Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 17 /19:48

JT žmogaus teisių vadovė ragina atlyginti kolonializmo ir vergovės žalą

Jungtinių Tautų vyriausioji žmogaus teisių komisarė Michelle Bachelet trečiadienį paragino spręsti vergovės paveldo ir kolonializmo problemas ir atlyginti jų padarytą žalą.
Michelle Bachelet
Michelle Bachelet / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kalbėdama JT Žmogaus teisių taryboje surengtoje diskusijoje apie rasizmą ir policijos žiaurumą M.Bachelet taip pat kritikavo „nepelnytą brutalumą“, kurį atskleidė George'o Floydo nužudymas Jungtinėse Valstijose, ir perspėjo, kad tai „simbolizuoja sisteminę rasinę diskriminaciją, nuo kurios kenčia milijonai afrikiečių kilmės žmonių“.

Šis 46 metų juodaodis žuvo Mineapolyje gegužės 25 dieną, kai vienas baltasis policininkas beveik devynias minutes keliu spaudė jam kaklą. Atleistam pareigūnui vėliau buvo pareikšti kaltinimai dėl nužudymo.

VIDEO: Protestuotojai išplėšė 125-erius metus stovėjusį prieštaringai vertinamą paminklą ir paskandino upėje

Ši „sisteminio rasizmo“ apraiška „simbolizuoja neproporcingos teisėsaugos institucijų jėgos naudojimą prieš afrikiečių kilmės žmones, nebaltaodžius, čiabuvių tautas ir rasines bei etnines mažumas visame pasaulyje“, pareiškė M. Bachelet.

„Už šiandienos rasinio smurto, sisteminio rasizmo ir diskriminacinio tvarkos palaikymo slypi nesugebėjimas pripažinti ir susidoroti su prekybos vergais ir kolonializmo palikimu“, – pažymėjo ji.

Ji pabrėžė, kad būtina „atsilyginti už šimtmečius besitęsusį smurtą ir diskriminaciją tokiais būdais kaip oficialūs atsiprašymai, tiesos sakymo procesai ir įvairios kompensacijos.“

Skubūs debatai Ženevoje buvo surengti reaguojant į vieno praeivio vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota G.Floydo mirtis, išprovokavusi reikalavimus kovoti su rasizmu Jungtinėse Valstijose ir kitose šalyse.

Afrikos šalys ragina Tarybą paprašyti M.Bachelet ir kitų JT teisių ekspertų ištirti rasizmą ir policijos brutalumą Jungtinėse Valstijose, tačiau neaišku, ar bus pritarta jų rezoliucijos projektui.

Pačios JAV pasitraukė iš Tarybos prieš dvejus metus, tačiau daugelis Amerikos sąjungininkų jaučiasi nejaukiai, kad ji taip išskiriama tekste, sako proceso stebėtojai.

Pati M.Bachelet aiškiai nepasisakė už rezoliucijos projektą, bet pabrėžė, kad būtina vykdyti „ryžtingas reformas“.

Jos teigimu, svarbu nedviprasmiškai leisti suprasti, kad „juodųjų gyvybės svarbios; indėnų gyvybės svarbios; nebaltaodžių gyvybės svarbios“.

„Visi žmonės orumo ir teisių požiūriu gimsta lygūs: būtent tai ir palaiko ši Taryba, kaip ir mano biuras“, – pareiškė M.Bachelet.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas