Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JT Saugumo Taryba: gyvenviečių kūrimas Izraelio okupuotose teritorijose „trukdo taikai“

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba išreiškė susirūpinimą dėl griežtosios dešiniosios pakraipos Izraelio vyriausybės planų atgaline data įteisinti gyvenvietes okupuotose palestiniečių žemėse ir pirmadienį pareiškime įspėjo, kad tokios priemonės „trukdo taikai“.
Jungtinės Tautos
Jungtinės Tautos / Imago/„Scanpix“ nuotr.

„Saugumo Taryba pakartoja, kad tebesitęsianti Izraelio gyvenviečių statyba pavojingai kenkia dviejų valstybių sprendimo gyvybingumui“, – sakoma Tarybos pareiškime, kuriam pritarė visos 15 narių, tačiau kuris neturi privalomosios galios kaip praėjusią savaitę svarstyta rezoliucija.

Ankstesniame rezoliucijos projekte, kurį pasiūlė Jungtiniai Arabų Emyratai, Izraelis buvo raginamas „nedelsiant ir visiškai nutraukti“ gyvenviečių kūrimą okupuotose palestiniečių teritorijose.

Diplomatiniai šaltiniai pirmadienį naujienų agentūrai AFP sakė, kad projekto, kuriame „smerkiami visi bandymai aneksuoti, įskaitant Izraelio sprendimus ir priemones, susijusias su gyvenvietėmis, įskaitant gyvenviečių forpostus“, buvo atsisakyta ir jis bus pakeistas nauju Saugumo Tarybos pirmininko paskelbtu pareiškimu.

Rezoliucijos projekte taip pat pakartotas „reikalavimas, kad Izraelis nedelsiant ir visiškai nutrauktų visų gyvenviečių kūrimą okupuotoje palestiniečių teritorijoje, įskaitant Rytų Jeruzalę“.

Iniciatyvai pasipriešino veto teisę Taryboje turinčios Jungtinės Valstijos.

Baltieji rūmai pareiškė, kad šie planai juos „labai nuliūdino“.

Tuo pat metu Vašingtonas pasmerkė prieš kelias dienas Izraelio saugumo kabineto paskelbtą devynių gyvenviečių įteisinimą okupuotame Vakarų krante.

Naujame, pirmadienį paskelbtame pareiškime teigiama, kad Saugumo Taryba „griežtai prieštarauja visoms vienašališkoms priemonėms, kurios trukdo taikai, įskaitant, inter alia, Izraelio gyvenviečių statybą ir plėtrą, palestiniečių žemės konfiskavimą ir gyvenviečių forpostų „įteisinimą“, palestiniečių namų griovimą ir palestiniečių civilių gyventojų perkėlimą.“

Izraelis: JT priekaištas dėl gyvenviečių Vakarų Krante neigia „istorines“ žydų teises

Izraelis pirmadienį pasmerkė „vienpusišką“ Jungtinių Tautų pareiškimą, kuriame smerkiamas žydų gyvenviečių įteisinimas okupuotame Vakarų Krante, ir apgailestavo dėl JAV paramos šiam tekstui, kuriame ignoruojamos „istorinės“ žydų tautos teisės.

„JT Saugumo Taryba paskelbė vienpusišką pareiškimą, kuriuo paneigiamos žydų teisės gyventi mūsų istorinėje tėvynėje“, – sakoma Izraelio premjero Benjamino Netanyahu biuro pareiškime.

B.Netanyahu pridūrė, kad JT pareiškime „neminimi palestiniečių teroro išpuoliai“, per kuriuos pastarosiomis savaitėmis žuvo izraeliečiai.

Jis teigė, kad pareiškimas „niekada neturėjo būti priimtas, o Jungtinės Valstijos neturėjo prie jo prisijungti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas