Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JT ragina Izraelį ir palestiniečius nutraukti smurtą Vakarų Krante

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba antradienį paragino Izraelį ir palestiniečius vengti veiksmų, galinčių dar labiau padidinti įtampą nestabiliame Vakarų Krante.
Izraelio kariuomenės transportas Vakarų Krante
Izraelio kariuomenės transportas Vakarų Krante / „Zuma press“/„Scanpix“

Pareiškimą parėmė ir Jungtinės Valstijos, ir Rusija, taip pademonstruodamos vienybę šiuo nesutarimus keliančiu klausimu ir parodydamos visuotinį tarptautinį susirūpinimą dėl didėjančio smurto, ypač iš Izraelio pajėgų ir naujakurių pusės.

Šis pareiškimas buvo paskelbtas po to, kai JT pasiuntinys Vidurio Rytuose Toras Wenneslandas užsiminė apie nerimą keliantį smurto protrūkį Vakarų Krante, per kurį nukentėjo daug palestiniečių ir izraeliečių. Jis įspėjo Tarybą, kad „jei dabar nebus imtasi ryžtingų veiksmų smurtui pažaboti, yra didelis pavojus, kad įvykiai gali dar labiau pablogėti“.

T.Wenneslandas teigė, kad jam ypač didelį nerimą kelia „itin didelis naujakurių smurto lygis, įskaitant didelį skaičių naujakurių, daug ginkluotų, kurie sistemingai puola palestiniečių kaimus ir terorizuoja bendruomenes“, kartais remiami Izraelio pajėgų.

Tarybos nariai paragino laikytis santūrumo ir „imtis papildomų veiksmų siekiant atkurti ilgalaikę ramybę ir sumažinti įtampą“.

Šie metai palestiniečiams Vakarų Krante buvo vieni iš daugiausiai aukų pareikalavusių metų, o praėjusią savaitę smurtas prieš juos itin suintensyvėjo. Per 2023 metus Vakarų Krante nuo Izraelio ugnies žuvo mažiausiai 137 palestiniečiai. Šeštadienio duomenimis, per palestiniečių išpuolius Izraelio pusėje žuvo 24 žmonės.

Jungtinės Valstijos – artimiausios Izraelio sąjungininkės – pritarė Tarybos pareiškimui, o JAV ambasadorės pavaduotojas Robertas Woodas sakė tarybai, kad prezidento Joe Bideno administracija taip pat reiškia susirūpinimą.

Jis teigė, kad JAV pasibaisėjo žiauriu teroro išpuoliu prieš izraeliečius, įvykdytu birželio 21 dieną netoli Vakarų Kranto Elio miesto, per kurį žuvo keturi žmonės ir dar keli buvo sužeisti, ir griežčiausiai pasmerkė šį išpuolį. Jis taip pat pasmerkė „pastarojo meto ekstremistinius naujakurių išpuolius prieš palestiniečių civilius gyventojus, per kuriuos žuvo, buvo sužeisti žmonės ir padaryta didelė žala jų turtui“.

Nausėdijų plėtra

Stiprėjant smurtui Taryba plačiai kritikavo Izraelio kraštutinių dešiniųjų vyriausybės planus pastatyti daugiau kaip 5 000 naujų namų žydų nausėdijose Vakarų Krante ir paspartinti gyvenviečių patvirtinimą.

Pagal tarptautinę teisę visos Izraelio nausėdijos okupuotoje teritorijoje yra neteisėtos.

T.Wenneslandas įspėjo, kad nesiliaujanti Izraelio nausėdjių plėtra skatina smurtą „ir trukdo palestiniečiams naudotis savo žeme ir ištekliais, keisdama okupuoto Vakarų Kranto geografiją ir keldama grėsmę būsimos Palestinos valstybės gyvybingumui“.

R.Woodas paragino Izraelį susilaikyti nuo nausėdijų statybos, palestiniečių iškeldinimo ir jų namų griovimo, o abi šalis – susilaikyti nuo terorizmo ir smurto kurstymo, nes visa tai tik dar labiau kaitina padėtį.

Rusijos ambasadorius JT Vasilijus Nebenzia taip pat išreiškė didelį susirūpinimą dėl didėjančio smurto, atkreipdamas dėmesį į birželio 19 dienos Izraelio reidą Džanino pabėgėlių stovykloje, per kurį žuvo septyni palestiniečiai, Izraelio naujakurių ir palestiniečių susirėmimus ir suintensyvėjusią Izraelio veiklą, kuria siekiama išplėsti ir įteisinti nausėdijas.

V.Nebenzia perspėjo, kad padėtis išliks pavojinga, kol nebus atnaujintos derybos dėl dviejų valstybių sprendinio, pagal kurį izraeliečiai ir palestiniečiai taikiai gyventų vieni šalia kitų. Jis pakartojo Rusijos raginimą surengti susitikimą su Arabų lyga ir kaimyninėmis šalimis, kad būtų suteiktas postūmis seniai įstrigusioms deryboms.

Palestinos ambasadorius JT Riyadas Mansouras apkaltino Izraelio vyriausybę, kad ji vietoj Palestinos valstybės kuria valstybę naujakuriams. Jis teigė, kad naujakuriai žino, jog jų veiksmai smerkiami visame pasaulyje, tačiau Izraelio vyriausybė juos remia kariniu, finansiniu ir politiniu požiūriu, o palestiniečiai neturi jokios realios paramos, kad juos pažabotų, nors jų pusėje yra moralinis pranašumas ir tarptautinė teisė.

R.Mansouras ragino tarybą: „Parodykite jiems, kad pagalba jau pakeliui.“

Izraelio ambasadorius JT Giladas Erdanas apkaltino tarybą, kad ji nepakankamai pasidomėjo 3 500 išpuolių prieš izraeliečius, kuriuos, jo teigimu, palestiniečiai įvykdė nuo metų pradžios.

Jis pasmerkė smurtą prieš palestiniečių civilius gyventojus ir sakė, jog Izraelis nenuilstamai dirba, kad surastų ir patrauktų atsakomybėn kaltus asmenis. Jis pabrėžė, kad palestiniečiai nepasmerkė nekaltų izraeliečių žudynių.

G.Erdanas apkaltino palestiniečius, kad jie siekia sunaikinti pačią žydų valstybės idėją. Jis sakė, kad jei Izraelis pasitrauktų iš Vakarų Kranto, kovotojų grupuotė „Hamas“ perimtų kontrolę, kaip tai padarė Gazos Ruože.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas