Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JT: badas gali padidinti ir taip rekordinį pabėgėlių visame pasaulyje skaičių

Dėl Rusijos karo Ukrainoje visame pasaulyje priverstinai perkeltų asmenų skaičiui pirmą kartą viršijus 100 mln., Jungtinės Tautos ketvirtadienį įspėjo, kad šio karo nulemta bado krizė pabėgėlių skaičių gali dar labai smarkiai padidinti.
Lvivo geležinkelio stoty
Lvivo geležinkelio stoty / Karolinos Stažytės nuotr.

Pastangos spręsti pasaulinę maisto krizę, kurią labai pakurstė Rusijos invazija į Ukrainą, yra „pirmaeilės svarbos... siekiant išvengti didesnio migruojančių žmonių skaičiaus“, reporteriams sakė JT pabėgėlių reikalų agentūros UNHCR vadovas Filippo Grandi.

„Jei klausiate manęs, kiek... Aš nežinau, bet tai bus gan dideli skaičiai“, – nurodė jis.

Rusijos karas Ukrainoje, kuri daug metų yra svarbus pasaulio aruodas, sukėlė didžiulį grūdų ir trąšų trūkumą, didžiulį kainų visame pasaulyje augimą ir bado pavojų šimtams milijonų žmonių.

„Jei tai nebus greit išspręsta, poveikis bus niokojamas, – sakė F.Grandi. – Jis jau dabar niokojamas.“

UNHCR vadovas tai sakė pristatydamas savo agentūros metinę ataskaitą dėl visame pasaulyje priverstinai perkeltų asmenų, rodančią, kad 2021 metų pabaigoje pasaulyje buvo 89,3 mln. – rekordiškai daug – žmonių, turėjusių palikti savo namus. Per dešimtmetį šis skaičius daugiau kaip padvigubėjo.

Tačiau Rusijai vasario 24 dieną įsiveržus į Ukrainą, šioje šalyje savo namus turėjo palikti iki 14 mln. ukrainiečių; dalis jų pasitraukė į kitas šalies vietas, o kita dalis išvyko į užsienį kaip pabėgėliai. Dėl to visame pasaulyje priverstinai perkeltų asmenų skaičius pirmą kartą viršijo niūrią 100 mln. ribą.

„Kiekvienais pastarojo dešimtmečio metais skaičius augdavo, – sakė F.Grandi. – Arba tarptautinė bendrija susivienys ir imsis spręsti šią žmogiškąją tragediją, išspręs konfliktus ir suras ilgalaikius sprendimus, arba ši baisi tendencija tęsis.“

UNHCR nustatė, kad 2021 metų pabaigoje kaip pabėgėliai gyveno 27,1 mln. žmonių – taip pat rekordiškai daug, o prieglobsčio prašytojų skaičius išaugo 11 proc. iki 4,6 milijono.

Jau penkiolikti metai iš eilės daugėja žmonių, dėl konfliktų persikėlusių į kitas vietas savo pačių šalyse. Jų skaičius jau pasiekė 53,2 milijono.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas