Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JT griežtai nepritaria JK ir Ruandos susitarimui dėl prieglobsčio prašytojų

Jungtinės Tautos nurodė griežtai nepritariančios Jungtinės Karalystės susitarimui Lamanšo sąsiaurį perplaukusius nelegalius imigrantus ir prieglobsčio prašytojus siųsti už tūkstančių kilometrų į Ruandą.
Migrantai
Migrantai / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

JT pabėgėlių reikalų agentūra UNHCR išreiškė „didelį nepritarimą ir susirūpinimą“ dėl šio susitarimo, apie kurį pranešta ketvirtadienį, ir paragino Londoną susilaikyti nuo prieglobsčio prašytojų ir pabėgėlių perkėlimo į Ruandą, kol tvarkomi formalumai.

Agentūros teigimu, nuo persekiojimo bėgančiais žmonėmis neturėtų būti prekiaujama kaip prekėmis.

„UNHCR ir toliau griežtai nepritaria susitarimams, kuriais siekiama perkelti pabėgėlius ir prieglobsčio prašytojus į trečiąsias šalis, nesant pakankamų garantijų ir standartų“, – sakoma UNHCR vyriausiojo komisaro pavaduotojos Gillian Triggs pareiškime.

„Tokiais susitarimais paprasčiausiai perkeliama prieglobsčio atsakomybė, vengiama tarptautinių įsipareigojimų, [susitarimai] prieštarauja pabėgėlių konvencijos formai ir turiniui“, – sakoma jame.

„Nuo karo, konflikto ir persekiojimo bėgantys žmonės nusipelno užuojautos. Jais neturėtų būti prekiaujama kaip prekėmis, jie [neturėtų būti] perkeliami į užsienį apiforminti“, – nurodė G.Triggs.

Susitarimas su Ruanda buvo pasiektas britų vyriausybei bandant kovoti su nelegalia migracija. Rekordiškai daug žmonių iš Prancūzijos šiaurės rytų mažomis pripučiamomis valtimis leidžiasi į pavojingą kelionę per Lamanšą.

UNHCR paragino Londoną ir Kigalį pergalvoti savo planus ir įspėjo, kad tokie susitarimai neatgrasys žmonių nuo pavojingos kelionės, „tik padidins riziką“, nes vers pabėgėlius ieškoti alternatyvių kelių.

„Atsižadama atsakomybės“

„UNHCR mano, kad turtingesnės šalys privalo demonstruoti solidarumą remdamos Ruandą ir jos jau priimtus pabėgėlius, o ne atvirkščiai“, – sakoma pareiškime.

Jame pabrėžiama, kad Britanija yra įsipareigojusi visiems apsaugos siekiantiems žmonėms užtikrinti galimybę gauti prieglobstį.

„Tie, kas, kaip nustatoma, yra pabėgėliai, gali būti integruoti, o tuos, kas nėra pabėgėliai ir neturi jokių kitų teisinių priežasčių likti, galima saugiai ir oriai sugrąžinti į jų kilmės šalis“, – nurodo UNHCR.

„Vietoje to JK priima susitarimus, kuriais atsižadama atsakomybės... ir sukeliamas pavojus tarptautiniam pabėgėlių apsaugos režimui, išbandytam laiko ir per dešimtmečius išgelbėjusiam milijonus gyvybių“, – sakoma pareiškime.

Pasak UNHCR, finansine parama užsienyje dėl konkrečių pabėgėlių krizių negalima pakeisti įsipareigojimo priimti prieglobsčio prašytojus ir ginti pabėgėlius pas save, „nepriklausomai nuo rasės, pilietybės ir atvykimo būdo“.

Išsivysčiusios šalys priima tik dalelę pasaulio pabėgėlių ir turi geras galimybes „žmogiškai, sąžiningai ir veiksmingai“ tvarkyti paraiškas dėl prieglobsčio, pabrėžė agentūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas