17:06 /17:47

JT taikos palaikymo pajėgos: per sprogimus Libane sužeisti du taikdariai

Jungtinių Tautų (JT) taikos palaikymo pajėgos Libane (UNIFIL) pranešė, kad penktadienį antrą dieną iš eilės per sprogimus netoli Izraelio sienos buvo sužeisti du jų nariai, ir perspėjo dėl labai rimto pavojaus, gresiančio „mėlyniesiems šalmams“.
ANWAR AMRO / AFP
ANWAR AMRO / AFP

Penktadienio rytą „UNIFIL vadavietėje Nakuroje antrą kartą per pastarąsias 48 valandas nugriaudėjo sprogimai. Du taikdariai buvo sužeisti po dviejų sprogimų, įvykusių netoli sargybos bokšto“, pranešė taikos palaikymo misija.

Libanas penktadienį pranešė, kad Izraelis surengė naują išpuolį, per kurį buvo sužeisti JT taikdariai šalies pietuose.

Valstybinė žiniasklaida kiek anksčiau pranešė apie antrą tokį incidentą per dvi dienas.

Ketvirtadienį JT taikdariai buvo skelbę, kad Izraelis apšaudė jų būstinę Pietų Libane ir sužeidė du „mėlynuosius šalmus“.

Izraelis pripažino, kad jo pajėgos atidengė ugnį toje vietovėje, teigdamas, kad grupuotės „Hezbollah“ kovotojai veikia netoli JT postų.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) penktadienį pasmerkė Izraelio pajėgų šaudymą į taikdarių bazę Libane kaip tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimą.

Pietų Libane dislokuotos UNIFIL, turinčios apie 10 tūkst. taikos palaikymo pajėgų narių, ragina nutraukti ugnį nuo rugsėjo 23-iosios, kai paaštrėjo Izraelio ir „Hezbollah“ konfliktas.

Ketvirtadienį taikdariai nepatyrė rimtų sužeidimų, „tačiau jie lieka ligoninėje“, buvo sakiusi UNIFIL, o jų atstovė spaudai teigė, kad sužeistieji yra iš Indonezijos.

Tokias atakas pasmerkė ir įvairių šalių vyriausybės.

Jungtinės Karalystės vyriausybė teigė smerkianti Izraelio pajėgų išpuolį ir raginanti visas konflikto šalis laikytis tarptautinės teisės, o Airija pareiškė, kad Izraelis vis labiau priešiškai nusiteikęs JT karių atžvilgiu.

Tuo tarpu Prancūzija dėl išpuolio prieš JT taikdarius iškvietė Izraelio ambasadorių.

„Šie išpuoliai yra rimti tarptautinės teisės pažeidimai ir turi būti nedelsiant nutraukti. Izraelio pareigūnai turi pasiaiškinti, – teigė Prancūzijos užsienio reikalų ministerija. – Taigi Prancūzija šiandien iškviečia Izraelio ambasadorių Prancūzijoje.“

Izraelio kariuomenė penktadienį pareiškė, kad „atlieka išsamų patikrinimą“, siekdama išsiaiškinti detales apie išpuolius prieš JT taikdarius.

Pasak kariuomenės, jai buvo pranešta, kad „du JT taikdariai buvo netyčia sužeisti per IDF (Izraelio kariuomenės) mūšį su „Hezbollah“ Pietų Libane.

IDF reiškia didelį susirūpinimą dėl tokio pobūdžio incidentų ir šiuo metu atlieka išsamų patikrinimą aukščiausiu vadovavimo lygiu, kad išsiaiškintų detales“, – sakoma kariuomenės pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas