Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Johnas Kerry: Sirijoje per pastarąsias tris savaites nukauta 600 IS kovotojų

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry sekmadienį pareiškė, kad per pastarąsias tris savaites Sirijoje buvo nukauta apie 600 džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojų.
„Islamo valstybės“ vėliava
„Islamo valstybės“ vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Sirijoje vien per pastarąsias tris savaites „Daesh“ prarado 3 000 kvadratinių kilometrų ir 600 kovotojų“, – J.Kerry sakė po Paryžiuje įvykusių derybų su sąjungininkais europiečiais, vartodamas arabišką IS akronimą.

Sirijos pareiškimai dėl prezidento Al Assado žlugdo taikos derybas

J.Kerry sekmadienį pareiškė, kad Sirijos diplomatijos vadovo pareiškimai, jog prezidento Basharo al Assado pašalinimas iš posto prilygtų „raudonos linijos“ peržengimui, yra mėginimas sužlugdyti taikos procesą.

Kalbėdamas po Paryžiuje įvykusių derybų su sąjungininkais europiečiais, J.Kerry sakė, kad Sirijos užsienio reikalų ministras Walidas Muallemas savo komentarais „aiškiai mėgino sužlugdyti šį procesą ... aiškiai stengėsi pasiųsti atgrasančią žinią kitiems“.

„Scanpix“/AP nuotr./Johnas Kerry
„Scanpix“/AP nuotr./Johnas Kerry

„Nesikalbėsime su niekuo, kas nori diskutuoti apie prezidentavimą... Basharas al Assadas yra raudona linija“, – Sirijos diplomatijos vadovas šeštadienį sakė Damaske per spaudos konferenciją.

„Jeigu jie (opozicija) toliau laikysis šio požiūrio (kad reikia nuversti B.al Assadą), jiems nėra jokios priežasties atvykti į Ženevą“, – pridūrė jis.

Jungtinių Tautų palaikomos netiesioginės derybos, kurios prasidės pirmadienį Ženevoje, bus naujausios tarptautinės pastangos rasti sprendinį jau penkerius metus Siriją krečiančiam pilietiniam karui, nusinešusiam per 270 tūkst. žmonių gyvybių.

Vyriausybė ir pagrindinė opozicijos grupė – Aukštasis derybų komitetas (ADK) – sutiko dalyvauti šiame procese po to, kai jis įstrigo praeitą mėnesį.

ADK ne kartą sakė, kad B.al Assado pasitraukimas bus bet kokios sutarties išankstinė sąlyga, o opozicijos vyriausiasis derybininkas Mohammadas Alloushas irgi tvirtino, kad prezidentas turi pasitraukti, jeigu režimas nori per šias derybas susitarti dėl taikos.

„Manome, kad pereinamasis laikotarpis turėtų prasidėti nuo Basharo al Assado žlugimo arba mirties“, – jis sakė naujienų agentūrai AFP Ženevoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas