Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Joe Bideno ir Xi Jinpingo pokalbis – nesutarimai ir griežtas tonas

Ketvirtadienį JAV prezidentas Joe Bidenas ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas susirėmė dėl Taivano ilgame pokalbyje telefonu, tačiau nė viena pusė nepranešė apie konkrečią pažangą sprendžiant šį seną ginčą ar kokius nors kitus klausimus, kurie pastaraisiais mėnesiais kaišiojo pagalius į ratus šių valstybių santykiuose.
JAV ir Kinijos prezidentų pokalbis
JAV ir Kinijos prezidentų pokalbis / „The New York Times“/Doug Mills nuotr.

Pirmajame tiesioginiame pokalbyje per keturis mėnesius Xi Jinpingas griežtai perspėjo Jungtines Valstijas nesikišti į konfliktą su Taivanu, o J.Bidenas siekė nuraminti savo kolegą, kad jo administracija nesiekia sutrikdyti dabartinės padėties, ir perspėjo, kad nė vienam iš jų irgi nereikėtų to daryti.

„Prezidentas Bidenas pabrėžė, kad Jungtinių Valstijų politika nepasikeitė ir kad Jungtinės Valstijos griežtai priešinasi visiems, kurie nori pakeisti status quo arba pakenkti taikai ir stabilumui visame Taivano sąsiauryje“, – žurnalistams sakė Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre.

Pokalbį, trukusį 2 valandas ir 17 minučių, Kinijos užsienio reikalų ministerija pavadino produktyviu, tačiau atmetė, jos teigimu, amerikiečių provokacijas, tiesiogiai neminėdama būsimo JAV Atstovų rūmų pirmininkės Nancy Pelosi vizito į Taivaną, kuris pastarosiomis dienomis pykdė Pekiną.

„Žaisdamas su ugnimi nudegsi“, – rašoma ministerijos pranešime – ši metafora jau nuskambėjo lapkritį.

Pranešime teigiama, kad Xi Jinpingas sakė J.Bidenui, jog Kinija „tvirtai“ priešinasi „išorės jėgų kišimuisi“ į Taivano statuso reikalus ir kad Kinija „niekada nepaliks vietos Taivano nepriklausomybės jėgoms, jokia forma“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito