Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JT pagalbos vadovas spaudžia Talibaną suteikti daugiau aiškumo dėl moterų darbo

Jungtinių Tautų pagalbos vadovas trečiadienį sakė paraginęs Talibaną suteikti daugiau aiškumo dėl humanitarinės srities sektorių, kur galbūt vėl galėtų dirbti afganistanietės moterys, ir įspėjo, kad Afganistanui gresia badas.
Moterys Afganistane
Moterys Afganistane / „AFP“/„Scanpix“

Afganistanas šiuo metu išgyvena vieną didžiausių humanitarinių krizių pasaulyje, sako pagalbos agentūros. Nurodoma, jog daugiau kaip pusė iš 38 mln. šalies gyventojų alksta, o beveik 4 mln. vaikų mityba yra prasta.

Krizę dar labiau komplikavo Talibano sprendimas uždrausti afganistanietėms dirbti nevyriausybinėse organizacijose, privertęs kelias pagalbos agentūras sustabdyti savo gyvybiškai svarbų darbą.

Pastarosiomis savaitėmis valdžia leido moterims dirbti tik sveikatos apsaugos sektoriuje.

JT generalinio sekretoriaus pavaduotojas humanitariniams reikalams Martinas Griffithsas išreiškė viltį, kad darbuotojoms moterims bus atverta daugiau humanitarinių sektorių.

„Keli Talibano lyderiai man sakė, kad Talibanas, kaip administracija, rengia gaires, suteiksiančias daugiau aiškumo dėl moterų vaidmens, galimybių ir, kaip tikimės, laisvės dirbti humanitarinį darbą“, – interviu naujienų agentūrai AFP, kurį davė JT biure Kabule, sakė M.Griffithsas.

„Mano nuomone, išties svarbu mums toliau nušviesti šį procesą, kad būtų pasiektos tos gairės“, – sakė jis, užbaigdamas vizitą Afganistane.

M.Griffithsas vadovavo nevyriausybinių organizacijų aukšto rango pareigūnų delegacijai, šią savaitę susitikusiai su keliais Talibano pareigūnais ir bandžiusiai spausti juos toliau švelninti draudimą moterims dirbti pagalbos darbuotojomis.

Tai buvo antra JT vadovauta delegacija, šį mėnesį nuvykusi į Afganistaną raginti Talibano vyriausybės atšaukti du neseniai paskelbtus įsakus, smarkiai apribojusius moterų teises.

Be to, kad uždraudė moterims dirbti nevyriausybinėse organizacijose, Talibanas neleido siekti joms universitetinio išsilavinimo.

Vyriausybės pareigūnų teigimu, abu draudimai paskelbti todėl, kad moterys nesilaikydavo hidžabo dėvėjimo taisyklių, bet pagalbos darbuotojos ir studentės tai neigia.

2021 metų rugpjūtį sugrįžęs į valdžią Talibanas greit išstūmė moteris iš viešojo gyvenimo, taip pat uždrausdamas joms mokytis vidurinėse mokyklose, dirbti viešajame sektoriuje, net lankytis parkuose ir pirtyse.

M.Griffithsas pažadėjo, kad, kalbant apie pagalbos teikimą šioje skurdžioje šalyje, pasaulinė humanitarinė bendruomenė reikalaus leisti dirbti moterims.

„Neturime laiko. Dabar žiema, žmonės miršta, gresia badas“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas