Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Jungtinė Karalystė siunčia į Persijos įlanką du karinius laivus, kurie lydės tanklaivius

Jungtinėms Valstijoms nukovus Irano generolą Qasemą Suleimani ir Iranui žadant kerštą, Jungtinė Karalystė pradėjo ruoštis galimiems Irano atsakomiesiems išpuoliams. Jungtinė Karalystė į Persijos įlanką pasiuntė du karinius laivus, kurie lydės naftą gabenančius britų tanklaivius įlankoje, rašo „Daily Mail“. Be to, Jungtinė Karalystė nurodė savo kariams regione pasiruošti galimiems Irano keršto smūgiams.
Britų karo laivas „HMS Montrose“
Britų karo laivas „HMS Montrose“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Daugiau negu 400 Jungtinės Karalystės kareivių, kurie Irake treniravo vietinius pareigūnus, sulaukė nurodymo baigti šią užduotį ir užsiimti „dalinių apsauga“ bei britų diplomatų bei turto saugojimu. Toks nurodymas duotas bijant „atsitiktinio karo“ tarp Irano ir JAV.

Šiems kareiviams bus skirti galingesni ginklai. Jiems nurodyta persikelti iš aštuonių mažų bazių Irake į dideles JAV kontroliuojamas bazes.

Be to, „HMS Montrose“ ir „HMS Defender“ – du britų kariniai laivai, kurie jau buvo regione – gavo nurodymą lydėti su britų vėliava plaukiančius tanklaivius.

Jungtinės Karalystės krašto apsaugos sekretorius Benas Wallace'as nurodė karo laivams „imtis visų būtinų priemonių, kad būtų apginti mūsų laivai ir piliečiai“.

Branduoliniu kuru varomas Karališkojo jūrų laivyno povandeninis laivas taip pat yra dislokuotas šiame regione, kur yra laikomas visą laiką, ir yra pasiruošęs smogti, jei įtampa pereis į karą.

Šis povandeninis laivas yra ginkluotas „Tomahawk“ raketomis, kurios gali nuskrieti beveik 2500 km. Jos pakankamai galingos, kad sugriautų pastatą.

Aukštas Irano pareigūnas teigė, kad Iranas yra numatęs 35-is galimus taikinius atsakomajam smūgiui. Į tai atsakydamas D.Trumpas šeštadienį tviteryje paskelbė, kad JAV taip pat yra numačiusi 52 galimus taikinius ir Irano išpuolio prieš amerikiečius ar JAV turtą atveju smogtų „labai greitai ir labai stipriai“.

Bent keturios raketos naktį iš penktadienio į šeštadienį buvo iššautos į Bagdado ypač stipriai saugomą Žaliąją zoną, kur yra JAV ir Jungtinės Karalystės ambasados.

„Scanpix“/AP nuotr./Gedintys iraniečiai Teherane
„Scanpix“/AP nuotr./Gedintys iraniečiai Teherane

Aukštas britų pareigūnas sakė „The Times“: „Mes turime planą A, planą B ir planą ypatingiems atvejams, jei viskas dar labiau įsisiūbuos. Mūsų pajėgos regione gavo nurodymą persiorientuoti į dalinių apsaugą“.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas sekmadienį grįš į šalį iš atostogų. Kol kas jis situacijos nekomentavo. Vienas aukštas pareigūnas teigė, kad B.Johnsono pagrindinis tikslas yra išvengti Britanijos įsitraukimo į nereikalingą karą.

Tačiau grįžęs B.Johnsonas susidurs ne tik su geopolitiniu iššūkiu, bet ir su diplomatiniu – Jungtinė Karalystė, kaip ir kiti JAV partneriai Europoje, nebuvo iš anksto įspėti apie planuojamą išpuolį.

Apie 50 Specialiųjų oro pajėgų, kurios yra specialiosioms operacijoms skirtas britų kariuomenės padalinys, narių taip pat keliauja į Vidurio Rytus, kur padės potencialiai Britanijos piliečių evakuacijai. O B.Johnsonas turės apsispręsti, ar į panaudoti aštuonis „Typhoon“ reaktyvinius naikintuvus, dabar dislokuotus Kipre, „Sentinel“ šnipinėjimo lėktuvą ir dronus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas