Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvai ir kaimynėms – Jungtinių Tautų agentūrų kritika dėl migrantų atstūmimo

Kelios Jungtinių Tautų agentūros trečiadienį išsakė susirūpinimą dėl Lietuvos, Lenkijos ir Latvijos vykdomos migrantų atstūmimo politikos. Jų pareiškimą paskatino pranešimai apie migrantų mirtis Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje.
Lenkijos pasienis
Lenkijos pasienis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jungtinių Tautų vyriausiasis pabėgėlių komisaras, JT pabėgėlių agentūra ir Tarptautinė migracijos organizacija išplatintame pranešime teigė esantys nuliūdę dėl keturių žmonių mirties Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje. Organizacijos smerkė migrantų nustūmimo nuo valstybių sienų politiką ir ragino šalis, susiduriančias su migracija, solidariai spręsti problemas.

Organizacijos savo pareiškime išreiškė užuojautą mirusiųjų šeimoms ir ragino nedelsiant ištirti šią tragediją. Kol kas visų aukų tautybės dar nepatvirtintos, tačiau pranešta, kad tarp jų yra du Irako piliečiai, kurie mirė nuo hipotermijos.

„Pastaraisiais mėnesiais prieglobsčio ieškantys asmenys ir migrantai keliauja per Baltarusiją, siekdami sulaukti pagalbos kaimyninėse ES valstybėse narėse – Lietuvoje, Latvijoje ir Lenkijoje.

Su vis didėjančiu susirūpinimu sekame pranešimus apie žmonių stūmimą nuo valstybių sienų. Žmonių grupės įstringa savaitėmis, negalėdamos gauti jokios pagalbos, prieglobsčio. Daugelis palikti sudėtingose situacijose, kenčia nuo hipotermijos. Kai kurie buvo išgelbėti iš pelkių“, – teigiama organizacijų pranešime.

Pripažindamos didelius neteisėtų sienų kirtimų keliamus iššūkius, agentūros paragino situaciją valdyti laikantis tarptautinių teisinių įsipareigojimų. Taip pat ragino valstybes bendradarbiauti ir teikti pirmenybę žmogaus teisėms.

„Jungtinių Tautų vyriausiasis pabėgėlių komisaras, Tarptautinė migracijos organizacija ragina nedelsiant susisiekti su nukentėjusiais ir suteikti jiems medicininę pagalbą, maistą, vandenį ir prieglobstį, ypač atsižvelgiant į tai, kad artėja žiema“, – teigiama pranešime.

Pasak jų, nors valstybės turi suverenią teisę saugoti savo sienas, tai turi būti suderinama su pagarba žmogaus teisėms, įskaitant teisę prašyti prieglobsčio. Pasak organizacijų, žmonių stūmimai nuo sienų kelia pavojų jų gyvybėms ir yra neteisėti pagal tarptautinę teisę.

„Bendradarbiaujame su atitinkamomis institucijomis, siekdami ištirti įvairias galimybes žmonėms, kurie ir toliau lieka įstrigę pasienyje; nuo prieglobsčio suteikimo, šeimų susijungimo procedūrų iki savanoriško grįžimo tiems, kuriems, kaip nustatyta, nereikia tarptautinės apsaugos”, – teigė organizacijos.

Jos pakartojo, kad prieglobsčio prašytojai ir migrantai neturi būti valstybių naudojami siekiant savo politinių tikslų. Valstybės turi solidariai pasidalinti atsakomybę, siekdamos apsaugoti pažeidžiamus asmenis. Pasak organizacijų, politiniai nesutarimai neturi lemti žmonių gyvybių.

Lietuva nuo rugpjūčio pradžios vykdo migrantų atstūmimo praktiką. Iki tol į šalį atvykstantys migrantai būdavo sulaikomi ir apgyvendinami, kol bus išnagrinėti jų prieglobsčio prašymai. Vyriausybė teigia, kad atstūmimas – vienintelė priemonė pažaboti krizę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas