Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JT atsisako atšaukti Izraelio pasmerkimą dėl karinės operacijos Džanine

Izraelio ambasadorius Jungtinėse Tautose paragino generalinį sekretorių Antonio Guterresą atšaukti išsakytą kritiką šaliai dėl perteklinės jėgos panaudojimo per didžiausią pastarųjų dviejų dešimtmečių karinę operaciją Džanine Vakarų Krante.
Izraelio reidas Džanine
Izraelio reidas Džanine / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

A.Guterreso atstovas spaudai Farhanas Haqas sakė, kad generalinis sekretorius savo poziciją išreiškė ketvirtadienį ir jos laikosi.

A.Guterresas, pasipiktinęs Izraelio oro smūgiais ir ataka Džanino pabėgėlių stovykloje, sakė, kad per šią operaciją buvo sužeista daugiau kaip 100 civilių, išvaryta tūkstančiai gyventojų, apgadinta mokyklų ir ligoninių, sutrikdytas vandens ir elektros tiekimas. Jis taip pat kritikavo Izraelį dėl trukdymo sužeistiesiems gauti medicininę pagalbą, o humanitarinės pagalbos darbuotojams – pasiekti žmones.

Per dvi dienas trukusį Izraelio puolimą, kuriuo siekta sutramdyti palestiniečių kovotojus, žuvo 12 palestiniečių ir vienas izraeliečių karys.

„Griežtai smerkiu visus smurto aktus prieš civilius“, – žurnalistams sakė A.Guterresas.

Paklaustas, ar tai taikoma Izraeliui, jis atsakė: „Tai taikoma visam perteklinės jėgos naudojimui, o šioje situacijoje akivaizdu, kad Izraelio pajėgos naudojo perteklinę jėgą.“

Izraelio ambasadorius Giladas Erdanas JT vadovo pastabas pavadino gėdingomis ir visiškai atitrūkusiomis nuo tikrovės. Jo teigimu, Izraelio kariniai veiksmai Džanine buvo sutelkti tik kovai su palestiniečių teroristais, nusitaikiusiais į nekaltus Izraelio civilius.

F.Haqas sakė, kad A.Guterresas „aiškiai smerkia visą smurtą, veikiantį civilius Izraelyje ir okupuotose palestiniečių teritorijose, nepriklausomai nuo to, kas yra kaltininkas“.

JT Saugumo Taryba penktadienį Jungtinių Arabų Emyratų prašymu už uždarų durų aptarė Izraelio karinę operaciją Džanine.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas