Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JT pusmečiui pratęsė per Turkijos sieną teikiamos pagalbos Sirijai mechanizmą

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba pirmadienį pagalbos Sirijai mechanizmą pratęsė dar pusmečiui, nors kelios šalys narės sakė, kad toks laikotarpis yra per trumpas.
JAV atstovė Jungtinėms Tautoms Linda Thomas-Greenfield
JAV atstovė Jungtinėms Tautoms Linda Thomas-Greenfield / „AP“/„Scanpix“
Temos: 3 Turkija Rusija Sirija

15 narių Saugumo Taryba vienbalsiai iki liepos 10-osios pratęsė rezoliuciją, numatančią gyvybes gelbstinčią pagalbą milijonams žmonių Sirijos šiaurėje.

Pagalbos teikimo per Turkijos Bab al Havos sienos perėją į sukilėlių kontroliuojamą Sirijos dalį mechanizmas yra vienintelis kelias, kuriuo JT pagalba gali pasiekti civilius ne per Sirijos vyriausybinių pajėgų kontroliuojamas teritorijas.

Nuo 2014 metų veikiantis mechanizmas, kurio galiojimas turėjo pasibaigti antradienį, praėjusį kartą buvo pratęstas liepą, taip pat tik pusmečiui, nes to reikalavo Sirijos sąjungininkė Rusija.

Per Bab al Havos perėją keliauja visokiausia pagalba nuo sauskelnių ir antklodžių iki avinžirnių – daugiau kaip 80 proc. žmonėms sukilėlių kontroliuojamose teritorijose reikalingų dalykų.

Maskva jau daug metų spaudžia tarptautines organizacijas pagalbą vežti ir visoje Sirijoje platinti tik per Damasko kontroliuojamus regionus, net vetuoja pagalbos teikimo per sieną pratęsimus, ilgesnius nei pusė metų.

Jungtinės Valstijos, Prancūzija ir kitos šalys sako norinčios mechanizmą pratęsti metams.

„Mums reikia debatų, kaip stiprinti šį mechanizmą ir pasiekti daugiau žmonių su didesne pagalba“, – sakė JAV ambasadorė Linda Thomas-Greenfield.

Minimą rezoliuciją ji pavadino „menku minimumu“.

Rusijos ambasadorius prie JT Vasilijus Nebenzia sakė, kad jo šalies parama pusmečio pratęsimui „neturėtų būti vertinama kaip mūsų principinės pozicijos pasikeitimas“, ir paragino „gerbti Sirijos teritorinį vientisumą“.

2014 metais tarptautinė pagalba į Siriją galėjo būti gabenama per keturias sienos perėjas, tačiau po ne vienus metus Kinijos ir Rusijos daryto spaudimo dabar ją galima vežti tik per Bab al Havą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas