.

Po minutės jo „X“ paskyroje buvo paskelbtas šis pareiškimas, kuriame jis informavo visuomenę, kad liks eiti pareigas, bet atsisakys savo partijos nominacijos.

Praėjus mažiau nei 30 minučių po to jis parėmė Kamalos Harris kandidatūrą, palaimindamas ją kaip geriausią pasirinkimą nugalėti D.Trumpą keturis mėnesius truksiančiame sprinte iki rinkimų dienos.

Pasak šaltinių, po pranešimo J.Bidenas sekmadienio vakarą padarė apie 40-50 skambučių, kuriais pranešė apie savo sprendimą.

„Zuma press“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir prezidentas Joe Bidenas
„Zuma press“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir prezidentas Joe Bidenas

Jis taip pat paprašė susipažinti su K.Harris apklausų duomenimis, norėdamas suprasti, kaip jai sektųsi hipotetinėje kovoje su respublikonų kandidatu.

H.Harris apklausos duomenys buvo labai griežtai saugomi, ji buvo išplatinta tik saujelei svarbiausių kampanijos padėjėjų, įskaitant M.Doniloną ir J.O'Malley Dillon, sakė abu su šiuo klausimu susipažinę asmenys.

Panašu, kad J.Bideno sprendimas priklausė tik nuo politinių veiksnių, o ne nuo susirūpinimo dėl sveikatos ar gebėjimo dirbti savo darbą.

Aukšto rango administracijos pareigūnas „SkyNews“ sakė, kad naujos medicininės informacijos, lėmusios J.Bideno sprendimą, nėra, nors jis pats neseniai sakė, kad gali persvarstyti savo kandidatūrą, jei paaiškėtų „kokia nors sveikatos būklė“.

„Jei gydytojai ateitų pas mane ir pasakytų, kad turite tokią ar tokią problemą“, – praėjusią savaitę transliuotame interviu iškėlė hipotezę J.Bidenas.

Nors pastarosiomis dienomis jo gydytojas stebėjo J. Bideną dėl COVID-19 diagnozės ir atliko su ja susijusius kraujo tyrimus, savaitgalį J.Bidenui nebuvo atliekami jokie išsamūs testai ar medicininiai tyrimai, sakė pareigūnas.

Kova už K.Harris

Vakarą po J.Bideno pareiškimo demokratai visoje šalyje stengėsi sureaguoti ir pradėti ruoštis ateičiai be jo.

Teigiama, kad Minesotos Demokratų partijos pirmininkas Kenas Martinas, išgirdęs naujienų pranešimus, susisiekė telefonu su kitų valstijų partijų pirmininkais ir paragino žengti kitą žingsnį: partijoje laikytis vieningos pozicijos ir paremti K.Harris kandidatūrą į prezidentes.

„Visi, su kuriais dabar kalbėjau, sutinka, kad turime greitai susivienyti, – pažymėjo K.Martinas, kuris sekmadienio popietę surengė konferencinį pokalbį su valstijų partijų pirmininkais. – Kuo greičiau suvienysime savo partiją, kad ji remtų tą patį kandidatą, tuo greičiau galėsime pradėti šią kampaniją.“

Sekmadienį K.Harris sulaukė didelio partijos palaikymo. Be J.Bideno, palaikymą išreiškė buvęs prezidentas Billas Clintonas ir Hillary Clinton, kuri 2016 m. buvo partijos kandidatė į prezidentus. Keli žinomi demokratų gubernatoriai, tarp jų Kalifornijos Gavinas Newsomas ir Pensilvanijos Joshas Shapiro – abu laikomi galimais būsimais kandidatais į prezidento postą – sekmadienį išreiškė savo paramą K.Harris. Taip pat pasielgė ir įvairios išorinės grupės, kurios yra svarbios demokratų rinkimų perspektyvoms prezidento ir Kongreso lygmenimis.

„AP“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas ir viceprezidentė Kamala Harris
„AP“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas ir viceprezidentė Kamala Harris

J.Bidenas nenorėjo, kad K.Harris patirtų tokią pat išdavystę, kokią jis jautė būdamas viceprezidentu, o prezidentas Barackas Obama vietoj savo kandidato į prezidentus parėmė Hillary Clinton. Tai padeda paaiškinti, kodėl jis greitai pasiuntė signalą likusiai partijos daliai, kad ji yra jo pasirinkimas, pažymėjo „SkyNews“.

„Yra žmonių, kurie jos nenori. Prezidentas supranta, kaip jie jaučiasi, – sakė vienas J.Bideno sąjungininkas, – todėl jis pasielgė lojaliai“.

Net ir pradėję ruošti dirvą tam, kad K.Harris perimtų J.Bideno kampaniją ir laimėtų nominaciją, daugelis J.Bideno ištikimų šalininkų Vašingtone sekmadienį vis dar sielojosi dėl to, kaip jų partija su juo pasielgė.

„Čia yra žmogus, kuris visada kalbėjo apie orumą, – komentavo ilgametis J.Bideno sąjungininkas. – Tai, kas su juo vyko labai viešoje aplinkoje, buvo nepadoru. Kur prezidentui eiti, kad atgautų orumą?“

Izraelio premjeras išskubėjo į Vašingtoną: „labai svarbi kelionė“

11:36

„AP“/„Scanpix“/Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu
„AP“/„Scanpix“/Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu pirmadienį išvyko į Vašingtoną, kur šią savaitę kreipsis į JAV Kongresą ir susitiks su iš rinkimų kovos besitraukiančiu prezidentu Joe Bidenu.

B.Netanyahu šį vizitą pavadino „labai svarbia kelione“, kuri vyksta „didžiulio politinio neapibrėžtumo“ metu, turėdamas omenyje J.Bideno sprendimą nesiekti perrinkimo ir Vašingtono spaudimą Izraeliui siekti paliaubų susitarimo su islamistų grupuote „Hamas“.

Sekmadienį su J.Bideno darbotvarke susipažinęs šaltinis pranešė, kad Izraelio ministro pirmininko planai šią savaitę Baltuosiuose rūmuose susitikti su JAV prezidentu nesikeičia, nepaisant demokrato pasitraukimo iš rinkimų.

Sekmadienį JAV lyderis paskelbė nebekandidatuosiantis lapkritį vyksiančiuose šalies prezidento rinkimuose ir išreiškė paramą viceprezidentei Kamalai Harris kaip numanomai demokratų kandidatei.

Pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, teigė, kad tikslus susitikimo laikas dar nenustatytas, kadangi J.Bidenas sveiksta nuo COVID-19.

B.Netanyahu kalbą Kongrese turėtų pasakyti trečiadienį. Jis taip pat turėtų susitikti su K.Harris.

Premjero kalba gali sukelti sumaištį abiejose vandenyno pusėse: Viduriniuose Rytuose ieškoma būdų susitarti dėl paliaubų tarp Izraelio ir „Hamas“, didėja susirūpinimas dėl galimo karo išplitimo į Libaną ir Jemeną, o Jungtinėse Valstijose prezidento rinkimų kampanija tampa vis labiau įtempta.

8 dienos, iš pamatų sudrebinusios JAV politiką: nuo šūvių į D.Trumpą iki J.Bideno pasitraukimo

11:20

„IMAGO“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas
„IMAGO“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas

Savaitė gali būti ilgas laiko tarpas politikai ir tai puikiai įrodo pastarosios aštuonios JAV prezidento rinkimų kampanijos dienos, virtusios įspūdingo masto drama, verta kino filmo scenarijaus.

Sekmadienį paskelbtas Joe Bideno sprendimas pasitraukti iš 2024 metų rinkimų kovos vainikavo amerikiečius pribloškusią savaitę, prasidėjusią pasikėsinimu į Donaldo Trumpo gyvybę.

Žemiau apžvelgiama, kaip klostėsi savaitės įvykiai.

Plačiau skaitykite ČIA.

Žingsnis po žingsnio: kaip J.Bidenas ir jo artimiausia aplinka sužlugdė rinkimų kampaniją

10:44

„Reuters“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas
„Reuters“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas

Jungtinių Valstijų prezidento Joe Bideno sekmadienį paskelbtas sprendimas užbaigti savo perrinkimo kampaniją buvo priimtas po to, kai jo kampanijos komanda ir Baltųjų rūmų padėjėjai padarė keletą strateginių klaidų, pastebėjo naujienų agentūros „Reuters“ žurnalistai.

Teigiama, kad šios esminės klaidos sustiprino Demokratų partijos ir rinkėjų susirūpinimą, kad 81 metų prezidentas nesugebės laimėti lapkritį vyksiančių rinkimų ar vadovauti šaliai dar ketverius metus.

Nesėkmingas J.Bideno pasirodymas birželio 27 d. vykusiuose prezidento debatuose su respublikonų kandidatu į prezidentus Donaldu Trumpu pasėjo abejonę net tarp kai kurių artimiausių prezidento sąjungininkų. Negana to, ekspertai pastebi, jog tai taip pat įpylė žibalo į ugnį tarp tų partijos atstovų, kuriuos vienijo bendras abejojančių J.Bideno antrosios kadencijos tikslingumu judėjimas.

„Per kelias dienas J.Bidenas iš partijos lyderio tapo kliuviniu. Jis tapo pirmuoju prezidentu nuo 1968 m. Lyndono B.Johnsono laikų, atsisakiusiu galimybės būti perrinktam“, – pažymėjo „Reuters“.

Agentūra išskyrė keletą svarbiausių momentų, lėmusių taip vadinamą J.Bideno politinį krytį.

Debatų perversmas: balandis-birželis

Pažymima, kad pats prezidentas davė postūmį debatams po to, kai balandžio mėn. radijo laidų vedėjui Howardui Sternui pasakė, kad jis diskutuos su D.Trumpu, nors kai kurie jo sąjungininkai demokratai nerimavo, kad debatai gali menkai pagerinti jo šansus ar net parodyti jį nepalankioje šviesoje.

„Kai kurie J.Bideno padėjėjai manė, kad susitarę dėl birželio mėn. debatų jie padarė perversmą. Jie dirbo su transliuotoju CNN, kad suformuotų, jų manymu, jiems palankias taisykles, ir gegužės 15 d. susitarė dėl dviejų debatų, įskaitant pirmuosius birželio 27 d.“, – atskleidė „Reuters“.

Kai kurie prezidento padėjėjai manė, kad ankstyvesni debatai bus naudingi J.Bidenui, nes įtikins rinkėjus, kad lenktynėse nėra kito pasirinkimo prieš D.Trumpą, ir sušvelnins bet kokio vidutiniško prezidento pasirodymo smūgį iki laukiančių rinkimų. Jie taip pat buvo įsitikinę, kad neįprastas debatų formatas – be auditorijos, kuri skatintų išsišokėliškus D.Trumpo pasisakymus, be trečiųjų šalių kandidatų, su moderatoriais, kuriais galima pasitikėti, ir mikrofonų išjungimo mygtuku – bus palankūs J.Bideno manierai ir stiliui. 

„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bidenas
„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bidenas

Tačiau jie klydo.

„Džetlagas“ – birželio 4-27 d.

Vos per dvi savaites J.Bidenas du kartus skrido į Europą ir į Vakarų pakrantę, o po to tik kelias dienas ilsėjosi savo atostogų namuose Rehoboth Beach, Delavero valstijoje.

Pasak kelių žmonių, stebėjusių jį šiuo laikotarpiu, prezidentas buvo pervargęs ir išsekęs po kelionių.

Birželio 21 d. jis ir jo padėjėjai nuvyko į Kemp Deividą, JAV prezidentų rezidenciją, kur rengėsi tikslingoms parengiamosioms sesijoms, kur beveik septynias dienas rengė imitacinius debatus.

Prasta naktis – birželio 27 d.

„CNN studijoje Atlantoje J.Bidenas suklupo ir prarado minčių eigą. Jo kalbėjimas, išvaizda ir balsas iš karto atkreipė žurnalistų dėmesį, kurie paprašė jo padėjėjų paaiškinimo“, – rašo „Reuters“.

Dar vykstant debatams, valstybės pareigūnai žurnalistams nurodė, kad J.Bidenas yra peršalęs.

Debatų eigoje Baideno švokštimas pagerėjo, tačiau jo nesuderinti atsakymai nustebino rinkėjus, rėmėjus ir demokratų partijos narius. 

Vienas demokratų strategas tai pavadino „katastrofa“.

„Reuters“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas

Tuo tarpu 78 metų D.Trumpas per 90 minučių trukusius debatus pakartojo daugybę gerai žinomų, akivaizdžių melagingų teiginių, įskaitant teiginius, kad jis iš tikrųjų laimėjo 2020 m. rinkimus. J.Bidenas nesugebėjo jų paneigti, palikdamas nebaigtus sakinius ir mintis.
D.Trumpas pabarė J. Bideną už nenuoseklumą: „Tikrai nežinau, ką jis pasakė to sakinio pabaigoje. Nemanau, kad jis žino, ką pasakė“.

Krytis – birželio 27-liepos 2 d.

„Aš žinau, kad nebesu jaunas, jei jau kalbėti apie akivaizdžius dalykus“, – kitą dieną po debatų sakė J.Bidenas, pripažindamas prastą pasirodymą.

„Beveik užmigau scenoje“, – komentavo jis liepos 2 d.

Raginimai J.Bidenui atsistatydinti prasidėjo praėjus vos kelioms valandoms po debatų. Prezidento padėjėjų skambučiai susirūpinusiems demokratams, kurie dalyvavo rinkimų kampanijose ir matė, kad jų politinė ateitis gali užgesti prieš akis, prasidėjo tik po kelių dienų.

Kai kurie įstatymų leidėjai ėmė griauti savo patijos vienybę dar liepos 2 d., bet po to viskas tik įsismarkavo.

Supykę kampanijos rėmėjai J.Bideno aplinkai sakė, kad jiems reikia, jog prezidento elgsena pasikeistų. Vyresnieji demokratai ir J.Bideno sąjungininkai taip pat pradėjo patyliukais kalbėti apie kitą partijos kandidatą.

Atstovų rūmų demokratas Jimas Clyburnas – savotiškas Demokratų partijos karalius, prisidėjęs prie J.Bideno pergalės 2020 m. – liepos 2 d. pareiškė, kad jei J.Bidenas pasitrauktų, jis palaikytų viceprezidentę Kamalą Harris, ir pasiūlė „mini pirminių rinkimų“ idėją, jei J.Bidenas priimtų sprendimą atsitraukti.

J. Bidenas naujame interviu įnirtingai gynė savo proto aštrumą / Artem Priakhin / ZUMAPRESS.com
J. Bidenas naujame interviu įnirtingai gynė savo proto aštrumą / Artem Priakhin / ZUMAPRESS.com

Buvusi Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi, ilgametė J.Bideno sąjungininkė, sakė, kad pagrįstai galima klausti, ar J.Bideno pasirodymas Atlantoje buvo „epizodas“ ar nauja tikrovė. Ji taip pat užsiminė, kad J.Bidenui reikėtų apsvarstyti savo pasirinkimą dalyvauti lenktynėse.

Griūtis – liepos 5-8 d.

J.Bidenui nepavyktsta nutildyti vis garsėjančio nesutinkančiųjų choro.
Pirmajame svarbiame interviu po debatų, publikuotame liepos 5 d., pezidentas „ABC“ naujienų laidos vedėjui George'ui Stephanopoulosui sakė, kad tik „visagalis Viešpats“ gali jį išmesti iš lenktynių.

Kai kuriems demokratams didesnį nerimą kėlė tai, kad J.Bidenas pažymėjo, jog galėtų susitaikyti su tuo, kad dalyvaus varžybose dėl posto ir pralaimės D.Trumpui, „jei tik atiduosiu visas jėgas ir atliksiu savo darbą taip gerai, kaip žinau, kad galiu“.

Trisdešimt šeši JAV demokratų įstatymų leidėjai ir vienas nepriklausomas demokratų atstovas per parą po debatų paragino J.Bideną pasitraukti iš rinkimų, atkreipė dėmesį „Reuters“.

NATO susitikimas ir apklausos – liepos 9-12 d.

Nepaisant „dramblio kambaryje“, J.Bidenas bandė tęsti savo kampaniją ir judėti toliau. Jis davė interviu, surengė spaudos konferenciją ir pasakė griežtas kalbas rinkimų kampanijos metu, taip pat JAV sąjungininkų NATO viršūnių susitikime Vašingtone.

Tačiau šie renginiai kartais kėlė daugiau susirūpinimo, nei nutildė kritikus.

Socialinių tinklų nuotrauka/JAV prezidentas Joe Bidenas
Socialinių tinklų nuotrauka/JAV prezidentas Joe Bidenas

Antrąją liepos savaitę vykusiame NATO aukščiausiojo lygio susitikime J.Bidenas supainiojo savo viceprezidentės Kamalos Harris ir jo varžovo respublikono D.Trumpo bei Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino vardus.

Tuo metu pasirodžiusios apklausos atskleidė, kad J.Bidenas atsilieka nuo kitų demokratų daugelyje svarbiausių valstijų ir apygardų, kurias demokratams reikia laimėti lapkritį, nors apklausos visoje šalyje ir toliau rodė, kad lenktynės baigsis panašiu rezultatu.

J.Bidenas, nepaisydamas raginimų, žiniasklaidos pranešimų, buvo nepajudinamas, vis dar tikėdamas, kad yra geriausias kandidatas susidurti su D.Trumpu. Jis tikėjo, kad galės atsitiesti po šios nesėkmės, kaip jau yra daręs daugybę kartų anksčiau, ir šią nuomonę sustiprino artimi jo padėjėjai.

Pasikėsinimas į D.Trumpą – liepos 13 d.

Liepos 13 d., šeštadienį, buvo pasikėsinta į buvusį prezidentą D.Trumpą, kai rinkimų kampanijos mitingo metu Pensilvanijos valstijoje sakė kalbą.

Kulka kliudė D.Trumpo ausį, veidas buvo kruvinas, tačiau šią nelaimę buvusiam prezidentui pavyko paversti labai sėkminga viešųjų ryšių akcija: jis išlindo iš už pakylos iškėlės kumštį ir ragino amerikiečius kovoti toliau.

Evan Vucci / AP./Donaldas Trumpas nacionaliniame Respublikonų suvažiavime
Evan Vucci / AP./Donaldas Trumpas nacionaliniame Respublikonų suvažiavime

Respublikonai kaip mat susivienijo apie savo lyderį ir suokė apie dieviškąją apvaizdą. Tuo tarpu demokratai nerimavo, ar jų pačių šansai iškovoti pergalę nėra pasmerkti.

Po kelių dienų J.Bidenas, dalyvaudamas rinkimų kampanijos renginyje Nevadoje, paskelbė, kad susirgo COVID. Atsigavęs savo namuose Rehoboth Beache, Delavero valstijoje, jis turėjo laiko pabūti vienas ir nuspręsti, ar baigti kampaniją ir kaip ją baigti.

Sekmadienį du šaltiniai nurodė, kad J.Bidenas po 48 valandas trukusios kankinančios apklausų duomenų analizės, daugumai savo padėjėjų pranešė apie sprendimą pasitraukti iš prezidento rinkimų varžybų.

Dar dieną prieš tai jis buvo sakęs padėjėjams, kad tęs kampaniją, siekdamas lapkričio mėnesį nugalėti respublikonų varžovą D.Trumpą.

„Žinia buvo tokia: tęskite viską, visu greičiu pirmyn“, – naujienų agentūrai „Reuters“ sakė vienas šaltinis.

Tačiau vėliau, įvertinęs apklausų duomenis, jis persigalvojo.

Vienas šaltinis pažymėjo, kad aukščiausio rango padėjėjai jam parodė vidines apklausas, kurios atskleidė, kad jis ne tik atsilieka visose šešiose svarbiausiose svyruojančiose valstijose, galinčiose nulemti rinkimus, bet ir žlunga tokiose vietose kaip Virdžinija ir Minesota, kur demokratai neplanavo, kad jiems reikės skirti didžiulių išteklių.

Kamala Harris: daug kur buvusi pirma ir galinti tapti pirma JAV lydere moterimi

09:11

„AP“/„Scanpix“/JAV viceprezidentė Kamala Harris
„AP“/„Scanpix“/JAV viceprezidentė Kamala Harris

Laimėjusi JAV vadovo rinkimus, dabartinė JAV viceprezidentė Kamala Harris taptų pirma moterimi šiame poste. Bet tai jai nebūtų naujiena – teisininkė ir dabartinėse pareigose yra pirma (moteris, juodaodė, pietų azijietė). Panašiai buvo ir kai kuriose ankstesnėse pareigose. Kas yra ši politikė, kuri gyvenime yra pralaužusi nemažai ledų, bet nesėkmingai siekusi dalyvauti pastaruosiuose prezidento rinkimuose ir galiausiai vis tiek priartėjusi prie šio posto?

Dabartinis šalies lyderis Joe Bidenas sekmadienį paskelbė, kad traukiasi iš prezidento rinkimų. Jis parėmė viceprezidentės K.Harris kandidatūrą.

Politikė savo ruožtu pažadėjo užsitikrinti Demokratų partijos nominaciją kandidatuoti į šalies vadovo postą ir įveikti buvusį prezidentą Donaldą Trumpą, kuris siekia grįžti į šį postą.

Kad K.Harris galėtų pretenduoti į JAV vadovo postą, buvo kalbama dar 2015 m. Vieno straipsnio antraštėje „The Washington Post“ tąmet retoriškai klausė: „Ar K.Harris – pamaina Barackui Obamai?“.

Kalifornijos valstijos generalinė prokurorė kitų metų lapkritį buvo išrinkta į JAV Senatą. O 2019-aisiais paskelbė ketinanti varžytis dėl teisės dalyvauti prezidento rinkimuose ir mesti iššūkį tuomečiam prezidentui respublikonui Donaldui Trumpui.

Plačiau skaitykite ČIA.

JAV demokratų lėšų rinkimo grupė: surinkta didžiausia suma 2024-ųjų rinkimams

08:18

Kamala Harris rengia infrastruktūros renginį Baltuosiuose Rūmuose. / Evelyn Hockstein / REUTERS
Kamala Harris rengia infrastruktūros renginį Baltuosiuose Rūmuose. / Evelyn Hockstein / REUTERS

JAV demokratų lėšų rinkimo platforma „ActBlue“ sekmadienio vakarą pranešė, kad po to, kai JAV prezidentas Joe Bidenas paskelbė, kad traukiasi iš rinkimų ir parėmė viceprezidentę Kamalą Harris, per vieną dieną surinko didžiausią pinigų sumą 2024 metų rinkimams.

„Iki 21 val. vietos (4 val. Lietuvos) laiku, po to, kai viceprezidentė Kamala Harris pradėjo savo kampaniją, eiliniai rėmėjai per „ActBlue“ paaukojo 46,7 mln. dolerių (42,88 mln. eurų). Tai didžiausia suma, surinkta per dieną 2024 metų rinkimų cikle“, – sakoma socialiniame tinkle „X“ paskelbtame grupės, kuri padeda rinkti pinigus demokratų kandidatams, pranešime. 

Šaltiniai atskleidė, kas daugiausia lėmė J.Bideno sprendimą trauktis iš rinkimų

08:12

JAV prezidentas Joe Bidenas kalba iš Ovalinio kabineto. / Erin Schaff / via REUTERS
JAV prezidentas Joe Bidenas kalba iš Ovalinio kabineto. / Erin Schaff / via REUTERS

Du šaltiniai teigia, kad Joe Bidenas sekmadienį, po 48 valandas trukusio kankinančio apklausų duomenų analizavimo, daugumai savo padėjėjų pranešė apie savo sprendimą pasitraukti iš prezidento rinkimų varžybų.

Dar dieną prieš tai jis buvo sakęs padėjėjams, kad tęs kampaniją, siekdamas lapkričio mėnesį nugalėti respublikonų varžovą Donaldą Trumpą.

„Žinia buvo tokia: tęskite viską, visu greičiu pirmyn“, – naujienų agentūrai „Reuters“ sakė vienas šaltinis.

Tačiau vėliau, suvirškinęs apklausų duomenis, jis persigalvojo.

Vienas šaltinis teigė, kad aukščiausio rango padėjėjai jam parodė vidines apklausas, kurios rodė, kad jis ne tik atsilieka visose šešiose svarbiausiose svyruojančiose valstijose, galinčiose nulemti rinkimus, bet ir žlunga tokiose vietose kaip Virdžinija ir Minesota, kur demokratai neplanavo, kad jiems reikės skirti didžiulių išteklių.

Ramūnas Vilpišauskas. Kas laukia Amerikos pasitraukus J.Bidenui?

07:37

JAV prezidentiniai debatai tarp J.Bideno ir D.Trumpo
JAV prezidentiniai debatai tarp J.Bideno ir D.Trumpo

Keletą savaičių augęs spaudimas perrinkimo siekiančiam JAV prezidentui Joe Bidenui pasitraukti iš rinkimų kampanijos galiausiai pasiekė kulminaciją. J.Bidenas pranešė, kad traukiasi iš kovos ir viešai parėmė viceprezidentės Kamalos Harris kandidatūrą būti Demokratų partijos kandidate. Kas toliau?

Po daug kritikos dėl pirmų viešų debatų tarp jo ir Respublikonų partijos kandidato Donaldo Trumpo įtampa dėl J.Bideno tolesnio dalyvavimo rinkimų kampanijoje nuolat augo.

Per keletą savaičių nuo praėjusio mėnesio pabaigoje įvykusių debatų vis daugėjo Demokratų partijos politikų, išsakančių abejones dėl 81 metų amžiaus prezidento sveikatos bei pajėgumo laimėti lapkričio mėnesio rinkimus ir dirbti visą antrąją kadenciją.

Abejones vis garsiau ėmė reikšti pagrindiniai finansiniai partijos rėmėjai, kai kurie sustabdė paramą kandidatui. Jas dar labiau sustiprino prezidento J.Bideno klaidos NATO viršūnių susitikimo metu Vašingtone supainiojus Ukrainos prezidentą Volodymirą Zelenskį su Vladimiru Putinu, o savo viceprezidentę Kamalą Harris su Donaldu Trumpu.

Tuo metu visuomenės apklausos rodė augantį atotrūkį tarp vis didesnio rinkėjų palaikymo sulaukiančio D.Trumpo ir nuo jo atsiliekančio J.Bideno, ypač svyruojančiose valstijose, kurios paprastai nulemia JAV prezidento rinkimų baigtį.

Respublikonų kandidato galimybes dar labiau sustiprino prieš savaitę įvykęs pasikėsinimas į Donaldą Trumpą. Po jo vykęs Respublikonų suvažiavimas, kurio metu dalyviai rodė besąlygišką paramą savo partijos kandidatui D.Trumpui dar labiau išryškino kontrastą su tarpusavyje dėl prezidento J.Bideno galimybių laimėti besiginčijančiais demokratais.

Galiausiai vakar prezidentas J.Bidenas paskelbė pranešimą, kad traukiasi iš rinkimų kovos, nes tai geriausiai atitinka jo partijos ir šalies interesus. Po šio pranešimo praėjus šiek tiek laiko jis taip pat paskelbė, kad visiškai remia viceprezidentės Kamalos Harris kandidatūrą atstovauti Demokratų partijai šį rudenį vyksiančiuose prezidento rinkimuose.

Ar tai reiškia, jog ji ir taps Demokratų partijos kandidate? Ir kokie jos šansai laimėti prieš Donaldą Trumpą?

Plačiau skaitykite ČIA.

V.Zelenskis padėkojo J.Bidenui už „ryžtingus sprendimus ir drąsius žingsnius“

07:35

Vida Press nuotr./Volodymyras Zelenskis
Vida Press nuotr./Volodymyras Zelenskis

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis padėkojo JAV prezidentui Joe Bidenui už „nepalaužiamą paramą Ukrainos kovai už laisvę“.

„Pastaraisiais metais buvo priimta daug tvirtų sprendimų, kurie įsimins kaip drąsūs žingsniai, kuriuos prezidentas J.Bidenas žengė sunkiais laikais. Ir mes šiandien gerbiame jo sunkų, bet tvirtą sprendimą“, – rašė V.Zelenskis.

V.Zelenskis taip pat pabrėžė, kad visada išliks dėkingas už prezidento J.Bideno lyderystę ir palaikymą dramatiškiausiu istorijos momentu, už pagalbą užkirsti kelią V.Putino okupacijai ir tolesnį palaikymą per šį baisų karą.

Ukrainos prezidentas pažymėjo, kad dabartinė padėtis Ukrainoje ir visoje Europoje yra ne mažiau sudėtinga, ir „mes nuoširdžiai tikimės, kad tolesnis tvirtas Amerikos vadovavimas neleis Rusijos blogiui pasiekti sėkmės ar savo agresijos rezultatų“.

Pasaulio lyderiai reiškia pagarbą iš rinkimų besitraukiančiam J.Bidenui

06:48

Lukas Balandis / BNS nuotr./Donaldas Tuskas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Donaldas Tuskas

Įvairių šalių lyderiai sekmadienį reiškė pagarbą JAV prezidentui Joe Bidenui, paskelbusiam, kad traukiasi iš rinkimų, dėkojo už nuveiktus darbus ir sakė gerbiantys jo sprendimą.

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas sakė, kad J.Bidenas sustiprino demokratiją.

D.Tuskas dar kovą pareiškė, kad svarbu „puoselėti transatlantinius santykius, nepaisant to, kas yra JAV prezidentas“, o sekmadienį socialiniame tinkle „X“ parašė: „Priėmėte daug sunkių sprendimų, kurių dėka Lenkija, Amerika ir pasaulis yra saugesni, o demokratija stipresnė.“

„Žinau, kad skelbiant galutinį sprendimą jus vedė tie patys motyvai. Turbūt jis pats sunkiausias jūsų gyvenime“, – pridūrė jis.

Tuo metu Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pareiškė, kad J.Bideno sprendimas nusipelno pagarbos.

„Mano draugas [...] Joe Bidenas daug pasiekė: savo šalies, Europos, pasaulio labui, – rašė O.Scholzas „X“. – Jo sprendimas nebekandidatuoti nusipelno pagarbos.“

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Olafas Scholzas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Olafas Scholzas

Izraelio prezidentas Isaacas Herzogas savo ruožtu padėkojo J. Bidenui už jo dešimtmečius reiškiamą palaikymą izraeliečiams.

„Noriu nuoširdžiai padėkoti Joe Bidenui už jo draugystę ir tvirtą paramą Izraelio žmonėms per jo dešimtmečius trukusią karjerą“, – socialiniuose tinkluose parašė I.Herzogas.

Jungtinės Karalystės premjeras Keiras Starmeris nurodė gerbiantis J. Bideno sprendimą.

Tuo metu Kremlius teigė stebintis įvykius JAV ir sakė, kad dar daug kas gali pasikeisti iki Amerikos prezidento rinkimų.

„Iki rinkimų dar keturi mėnesiai. Ir tai ilgas laikas, per kurį daug kas gali pasikeisti. Turime būti dėmesingi, sekti, kas bus, ir rūpintis savo reikalais“, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Plačiau skaitykite ČIA.

D.Trumpas bei J.D.Vance'as koneveikia J.Bideną ir K.Harris: „Melavo apie Bideno protinius pajėgumus“

00:08

„AFP“/„Scanpix“/Donaldas Trumpas ir jo kandidatas į viceprezidento postą J.D.Vance'as
„AFP“/„Scanpix“/Donaldas Trumpas ir jo kandidatas į viceprezidento postą J.D.Vance'as

Respublikonų kandidatas į JAV prezidentus Donaldas Trumpas ir jo kandidatas į viceprezidentus J.D.Vance'as sekmadienį koneveikė iš rinkimų besitraukiantį Joe Bideną bei jo viceprezidentę Kamalą Harris.

J.Bideno sprendimą nebesiekti perrinkimo palydėjo virtinė kritiškų D.Trumpo žinučių platformoje „Truth Social“.

Anot jo, J.Bidenas „netiko kandidatuoti į prezidentus ir tikrai nėra tinkamas eiti [pareigas] – ir niekada nebuvo!“.

„Kad ir ką kairieji dabar iškels, bus tik dar daugiau to paties“, – pareiškė D.Trumpas.

„Mes labai nukentėsime dėl jo prezidentavimo, bet labai greitai ištaisysime jo padarytą žalą. PADARYKIME AMERIKĄ VĖL DIDŽIĄ!“, – pridūrė jis.

Šią savaitę D.Trumpas priėmė Respublikonų partijos nominaciją tapti kandidatu į JAV prezidentus lapkritį vyksiančiuose rinkimuose.

Netrukus respublikono kampanija išpeikė K.Harris, J.Bidenui išreiškus jai paramą.

„Mūsų tautos žmonėms Harris bus dar blogesnė nei Joe Bidenas. Harris visą šį laiką buvo Sukčiaus Joe vyriausioji įgalintoja. Jiems priklauso vienas kito rekordai, ir tarp jų nėra jokio atstumo“, – sakoma respublikono kampanijos pareiškime.

Galiausiai J.D.Vance'as priekaištavo J.Bidenui ir K.Harris.

„Joe Bidenas buvo blogiausias prezidentas mano gyvenime, o Kamala Harris buvo šalia jo kiekviename žingsnyje“, – rašė respublikonų senatorius socialiniame tinkle „X“, teigdamas esą viceprezidentė „beveik ketverius metus melavo apie Bideno protinius pajėgumus“.

„Prezidentas Trumpas ir aš esame pasirengę išgelbėti Ameriką, kad ir kas būtų demokratų bilieto viršuje“, – teigė jis.

Baltieji rūmai tvirtina, kad J.Bidenas užbaigs kadenciją

00:00

„Zuma press“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas
„Zuma press“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas

BBC praneša, kad gavo dar vieną Baltųjų rūmų pareiškimą, kuriame jie tvirtina, kad prezidentas Joe Bidenas baigs savo dabartinę kadenciją, nors ir pasitraukė iš kandidatų sąrašo.

„Jis tikisi užbaigti savo kadenciją ir pasiekti daugiau istorinių rezultatų Amerikos žmonėms.“

Per kelias pastarąsias dienas – ir valandas – keli respublikonai pasiūlė, kad jei J.Bidenas nepajėgus vėl kandidatuoti, jis turėtų atsistatydinti ir iš prezidento posto.

Kol kas nebuvo jokių užuominų, kad jis net svarstė tokį žingsnį.

Atskleista: D.Trumpas aukojo ankstesnei K.Harris kampanijai

23:55

Kamala Harris, Douglas Emhoffas, Joe Bidenas / „Scanpix“ nuotr.
Kamala Harris, Douglas Emhoffas, Joe Bidenas / „Scanpix“ nuotr.

Šį vakarą, kai Kamala Harris tapo demokratų kandidate į prezidento postą lapkričio mėnesio rinkimuose, pasirodė gana nepatogi Donaldo Trumpo praeities „dovana“.

Joe Bidenas parėmė savo viceprezidentę, kad ji užimtų jo vietą sąrašo viršuje, kai rinkėjai eis prie balsadėžių.

D.Trumpo kampanija suskubo nukreipti savo pyktį į K.Harris, tačiau NBC News pranešė, kad respublikonų kandidatas paaukojo 5 000 JAV dolerių jos 2014 m. perrinkimo į Kalifornijos generalinio prokuroro postą kampanijai.

Tai rodo Kalifornijos valstijos sekretoriaus interneto svetainės duomenys.

Floridos kongresmenas demokratas Jaredas Moskowitzas tviteryje paviešino D.Trumpo čekio, skirto K.Harris, atvaizdą ir pavadino jį „išmintinga investicija“.

Demokratų socialiniuose tinkluose pradėta platinti viena iš Kamalos Harris reklamų

23:48

Demokratų socialiniuose tinkluose pradėta platinti viena iš Kamalos Harris reklamų iš jos nesėkmingos 2020 m. kandidatūros į prezidentus kaip ženklas, ką ji netrukus gali panaudoti prieš Donaldą Trumpą:

„Mes visi sužinome iš tviterio“ – Baltųjų rūmų darbuotojai apstulbę dėl J.Bideno pareiškimo

23:45

123RF.com nuotr./Baltieji rūmai
123RF.com nuotr./Baltieji rūmai

Kai kurie Baltųjų rūmų darbuotojai, kaip ir didžioji dalis Amerikos visuomenės ir daugelis žurnalistų, sako, kad buvo nustebinti, nes apie prezidento J.Bideno sprendimą pirmą kartą sužinojo iš "X" – platformos, anksčiau vadintos „Twitter“.

Taip pat „Politico“ ir kitos JAV žiniasklaidos priemonės pranešė, kad šis pranešimas užklupo netikėtai net vyresniuosius padėjėjus, įskaitant vyresniąją patarėją Anitą Dunn.

„Visi sužinojome tviteryje“, – buvo cituojamas neįvardytas demokratas. „Niekas iš mūsų nesupranta, kas vyksta“.

Politologas T.Janeliūnas: K.Harris yra pagrindinė pretendentė

23:38

Prezidentas Bidenas ir Kamala Harris kalbėjo Filadelfijos renginyje. / William T. Wade Jr./Photography / William Wade/INSTARimages
Prezidentas Bidenas ir Kamala Harris kalbėjo Filadelfijos renginyje. / William T. Wade Jr./Photography / William Wade/INSTARimages

Politologas Tomas Janeliūnas sako, kad po Joe Bideno išreikštos paramos viceprezidentė Kamala Harris yra pagrindinė pretendentė tapti demokratų kandidate prezidento rinkimuose.

„Labai tikėtina, kad ji ir bus nominuota. Bet gali būti, kad vyks trumpa, bet atkakli kova tarp K.Harris šalininkų ir kai kurių populiarių Demokratų gubernatorių“, – feisbuke parašė T.Janeliūnas.

Nacionalinis Demokratų suvažiavimas, kuriame bus tvirtinamas kandidatas, vyks rugpjūčio 19–22 dienomis Čikagoje.

„Tai buvo privilegija": Borisas Johnsonas sveikina J.Bideną

23:27

„The New York Times“/Erin Schaff nuotr./Borisas Johnsonas atsiprašo
„The New York Times“/Erin Schaff nuotr./Borisas Johnsonas atsiprašo

Borisas Johnsonas pasveikino Joe Bideną už „drąsų sprendimą“ atsistatydinti iš Demokratų partijos kandidato JAV rinkimuose.

Buvęs ministras pirmininkas sakė, kad jam buvo „garbė“ dirbti su J.Bidenu, kurį jis pavadino „ištikimu atlantistu“ ir „Didžiosios Britanijos draugu“ per visą jo karjerą.

Šios savaitės pradžioje B.Johnsonas palaikė D.Trumpo įgaliojimus, teigdamas, kad jis turi „stiprybės ir drąsos“ užbaigti karą tarp Ukrainos ir Rusijos.

K.Harris žada užsitikrinti Demokratų partijos nominaciją ir įveikti D.Trumpą

23:09

„AP“/„Scanpix“/JAV viceprezidentė Kamala Harris
„AP“/„Scanpix“/JAV viceprezidentė Kamala Harris

JAV viceprezidentė Kamala Harris sekmadienį pažadėjo užsitikrinti Demokratų partijos nominaciją kandidatuoti į prezidentus ir įveikti juose Donaldą Trumpą.

Taip ji kalbėjo JAV prezidentui Joe Bidenui pareiškus, kad nebesieks perrinkimo lapkritį vyksiančiuose rinkimuose, ir išreiškus paramą savo viceprezidentei.

K.Harris taip pat gyrė J.Bideno sprendimą trauktis iš rinkimų, kurį ji pavadino nesavanaudišku ir patriotišku.

„Šiuo nesavanaudišku ir patriotišku poelgiu prezidentas Bidenas daro tai, ką darė per visą savo gyvenimą tarnaudamas [tautai]: iškelia Amerikos žmones ir mūsų šalį aukščiau visko“, – sakoma jos pareiškime.

„Man didelė garbė sulaukti prezidento paramos, o aš ketinu užsitarnauti ir laimėti šią nominaciją [...] Padarysiu viską, ką galiu, kad suvienyčiau Demokratų partiją ir suvienyčiau mūsų tautą, kad nugalėčiau Donaldą Trumpą“, – pareiškė K.Harris.

JAV Demokratų partija savo ruožtu pažadėjo surengti skaidrų ir tvarkingą naujo kandidato į prezidentus rinkimų procesą.

D.Trumpo kampanija peikia K.Harris

23:06

D. Trumpas / Tom Brenner / REUTERS
D. Trumpas / Tom Brenner / REUTERS

Donaldo Trumpo rinkimų kampanijos komanda sekmadienį išpeikė JAV viceprezidentę Kamalą Harris, prezidentui Joe Bidenui paskelbus, kad nesieks perrinkimo, ir išreiškus jai paramą.

„Mūsų tautos žmonėms Harris bus dar blogesnė nei Joe Bidenas. Harris visą šį laiką buvo Sukčiaus Joe vyriausioji įgalintoja. Jiems priklauso vienas kito rekordai, ir tarp jų nėra jokio atstumo“, – sakoma respublikono kampanijos pareiškime.

Tuo metu D.Trumpas anksčiau pareiškė, kad J.Bidenas „netiko kandidatuoti“ ir „tikrai nėra tinkamas eiti“ JAV prezidento pareigas.

Politikos ekspertas dar nesiūlo švęsti D.Trumpo pergalės

23:04

Lukas Balandis / BNS nuotr./Nerijus Maliukevičius
Lukas Balandis / BNS nuotr./Nerijus Maliukevičius

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) dėstytojas ir mokslo darbuotojas dr. Nerijus Maliukevičius, vertindamas situaciją siūlė neskubėti. 

„Nematau labai didelio poreikio aptarinėti jau D.Trumpo pergalės, nors tokia tikimybė nemažėja ir tikriausiai didėja. Tačiau aiškiausia bus, kai galutinai bus patvirtinta, kas pakeis J.Bideną. Tačiau bet kuriuo atveju, su bet kuriuo išrinktu JAV prezidentu, Lietuvai svarbu planuotis savo bendradarbiavimą, nes ne tik mūsų šaliai, bet visiems labai gyvybiškai svarbu, kad Amerika būtų Europoje ir išliktų mūsų partnere“, – teigė politikos ekspertas. 

N.Maliukevičius nesiūlo jau švęsti D.Trumpo pergalės. Anot jo, Europoje vykstant karui, iki lapkričio gali pasikeisti daugybė dalykų. 

„Karo kontekste greičiausiai vyks daugybė pokyčių ir sprendimų. Bus dirbama ir su dabartine prezidento administracija. Manau, kad nerimas dėl D.Trumpo galimo atėjimo yra labiausiai susijęs su jo „taikos planu“.

Niekas neįsivaizduoja kaip galėtų atrodyti jis praktiškai. Vieni D.Trumpo remėjai įsitikinę, kad jis bus toks kietas derybininkas ir privers V.Putiną nusileisti, kiti, skeptikai, įsivaizduoja, kad jiems pavyks Ukrainą ir prezidentą Zelenskį palenkti tam tikroms nuolaidoms, kurios galbūt iš principo saugumo prasme yra nepateisinamos“, – svarstė politikos ekspertas. 

Lyderis: JAV demokratai surengs skaidrų ir tvarkingą naujo kandidato rinkimų procesą

22:55

Jaime Harrisonas / Allison Joyce / REUTERS
Jaime Harrisonas / Allison Joyce / REUTERS

JAV Demokratų partija surengs skaidrų ir tvarkingą naujo kandidato į prezidentus rinkimų procesą, sekmadienį sakė demokratų lyderis, valstybės vadovui Joe Bidenui paskelbus, kad jis nesieks perrinkimo.

„Artimiausiomis dienomis partija imsis skaidraus ir tvarkingo proceso, kad judėtų į priekį kaip vieninga Demokratų partija su kandidatu, kuris lapkritį gali nugalėti Donaldą Trumpą“, – sakoma Demokratų nacionalinio komiteto pirmininko Jaime'io Harrisono pareiškime.

B.Obama dėkoja J.Bidenui, bet neremia K.Harris

22:53

Pete Souza nuotr./Obama ir tuometinis viceprezidentas Joe Bidenas
Pete Souza nuotr./Obama ir tuometinis viceprezidentas Joe Bidenas

Barackas Obama pagyrė Joe Bideną, bet nepatvirtino Kamalos Harris kandidatūros vadovauti Demokratų partijai.

Pareiškime jis teigė: „Ateinančiomis dienomis mums teks plaukti neištirtais vandenimis. Tačiau nepaprastai tikiu, kad mūsų partijos lyderiai sugebės sukurti procesą, iš kurio išaugs išskirtinis kandidatas.“

Jis pavadino J.Bideną vienu iš „svarbiausių Amerikos prezidentų“, taip pat „brangiu draugu ir partneriu“.

Pasisakė potencialus kandidatas iš Pensilvanijos

22:47

„Scanpix“ nuotr./Joshas Shapiro
„Scanpix“ nuotr./Joshas Shapiro

Pareiškimą paskelbė Pensilvanijos gubernatorius Joshas Shapiro, kuris yra minimas pretendentu tapti demokratų kandidatu.

Pareiškime jis teigia, kad prezidentas atliko svarbų darbą, kad „mūsų šalis judėtų į priekį, gintų mūsų demokratiją ir saugotų tikrąją laisvę“, tačiau nepaminėjo savo galimo kandidatavimo ir neužsiminė apie Kamalą Harris.

Bernie Sandersas po J.Bideno sprendimo nutraukti savo kampaniją nepareiškė palaikymo

22:47

Nepriklausomas senatorius Bernie Sandersas buvo vienas iš garsiausių balsų salėje, raginusių Joe Bideną likti varžybose po jo prasto pasirodymo pirmuosiuose debatuose su Donaldu Trumpu.

Po prezidento sprendimo nutraukti savo kampaniją jis nepareiškė palaikymo.

Kokie Kamalos Harris reitingai?

22:44

Paskutinėse apklausose Kamala Harris nuo Donaldo Trumpo atsilieka vidutiniškai dviem procentiniais punktais – 46 proc. prieš 48 proc.

Tai yra vos vos geriau, palyginti su J.Bideno situacija. Jis nuo D. Trumpo vidutiniškai atsilieka 3 procentiniais punktais, 47 proc. prieš 44 proc.

D.Trumpas tapo seniausiu kandidatu į prezidentus istorijoje

22:40

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas
Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas

Susirūpinimas dėl Joe Bideno amžiaus buvo vienas iš pagrindinių Demokratų partijos atstovų raginimų jam atsistatydinti.

Jo pasitraukimo iš rinkimų sąrašo ironija yra ta, kad Donaldas Trumpas, sulaukęs 78 metų, tapo seniausiu kandidatu į prezidentus istorijoje.

Žinoma, su sąlyga, kad demokratų kandidatu vietoj J.Bideno nebus išrinktas kas nors dar vyresnis.

Kamala Harris, viceprezidentė, kurią oficialiai parėmė J.Bidenas, yra 59 metų.

Iš rinkimų besitraukiantis J.Bidenas nori perduoti estafetės lazdelę K.Harris: kas toliau?

22:31

„Capital Pictures“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas ir viceprezidentė Kamala Harris
„Capital Pictures“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas ir viceprezidentė Kamala Harris

JAV prezidentui Joe Bidenui sekmadienį pareiškus, kad nesieks perrinkimo ir išreiškus paramą savo viceprezidentei Kamalai Harris, demokratai dabar susidurs su precedento neturinčiu procesu iki rinkimų likus mažiau nei keturiems mėnesiams.

Demokratai savo suvažiavimą Čikagoje surengs rugpjūčio 19–22 dienomis. Tai, kas turėjo būti J.Bideno „karūnavimu“, dabar tampa atviru konkursu, kuriame beveik 4, 7 tūkst. delegatų bus atsakingi už naujo kandidato, kuris vėlyvą rudenį mes iššūkį respublikonui Donaldui Trumpui, parinkimą.

Jų laukiantis kelias nėra nei lengvas, nei akivaizdus, ​​nors J.Bidenas ir išreiškė paramą K.Harris. Yra neatsakytų klausimų apie logistiką, pinigus ir politines pasekmes.

J.Bidenas anksčiau šiais metais laimėjo pirminius rinkimus ir sueigas visose valstijose, išskyrus Amerikos Samoa teritoriją. Mažiausiai 3 896 delegatai yra pažadėję jį paremti.

Dabartinės partijos taisyklės neleidžia J.Bidenui perleisti jų paramos kitam kandidatui. Tačiau politiniu požiūriu jo parama greičiausiai bus svari.

J.Bidenui pasitraukus, demokratai techniškai pradeda nuo švaraus lapo. Tačiau realybėje jo pritarimas kandidatei stumia demokratus į nepažintą teritoriją.

Tiesioginė našta sutelkti tūkstančių delegatų paramą tenka K.Harris.

Dar prieš J.Bidenui paskelbiant apie savo sprendimą, demokratai galimais kandidatais, be K.Harris, įvardijo Kalifornijos gubernatorių Gaviną Newsomą ir Mičigano gubernatorę Gretchen Whitmer.

Tačiau kai kurie demokratai viešai, o daugelis – privačiai kalbėjo, kad akivaizdus sprendimas yra kandidate pasirinkti ją. Pergalės atveju K.Harris būtų pirmoji moteris, pirmoji juodaodė moteris ir pirmoji Pietų Azijos kilmės politikė JAV prezidento pareigose.

Atsižvelgiant į tai, kokie svarbūs juodaodžiai rinkėjai – ir ypač moterys – buvo J.Bideno nominacijai ir jo sprendimui pasirinkti K. Harris savo viceprezidente, manoma, kad demokratams būtų gana rizikinga pakeisti ją baltaodžiu kandidatu. 

Nors K.Harris nebuvo laikoma ypač mylima ar daug nuveikusia viceprezidente, geriausias scenarijus jai ir demokratams yra greitai užsitikrinti paramą ir sukurti vieningą frontą.

J.Bideno kampanija neseniai pranešė surinkusi 91 mln. dolerių (83,6 mln. eurų). Pridėjus demokratų komitetų sąskaitas, iš viso jo kampanija disponuoja daugiau nei 240 mln. dolerių (220,6 mln. eurų).

Kampanijos finansų ekspertai iš esmės sutinka, kad K.Harris galėtų kontroliuoti visas šias lėšas, nes kampanija buvo įsteigta jos ir J.Bideno vardu.

Jei demokratai paskirs kitą asmenį, o ne K.Harris, šis galėtų prieiti prie partijos sąskaitų, tačiau J.Bideno ir K.Harris sąskaitai būtų taikoma daugiau apribojimų, ir, pavyzdžiui, nebūtų galima tiesiog perleisti lėšų kitam kandidatui.

Dėl kandidato į viceprezidentus visada rengiamas atskiras balsavimas. Įprastai per suvažiavimą ratifikuojamas kandidato į prezidentus pasirinkimas. Jei K.Harris greitai pati sulauks paramos tapti kandidate į prezidentus, ji galėtų iškelti savo kandidatą ir delegatai jį patvirtintų. Tačiau procesas gali ir užsitęsti bei komplikuotis.

Be to, esama grėsmės, kad itin poliarizuotą rinkimų kovą dar apsunkins teisiniai ginčai valstijų ir federaliniu lygiu dėl demokratų kandidato. Keli konservatyvesni veikėjai jau yra pažadėję to imtis.

Šaltinis: J.Bidenas pasakė komandai, jog pasitraukia iš kovos, kai tik buvo paskelbtas jo viešas laiškas

22:28

J. Bidenas ir K. Harris / Carlos Barria / REUTERS
J. Bidenas ir K. Harris / Carlos Barria / REUTERS

Prezidentas Joe Bidenas apie tai, kad pasitraukia iš prezidentinių varžybų, savo aukščiausio rango komandai pranešė apie 13.45 val. vietos laiku, t. y. maždaug tuo metu, kai buvo paskelbtas jo viešas laiškas, CNN sakė su tuo susipažinęs šaltinis.

„Prieš tai buvo visur kalbama, kad jis kandidatuoja“, – sakė tas pats šaltinis.

N.Pelosi pareiškė, kad Dievas „palaimino“ JAV su J.Bidenu

22:26

„The New York Times“/HAIYUN JIANG nuotr./Nancy Pelosi Taivane
„The New York Times“/HAIYUN JIANG nuotr./Nancy Pelosi Taivane

Buvusi JAV Atstovų Rūmų pirmininkė ir aukšto rango demokratė Nancy Pelosi pareiškė, kad Dievas „palaimino“ JAV su Joe Bidenu, kai jos buvęs kolega nusprendė atsisakyti kandidato į prezidentus. 

Pastarosiomis dienomis pasirodė pranešimų, kad N.Pelosi pasakė prezidentui, jog atėjo laikas pasitraukti iš kovos dėl Baltųjų rūmų. 

„Su meile ir dėkingumu prezidentui J.Bidenui už tai, kad visada tikėjo Amerikos pažadu ir suteikė žmonėms galimybę pasiekti savo tikslą“, - sakoma jos pareiškime. 

„Dievas palaimino Ameriką J.Bideno didybe ir gerumu“.

Įdomu tai, kad savo pareiškimu ji nepasinaudojo siekdama paremti Kamalą Haris, kaip tai padarė J.Bidenas. 

Billas ir Hillary Clintonai remia Kamalą Harris

22:22

Vida Press nuotr./Billas Clintonas
Vida Press nuotr./Billas Clintonas

Billas ir Hillary Clintonai palaikė Kamalą Harris, kad ji vadovautų demokratams JAV rinkimuose.

Savo „X“ pranešime pora padėkojo Joe Bidenui už jo „nepaprastą“ tarnybinę karjerą, o paskui pareiškė, kad jiems „didelė garbė“ paremti K.Harris.

Jie teigė, kad tai yra geriausias būdas užkirsti kelią Donaldui Trumpui vėl patekti į Baltuosius rūmus antrai prezidento kadencijai.

„Mes išgyvenome daug pakilimų ir nuosmukių, bet niekas neprivertė mūsų labiau nerimauti dėl savo šalies nei grėsmė, kurią kelia antroji D.Trumpo kadencija“, – sakoma jų pareiškime.

„Dabar pats metas palaikyti Kamalą Harris ir visomis išgalėmis kovoti už jos išrinkimą“.

J.Harrison: „Amerikos žmonės išgirs iš Demokratų partijos apie tolesnius veiksmus“

22:19

Demokratų nacionalinio suvažiavimo pirmininkė Jaime Harrison teigė, kad partija imsis „skaidraus ir tvarkingo proceso“, kad išsirinktų kandidatą po to, kai iš rinkimų kovos pasitraukė prezidentas Joe Bidenas.

„Šis procesas vyks pagal nustatytas partijos taisykles ir procedūras“, – rašė J.Harrison sekmadienį paskelbtame pareiškime. „Mūsų delegatai yra pasirengę rimtai prisiimti atsakomybę greitai pristatyti kandidatą Amerikos žmonėms.“

„Netrukus Amerikos žmonės iš Demokratų partijos išgirs, kokie bus tolesni žingsniai ir koks bus tolesnis kandidatų iškėlimo proceso kelias.“

Analitikas: Lietuvai nereikėtų pernelyg panikuoti, galvojant apie D.Trumpo pergalės galimybes

22:13

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Matas Baltrukevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Matas Baltrukevičius

Vilniaus politikos analizės instituto asocijuoto analitiko, politologo Mato Baltrukevičiaus manymu, dar pernelyg anksti būtų prognozuoti, ką J.Bideno atsitraukimas galėtų reikšti Lietuvai. 

„Iš vienos pusės yra faktas, kad JAV turės naują prezidentą. Greičiausiai pagal buvusias aplinkybes ir tai, kaip viskas krypo iki šio sprendimo, demokratų šansai išaugo. Tačiau yra sudėtinga situacija, nes respublikonų šansai po pasikėsinimo gerokai išaugo ir išėjo į naudą. Svyruojančiose valstijose, tarkime Mičigane stebimas ryškus D.Trumpo persvaros augimas nuo 3,5 proc. Iki 7. Šiuo atveju atsiranda gana didelė intriga, kuo atsakys demokratai“, – vertino ekspertas. 

Pasak M.Baltrukevičiaus, net esant nemažai D.Trumpo perrinkimo tikimybei, Lietuva neturėtų smarkiai sunerimti. 

„Mes esame susipažinę su jo pirmąja kadencija, kurios metu buvo įvairių sprendimų, tačiau tarp jų buvo ir tokių, kurie davė labai daug Lietuvos saugumui“, – akcentavo politikos ekspertas. 

„Manau, kad Lietuvai nereikėtų pernelyg panikuoti, galvojant apie D.Trumpo pergalės galimybes, nes jau turėjome tokią patirtį bendradarbiavimo su jo valdomais Baltaisiais rūmais ir tikrai negalėtume sakyti, kad jo sprendimai taip jau kenkė mūsų regiono pozicijoms. Bet kokiu atveju, kai yra tokio masto ir tokio ekscentriškumo politikas, reikia atrasti būdą kaip su juo dirbti“, – komentavo ekspertas. 

Jis priminė, kaip Lenkijos politikai sėkmingai sugebėjo įsikišti įstrigus paramos Ukrainai klausimui. 

„Taip, neprognuozuojamumo nemažai, nemanau, kad Lietuvai reikėtų džiaugtis dėl to, ką D.Trumpas pasirinko savo viceprezidentu, tačiau svarbiausias dalykas lieka toks pats, kaip iki šiol – daryti viską, kad priklauso nuo pačios Lietuvos“, – apibendrino politologas. 

JAV Senato vyriausiasis demokratas: J.Bidenas – tikras patriotas

22:09

„Reuters“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas
„Reuters“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas

Joe Bidenas yra tikras patriotas, sekmadienį pareiškė aukščiausio rango JAV Senato demokratas Chuckas Schumeris, prezidentui paskelbus, kad jis nesieks perrinkimo lapkritį vyksiančiuose rinkimuose.

„Joe Bidenas – ne tik puikus prezidentas ir puikus įstatymų leidybos lyderis, bet ir tikrai nuostabus žmogus. Žinoma, jo sprendimas nebuvo lengvas, bet jis vėl pirmenybę teikia savo šaliai, savo partijai ir mūsų ateičiai. Joe, šiandien parodote, kad esate tikras patriotas ir puikus amerikietis“, – paskelbė Ch. Schumeris socialiniame tinkle „X“.

Galutinis J.Bideno sprendimas pasitraukti iš rinkimų varžybų buvo priimtas per paskutines 48 valandas

22:05

Prezidento Joe Bideno galutinis sprendimas pasitraukti iš rinkimų kampanijos buvo priimtas per paskutines 48 valandas, sakė vienas iš kampanijos patarėjų, nes jis telefonu konsultavosi su šeimos nariais ir svarbiausiais patarėjais.

Galutinio asmeninio susitikimo su svarbiausiais kampanijos ar Baltųjų rūmų patarėjais jis nerengė, nes atsigavinėjo po Covid-19 savo paplūdimio namuose Rehobote, Delavero valstijoje.

JAV Atstovų Rūmų pirmininkas: J.Bidenas turi nedelsdamas atsistatydinti

22:00

M. Johnsonas / Annabelle Gordon / ZUMAPRESS.com
M. Johnsonas / Annabelle Gordon / ZUMAPRESS.com

JAV Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Mike'as Johnsonas sekmadienį pareiškė, kad prezidentas Joe Bidenas turi nedelsdamas pasitraukti iš užimamų pareigų.

Taip jis kalbėjo J.Bidenui pareiškus, kad nesieks perrinkimo lapkritį vyksiančiuose JAV prezidento rinkimuose.

„Jei Joe Bidenas nėra tinkamas kandidatuoti į prezidentus, jis nėra tinkamas eiti prezidento pareigas. Jis turi nedelsdamas atsistatydinti. Lapkričio 5 diena ateis nepakankamai greitai“, – sakė M.Johnsonas.

V.Ušackas: J.Bideno pasitraukimas buvo išprievartautas, įgyti pagreitį bus sudėtinga

21:55

Asmeninio archyvo nuotr./Vygaudas Ušackas
Asmeninio archyvo nuotr./Vygaudas Ušackas

Buvęs Lietuvos užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas sako, kad J.Bidenas apie pasitraukimą paskelbė tik po didelio išorės spaudimo, todėl demokratams bus sudėtinga įgyti pagreitį ir sužadinti rinkėjų entuziazmą.

„Kaip ir Ukrainos atveju taip ir dabar J.Bideno komanda daro per mažai ir per vėlai. Pareiškimas buvo išprievartautas didelio spaudimo“, – 15min sakė V.Ušackas.

Buvęs ilgametis diplomatas atkreipė dėmesį, kad kelias savaites J.Bidenas laikėsi gynybinės pozicijos, todėl įgyti pagreitį demokratams bus nelengva, kai iniciatyvą rodo pasikėsinimą išgyvenęs respublikonų kandidatas Donaldas Trumpas.

„Kamalai Harris bus labai sunku užkrėst savo rinkėjus emocija, įtikinti juos ambicija ir vizija, kurios amerikiečiams reikia“,  – sakė V.Ušackas.

J.Bidenas kalbėjosi su K.Harris prieš paskelbiant apie pasitraukimą

21:43

Prezidentas Bidenas ir Kamala Harris kalbėjo Filadelfijos renginyje. / William T. Wade Jr./Photography / William Wade/INSTARimages
Prezidentas Bidenas ir Kamala Harris kalbėjo Filadelfijos renginyje. / William T. Wade Jr./Photography / William Wade/INSTARimages

Pranešama, kad Joe Bidenas kalbėjosi su Kamala Harris prieš paskelbdamas, kad pasitraukia iš prezidento rinkimų.

Pasak NBC, kuri remiasi su pokalbiu susipažinusiu šaltiniu, J.Bidenas informavo viceprezidentę apie savo sprendimą.

J.Bidenas pasiūlė „visapusišką paramą ir palaikymą“ K.Harris, kad ji taptų Demokratų partijos kandidate.

D.Trumpas sako, kad K.Harris bus lengviau įveikti nei J.Bideną

21:37

„AP“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas
„AP“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas

Donaldas Trumpas teigė, kad Kamalą Harris lenktynėse dėl Baltųjų rūmų bus lengviau nugalėti nei Joe Bideną.

Kalbėdamas telefonu su CNN praėjus kelioms minutėms po to, kai J.Bidenas paskelbė pasitraukiantis iš 2024 m. lenktynių, D.Trumpas sakė nežinąs, su kuo jam teks susidurti, tačiau užsiminė, kad viceprezidentė jam nekels didesnių problemų nei dabartinis prezidentas. 

Atskirai, trumpame interviu telefonu „NBC News“, D.Trumpas sakė: „Dar niekada nebuvo prezidento, kuris būtų padaręs tokią žalą mūsų šaliai. 

„Nuo energetinės nepriklausomybės iki milijonų ir milijonų nelegalių imigrantų įsileidimo“.

„Mes ištaisysime tai, ką jis padarė, – tęsė jis.

D.Trumpas teigia, kad J.Bidenas pasitraukė „visiškai negarbingai“

21:32

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas
Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas

Donaldas Trumpas parašė kampanijos elektroninį laišką, kuriame reaguoja į žinią, kad Joe Bidenas nesusidurs su juo artėjančiuose prezidento rinkimuose. 

Jame jis teigė, kad dabartinis prezidentas „visiškai negarbingai pasitraukė iš lenktynių“. 

Jis paprašė „milijono už Trumpą pasisakančių tautiečių prisidėti“ aukojant lėšas jo kampanijai.

„Šiandien mes kuriame istoriją“, – pridūrė jis. 

„Vašingtono valdžia, neapykantos Amerikai žiniasklaida ir korumpuota gilioji valstybė darė viską, kad apsaugotų J.Bideną, bet jūsų parama ką tik išstūmė jį iš lenktynių!

„Tačiau mes negalime nuleisti gazo. VISU GREIČIU PIRMYN!“

Kaip viskas vyks toliau?

21:32

Demokratų delegatai kandidatą į prezidentus išrinks rugpjūčio mėnesį.

J.Bidenas gali paleisti visus pirminiuose rinkimuose laimėtus delegatus. Kai jis tai padarys, šie delegatai galės balsuoti už ką tik panorėję. Prezidentas gali rekomenduoti, bet negali jiems duoti privalomų nurodymų.

Yra du realiausi keliai.

Pirma, partija galėtų susitelkti aplink viceprezidentę Kamalą Harris. Tai būtų lengviausias kelias.

Tačiau kiti teigia, kad kandidato paskyrimas yra rizikingas ir nori demokratiškesnio atrankos proceso. Tam reikia, kad iššūkį mestų bent dar vienas kandidatas.

Apie realiausius kandidatus skaitykite čia: Kas gali pakeisti Joe Bideną? Penki realiausi variantai

Politologas Linas Kojala įvertino Joe Bideno pasitraukimą: kas toliau?

21:28

Lukas Balandis / BNS nuotr./Linas Kojala
Lukas Balandis / BNS nuotr./Linas Kojala

Politologas Linas Kojala sako, kad J.Bideno žodis bus svarbus, bet ne viską lemiantis.

„Kas toliau? Demokratams reikės rasti naują kandidatą (-ę). J.Bideno žodis galėtų būti svarus, ypač, jei paremtų K.Harris, bet nebūtinai viską lemiantis. 

Partijos suvažiavimas, numatytas rugpjūtį, staiga virto didžiule intriga. Jei nebus nuspręsta kitaip, gali būti surengta itin trumpa vidinė rinkiminė kampanija ir delegatams suvažiavimo metu atverta galimybė priimti sprendimą“, – sako politologas.

L.Kojala anksčiau analizavo, kaip toks J.Bidenas galėtų paveikti demokratus. Štai esminiai punktai:

  • Naujienų ciklas persiorientuotų į demokratus, nustumdamas pasikėsinimą į Trumpą į antrą planą (taip, dėmesio tarpsnis net tokiam įvykiui gali būti neilgas). Kadangi D.Trumpas šiuo metu „ant bangos“, demokratams žūtbūt reikia proveržio.
  • J.Bidenas galėtų pristatyti nuveiktus darbus bei gebėjimą priimti sunkius sprendimus kaip vertybes, pranokstančias bet kokias asmenines ambicijas.
  • Demokratai išvengtų nepatogios dilemos: nuo viešo abejojimo savo kandidato galimybėmis dabar persorientuoti į siekį įtikinti už jį balsuoti milijonus nuogąstaujančių amerikiečių jau lapkritį.
  • D.Trumpas yra pažeidžiamas ir iš esmės nepopuliarus plačiojoje rinkėjų masėje oponentas, bet silpna Bideno kampanija to neišnaudoja. Kitas kandidatas – su savais privalumais ir trūkumais – turėtų galimybę 'perkrauti' kampaniją, duoti naują impulsą ir energiją rinkėjams.

Esminės sąlygos:

  • J.Bidenas turi atsisakyti kandidatavimo savanoriškai (įvykdyta).
  • Demokratai neskiltų rinkdamiesi jo pamainą. Todėl natūraliausias variantas – viceprezidentė Kamala Harris, kurios – kaip ir kiekvieno VP – esminė atsakomybė ir yra būti pasirengus pakeisti šalies vadovą.

Pirmas kartas per pastaruosius dešimtmečius, kai JAV prezidentas atsisakė dalyvauti rinkimų kampanijoje

21:26

Bidenas dalyvauja NATO viršūnių susitikime. / Matt Rourke / AP
Bidenas dalyvauja NATO viršūnių susitikime. / Matt Rourke / AP

Tai pirmas kartas per pastaruosius dešimtmečius, kai JAV prezidentas atsisakė dalyvauti rinkimų kampanijoje, ir tai primena 1968 m. prezidento Lyndono Johnsono sprendimą nesiekti antros kadencijos, nors J.Bideno sprendimas priimtas keliais mėnesiais vėliau nei L.Johnsono.

Tai taip pat naujausias šokiruojantis įvykis itin įtemptoje politinėje kampanijoje, kurios metu buvo pasikėsinta į D.Trumpo gyvybę.

Kaip skelbia CNN, taip užbaigiama pusę amžiaus trukusi politinė karjera, per kurią J.Bidenas tapo vienu jauniausių senatorių JAV istorijoje, o baigė ją kaip vyriausias prezidentas.

Pasisakė potencialiu kandidatu įvardijamas Kalifornijos gubernatorius

21:24

Kalifornijos gubernatorius Gavinas Newsomas paskelbė pareiškimą, kuriame teigė, kad J.Bidenas „įeis į istoriją kaip vienas įtakingiausių ir nesavanaudiškiausių prezidentų“.

Prieš J. Bidenui pasitraukiant, G.Newsomas dažnai buvo laikomas pretendentu užimti jo vietą kaip demokratų kandidatas.

Mičigano gubernatorė G.Whitmer nekandidatuos į prezidentus

21:22

Mičigano valstijos gubernatorė Gretchen Whitmer paskelbė, kad pasitraukus J Bidenui nekandidatuos į prezidentus.

J.Bidenas remia Kamalą Harris

21:20

„AP“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas ir viceprezidentė Kamala Harris
„AP“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas ir viceprezidentė Kamala Harris

Prezidentas Joe Bidenas pareiškė, kad remia viceprezidentę Kamala Harris kaip demokratų kandidatę rinkimuose.

„Šiandien noriu pasiūlyti savo visapusišką paramą ir pritarimą Kamalai, kad ji taptų mūsų partijos kandidate šiais metais. Demokratai – laikas susivienyti ir nugalėti Trumpą. Padarykime tai“, – socialiniame tinkle X pareiškė jis.

Visas laiškas: J.Bidenas užsiminė apie K.Harris

21:18

Savo laiške skelbdamas apie pasitraukimą iš rinkimą J.Bidenas aiškiai neparėmė jokio įpėdinio, tačiau padėkojo „viceprezidentei Kamalai Harris už tai, kad ji buvo nepaprasta šio darbo partnerė“.

Kviečiame susipažinti su visu laiško turiniu.

Joe Bideno laiškas
Joe Bideno laiškas

 

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas