Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 04 /20:45

JT: tyrimas dėl žmogaus teisių pažeidinėjimų Etiopijoje bus nutrauktas

Jungtinių Tautų tyrimas dėl žmogaus teisių pažeidimų Etiopijoje baigsis kitą savaitę, nes jo įgaliojimų nebuvo bandoma pratęsti, naujienų agentūrai AFP sakė JT žmogaus teisių tarybos (ŽTT) atstovas spaudai. 
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

2021-aisiais ŽTT įsteigė Tarptautinę žmogaus teisių ekspertų komisiją Etiopijai po to, kai 2020-ųjų lapkritį šiauriniame Tigrėjaus regione įsiplieskė konfliktas.

Šalys iki trečiadienio turėjo pateikti rezoliucijos projektą dėl įgaliojimų pratęsimo arba paprašyti dar 24 valandų, kad galėtų tai padaryti per dabartinę ŽTT sesiją.

ŽTT atstovas spaudai AFP sakė, kad tarptautinė bendruomenė nesiekė pratęsti šios komisijos įgaliojimų.

„Šiandien iki 13 val. (14 val. Lietuvos laiku), tai yra iki galutinio termino, nebuvo pateikta jokia rezoliucija dėl Etiopijos projekto“, – nurodė Pascalis Simas (Paskalis Simas). 

Praėjusių metų lapkritį Etiopijos federalinės vyriausybės ir Tigrėjaus sukilėlių taikos susitarimas tariamai užbaigė dvejus metus trukusį aršų konfliktą.

Šis pareiškimas paskelbtas kitą dieną po to, kai tyrimo grupė įspėjo, kad kyla didžiulis pavojus, jog Etiopijoje ir toliau bus žiauriai pažeidinėjamos žmogaus teisės.

Jie taip pat baiminasi, kad konfliktas išplis visoje šalyje ir kels itin didelę grėsmę regiono stabilumui.

„Yra didžiulis pavojus, kad žiaurūs žmogaus teisių pažeidimai tęsis“, – antradienį įspėjo komisija, paskelbdama naujausią ataskaitą.

Žiaurūs nusikaltimai, kurie laikomi pačiais sunkiausiais nusikaltimais žmonijai, apima genocidą, karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui.

Komisija nustatė, kad šiuo metu Etiopijoje yra visi aštuoni bendri rizikos veiksniai. Be to, yra keletas specifinių pavojaus faktorių, įskaitant nuolatinius sunkius žmogaus teisių pažeidimus, plačiai paplitusį smurtą ir nestabilumą bei giliai įsišaknijusį nebaudžiamumą už šiuos veiksmus.

„Esame labai susirūpinę dėl padėties Etiopijoje ir galimų žiaurumų ateityje“, – sakė JT remiamos Etiopijos žmogaus teisių ekspertų komisijos vadovas Mohamedas Chande Othmanas (Mohamedas Čandė Otmanas).

Komisija patvirtino, kad Etiopijoje vis dar veikia Eritrėjos pajėgos ir kad toliau vykdomi žiaurūs veiksmai prieš civilius gyventojus, visų pirma prievarta ir kitokio pobūdžio seksualinis smurtas.

Komisijos įgaliojimai nustos galioti spalio 13 dieną, pasibaigus ŽTT sesijai Ženevoje.

AFP paprašė Etiopijos vyriausybės atstovų spaudai pateikti savo komentarus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas