Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JT: nuo „Hamas“ karo su Izraeliu pradžios nukentėjo daugiau nei pusė Gazos Ruožo statinių

Preliminarios Jungtinių Tautų palydovinių vaizdų analizės duomenimis, per beveik aštuonis mėnesius Gazos Ruože vykstantį niokojantį karą palestiniečių teritorijoje buvo sugriauta, apgadinta arba galimai apgadinta apie 55 proc. statinių. 
Palestiniečiai meldžiasi sunaikintoje mečetėje Khan Younise. / Mohammed Salem / REUTERS
Palestiniečiai meldžiasi sunaikintoje mečetėje Khan Younise. / Mohammed Salem / REUTERS

JT palydovų centras UNOSAT socialiniame tinkle „X“ pranešė, kad nuo „Hamas“ karo su Izraeliu pradžios nukentėjo daugiau kaip 137 tūkst. pastatų.

Skaičiavimai pagrįsti gegužės 3-iąją daryta palydovine nuotrauka ir palyginti su vaizdais, užfiksuotais pernai gegužę, rugsėjį ir spalio 15 dieną, t. y. praėjus kiek daugiau nei savaitei po beprecedenčio spalio 7-osios „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį, po kurio kilo karas. 

Naujausia palydovinė nuotrauka taip pat buvo palyginta su vaizdais, užfiksuotais kai kuriomis lapkričio dienomis ir pirmaisiais šių metų mėnesiais, nurodė UNOSAT.

„Atlikusi palydovinių vaizdų analizę UNOSAT nustatė 36 591 sugriautą statinį“, – sakoma agentūros pranešime.

Be to, ji nurodė pastebėjusi „16 513 smarkiai apgadintų statinių, 47 368 vidutiniškai apgadintus statinius ir 36 825 galimai apgadintus statinius: iš viso – 137 297 pastatus“.

„Tai sudaro apie 55 proc. visų Gazos Ruožo statinių ir iš viso 135 142 apgadintus gyvenamuosius būstus“, – teigiama pranešime.

Pasak UNOSAT, palyginus vaizdus paaiškėjo, kad nuo balandžio 1 iki gegužės 3 dienos didžiausią žalą patyrė centrinis Deir el Balaho rajonas ir šiaurėje esanti Gaza. 

UNOSAT teigimu, Deir el Balahe, Nuseirato savivaldybėje, per šį laikotarpį buvo apgadinta daugiausiai naujų statinių – 1 216.

Agentūra pabrėžė, kad šios išvados yra preliminarios analizės, kurią dar reikia patikrinti vietoje, dalis.

Gazos Ruože vyksta kruviniausias per jo istoriją karas, kilęs po palestiniečių islamistų organizacijos „Hamas“ beprecedentės spalio 7-osios atakos Izraelio pietuose, kai, oficialiais duomenimis, žuvo daugiau kaip 1 170 žmonių, daugiausia civilių.

Per šią ataką kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, iš kurių 121, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 37 žuvusius įkaitus.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą. „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per karą šioje teritorijoje jau žuvo 36 439 žmonės, daugiausia civiliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas