Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 26 /21:10

Joe Bidenas Vladimirą Putiną pavadino „skerdiku“, sureagavo ir Kremlius

JAV prezidentas Joe Bidenas, šeštadienį Varšuvoje apsilankęs ukrainiečių pabėgėlius, Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną pavadino „skerdiku“. Šio atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas įspėjo, kad tokie komentarai „siaurina galimybių langą“ ir pasiūlė laikytis blaivesnio požiūrio.
Vladimiras Putinas ir Joe Bidenas Ženevoje
Vladimiras Putinas ir Joe Bidenas Ženevoje 2021-ųjų birželį / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Žurnalistų paklaustas, ką matydamas pabėgėlius pagalvojo apie Vladimirą Putiną, J.Bidenas atsakė: „Jis yra skerdikas“.

Netrukus Kremlius atsakė į šiuos komentarus, sakydamas, kad jie „dar labiau susiaurina santykių taisymo galimybes“, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Tass“, kurią cituoja „Sky News“.

Priminė karą Jugoslavijoje

Asmeniai įžeidinėjimai „siaurina galimybių pataisyti Maskvos ir Vašingtono santykius langą“, šeštadienį įspėjo Kremliaus atstovas spaudai D.Peskovas.

„Vis tik valstybės lyderis privalo išsaugoti blaivumą“, – jo žodžius cituoja portalas korrespondent.net.

„Keista girdėti kaltinimus V.Putinui iš J.Bideno, kuris kvietė bombarduoti Jugoslaviją ir žudyti žmones“, – pridėjo atstovas spaudai.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Dmitrijus Peskovas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Dmitrijus Peskovas

Dabartinis JAV vadovas buvo tarp karščiausiai JAV karinio atsako į pilietinį karą tuometėje Jugoslavijoje reikalavusių politikų.

Joe Bidenas taip pat suabejojo signalais iš Maskvos, kad jos kariuomenė nuo šiol dėmesį daugiausia skirs karo veiksmams Ukrainos rytiniame Donbaso regione.

Paprašytas pakomentuoti galimus Rusijos strategijos pakeitimus, J.Bidenas atsakė: „Nesu tikras, kad jie jų ėmėsi.“

„Jūsų laisvė yra mūsų laisvė“

J.Bidenas šeštadienį, paskutinę savo viešnagės Europoje dieną, patikino Lenkiją, kad Vašingtonas gintų ją nuo bet kokio Rusijos išpuolio, taip pat pripažino, kad šiai NATO sąjungininkei užkrauta didžiulė našta dėl pabėgėlių krizės kaimyninėje karo draskomoje Ukrainoje.

„Jūsų laisvė yra mūsų laisvė“, – sakė J.Bidenas lenkų prezidentui Andrzejui Dudai, perfrazuodamas vieną iš neoficialių Lenkijos šūkių.

Per susitikimą prezidento rūmuose Varšuvoje abu lyderiai kalbėjo apie abipusę pagarbą ir bendrą tikslą – užbaigti Rusijos invaziją į Ukrainą.

„Nors laikai labai sunkūs, šiandien lenkų ir amerikiečių santykiai klesti“, – pareiškė A.Duda.

Nuo karo pradžios iš Ukrainos pabėgo jau daugiau kaip 3,7 mln. žmonių, iš jų 2 mln. apsistojo Lenkijoje. Anksčiau šią savaitę JAV paskelbė, kad priims iki 100 tūkst. pabėgėlių.

J.Bidenas A.Dudai teigė suprantąs, jog Lenkija „prisiima didelę atsakomybę, tačiau tai turėtų būti visos NATO atsakomybė“.

JAV prezidentas NATO kolektyvinės gynybos principą pavadino „šventu įsipareigojimu“ ir pabrėžė, kad itin svarbi yra Vakarų karinio aljanso vienybė.

„Esu tikras, kad [Rusijos prezidentas] Vladimiras Putinas tikėjosi suskaldyti NATO, – kalbėjo J.Bidenas. – Tačiau jam nepavyko to padaryti. Mes visi išlikome kartu.“

Karui įžengus į antrą mėnesį, Europos saugumo modelis susiduria su rimčiausiu išbandymu nuo Antrojo pasaulinio karo laikų. Vakarų lyderiai pastarąją savaitę konsultavosi dėl specialiųjų planų, kurie būtų suaktyvinti, jei konfliktas išplistų. Invazija privertė NATO pamiršti bet kokį pasitenkinimą savimi ir metė tamsų šešėlį ant visos Europos.

Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas pranešė, kad kalboje, kurią J.Bidenas ruošiasi pasakyti vėliau šeštadienį Lenkijos sostinėje, bus pabrėžta „laukiančio iššūkio neatidėliotinumas“.

Anot J.Sullivano, JAV prezidentas taip pat paminės, „ką konfliktas Ukrainoje reiškia pasauliui ir kodėl taip svarbu, kad laisvasis pasaulis išliktų vieningas ir ryžtingas Rusijos agresijos akivaizdoje“.

Aplankė pabėgėlius

Per trumpą klausimų ir atsakymų sesiją J.Bidenas papasakojo, kad jam gyvenime yra tekę lankytis tokiose vietose, tačiau sakė, kad jį visada stebina „žmogaus dvasios gilumas ir stiprybė“, skelbia CNN.

„Tai neįtikėtina, tai neįtikėtina. Pažiūrėkite į visus tuos mažus vaikus. Tiesiog norisi apkabinti, tiesiog norisi padėkoti. Tai tiesiog verčia velniškai didžiuotis“, – sakė jis.

Jis pridūrė: „Kiekvienas iš tų vaikų pasakė kažką panašaus į tai, kad pasimelskite už mano tėtį, senelį ar brolį, kuris ten kovoja. Ir aš prisimenu, ką reiškia, kai kas nors yra karo zonoje. Kiekvieną rytą atsikeli ir susimąstai. Tiesiog susimąstai. Ir meldiesi, kad nesulauktum to skambučio“.

Ukraina: JAV pažadėjo didesnę paramą gynybai

Jungtinės Valstijos patikino, kad Ukrainai bus suteikta papildoma parama gynybai, šeštadienį pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba, skelbia CNN.

„Šiandien iš Jungtinių Valstijų gavome papildomų pažadų, kaip vystysis mūsų bendradarbiavimas gynybos srityje“, – sakė D.Kuleba žurnalistams Varšuvoje, pabrėždamas, kad „jokia kita šalis nesuteikė Ukrainai didesnės paramos nei Jungtinės Valstijos“.

Anksčiau šeštadienį D.Kuleba ir Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas Varšuvoje susitiko su savo kolegomis iš JAV – valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu ir gynybos sekretoriumi Lloydu Austinu.

„Matome, kad Jungtinės Valstijos nori judėti pirmyn su tolesnėmis sankcijomis“, – taip pat sakė D.Kuleba.

„Yra kai kurios kitos Europos šalys, kurias reikia įtikinti, todėl šiandien su savo kolega, sekretoriumi A.Blinkenu, susitarėme, kaip su jomis bendradarbiausime“, – pridūrė užsienio reikalų ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas