Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT: Jemeno sukilėliai pradeda trauktis iš Chudaidos uostamiesčio

Jemeno sukilėliai pradėjo trauktis iš Chudaidos uostamiesčio, pagrindinių šalies vartų gyvybiškai svarbioms pagalbos siuntoms, pagal anksčiau šį mėnesį Švedijoje sudarytą susitarimą su vyriausybe, šeštadienį pranešė vienas Jungtinių Tautų pareigūnas.
Jemeno vyriausybės karys Chudeidoje
Jemeno vyriausybės karys Chudeidoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pareigūnas, pageidavęs likti anonimas, sakė, kad husių sukilėliai iš šio Raudonosios jūros uostamiesčio pradėjo trauktis vidurnaktį vietos (penktadienį 23 val. Lietuvos) laiku.

Husiai pradėjo „pirmąją persikėlimo iš Chudaidos uosto fazę“, vienas sukilėlių pareigūnas sakė savo judėjimo naujienų agentūrai „Saba“.

Sukilėliai šia proga surengė specialią ceremoniją, pranešė vienas naujienų agentūros AFP korespondentas.

Sukilėlių pasitraukimas iš uostamiesčio yra itin svarbi gruodžio 18-ąją įsigaliojusio paliaubų susitarimo dalis. Per Chudaidą gabenamos beveik visos pagalbos maisto produktais siuntos, reikalingos apie 14 mln. jemeniečių, anot JT, atsidūrusių ant bado slenksčio.

Vyriausybę remiančios pajėgos taip pat turėtų atsitraukti iš miesto dalių, atkovotų per puolimą, pradėtą birželio 13 dieną, padedant Saudo Arabijos vadovaujamai koalicijai.

JT Saugumo Taryba praeitą savaitę vienbalsiai priėmė rezoliuciją, suteikiančią įgaliojimus pasiųsti stebėtojus paliauboms prižiūrėti.

Jungtiniam paliaubų stebėsenos komitetui, kuriame esama vyriausybės ir sukilėlių atstovų, vadovauja olandų dimisijos generolas Patrickas Cammaertas. Jis pirmininkavo šią savaitę vykusiam komiteto pirmajam posėdžiui.

Jungtinių Tautų vadovaujamas komitetas aptarė „pirmąją fazę įgyvendinant Stokholmo susitarimą... remiantis ugnies nutraukimu ir pasitikėjimą stiprinančiomis priemonėmis, kad būtų pristatoma humanitarinė pagalba ir vyktų (konflikto šalių pajėgų) perdislokavimas“, sakoma JT pranešime.

JT pridūrė, kad komitetas sausio 1-ąją vėl susirinks aptarti „visiško perdislokavimo išsamių planų“.

Paliaubos tebėra trapios, o abi konflikto pusės kaltina viena kitą pažeidimais.

Šeštadienį vienas gyventojas telefonu sakė AFP, kad provyriausybinės ir sukilėlių pajėgos Chudaidoje praeitą naktį buvo įsitraukusios į trumpą susišaudymą.

Gyventojas sakė, kad šeštadienį ryte virš miesto girdėjosi koalicijos lėktuvų gausmas.

Karas tarp šiitų husių sukilėlių ir prezidentui Abedrabbo Mansourui Hadi ištikimų pajėgų eskalavosi 2015 metų kovą, kai valstybės vadovas pabėgo į Saudo Arabiją, o Rijado vadovaujama koalicija įsikišo į šį konfliktą.

Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, nuo tada karas Jemene nusinešė apie 10 tūkst. žmonių gyvybių, bet žmogaus teisių grupės teigia, kad tikrasis aukų skaičius gali būti penkeriopai mažesnis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito