Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 27 /15:09

JT: Iš Sirijos Idlibo dėl suintensyvėjusių atakų pabėgo 235 tūkst. žmonių

Iš Sirijos šiaurės vakarinio Idlibo regiono per pastarąsias dvi savaites pabėgo daugiau nei 235 tūkst. žmonių, penktadienį pranešė Jungtinės Tautos, padažnėjus Damasko režimo ir Rusijos atakų paskutinėje svarbioje sirų opozicijos tvirtovėje.
JT: Iš Sirijos Idlibo dėl suintensyvėjusių atakų pabėgo 235 tūkst. žmonių
JT: Iš Sirijos Idlibo dėl suintensyvėjusių atakų pabėgo 235 tūkst. žmonių / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dėl masinio žmonių persikėlimo gruodžio 12–25 dienomis smurto apimtas Idlibo Maarat an Numano rajonas liko „beveik tuščias“, nurodoma JT pareiškime.

VIDEO: Aštuoneri konflikto Sirijoje metai: ką kare veikia užsienio jėgos?

Ten dirbantis naujienų agentūros AFP korespondentas pranešė pastarosiomis dienomis matęs daugybę rajoną paliekančių žmonių.

Idlibo pietus ir šiaurę jungiančiame pagrindiniame greitkelyje nusidriekė civilius vežančių pikapų eilės.

Rusijos palaikomos Damasko režimo pajėgos nuo gruodžio vidurio vykdo intensyvų puolimą prieš džihadistus Idlibo pietuose, nepaisydamos rugpjūtį pasiekto susitarimo dėl ugnies nutraukimo ir Turkijos, Prancūzijos bei JT raginimų deeskaluoti padėtį.

Antžeminį režimui lojalių pajėgų puolimą lydi intensyvūs oro smūgiai.

Nuo gruodžio 19 dienos režimo pajėgos išstūmė džihadistus iš dešimčių miestų ir gyvenviečių, o per susirėmimus abi pusės neteko šimtų kovotojų.

Dabar režimo pajėgos yra mažiau nei už 4 km nuo Maarat an Numano – vieno didžiausių miestų Idlibe.

JT Humanitarinių reikalų koordinavimo biuras (OCHA) pranešė, kad dėl vykstančių susirėmimų pastebimai padaugėjo iš Maarat an Numano ir kaimyninio Sarakibo miesto bėgančių žmonų.

Anot OCHA, žmonės iš Sarakibo ir aplinkinių rajonų bėga susidūrę su tiesiogine grėsme greitu metu atsidurti susirėmimų epicentre.

Idlibe aktyviausia veikia džihadistų grupuotė „Hayat Tahrir al Sham“ (HTS), kuriai vadovauja buvęs „al Qaeda“ padalinys Sirijoje. HTS vadai ši savaitę paragino džihadistus ir kitus sukilėlius vykti prie fronto linijos kautis su „rusų okupantais“ ir režimu.

Idlibo regione gyvena maždaug 3 mln. žmonių, įskaitant daug sirų, turėjusių palikti savo namus kitose šalies vietose dėl aštuonerius metus besitęsiančio pilietinio karo.

Damasko režimas, šiuo metu kontroliuojantis apie 70 proc. šalies teritorijos, žadėjo susigrąžinti šuo regiono kontrolę.

Maskvos palaikomas Damaskas balandį surengė nuožmų Idlibo puolimą, per kurį žuvo apie 1 000 civilių, o daugiau kaip 400 tūkst. žmonių paliko savo namus.

Nors rugpjūtį buvo pasiektas susitarimas dėl paliaubų, regionas buvo toliau bombarduojamas, todėl Turkija šią savaitę per derybas Maskvoje paragino sudaryti naują susitarimą dėl ugnies nutraukimo.

Prancūzija antradienį paragino nedelsiant imtis veiksmų „deeskaluoti padėtį“ ir įspėjo apie sparčiai blogėjančią humanitarinę padėtį.

2011 metais brutaliomis represijomis prieš antivyriausybinių protestų dalyvius prasidėjęs pilietinis karas Sirijoje jau nusinešė daugiau kaip 370 tūkst. gyvybių, dar milijonus žmonių privertė palikti savo namus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito