Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 03 29 /17:52

Jungtinės Karalystės parlamente – dar vienas „ne“ dėl „Brexit“

Dieną, kai Jungtinė Karalystė turėjo oficialiai palikti Europos Sąjungą, Bendruomenių Rūmai dar kartą pasisakė prieš premjerės Theresos May išsiderėtą „Brexit“ sutartį. Tiesa, ne visą, o jos dalį – tik Pasitraukimo susitarimą.
Bendruomenių Rūmų pirmininkas Johnas Bercow
Bendruomenių Rūmų pirmininkas Johnas Bercow / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vyriausybės sumanymu, parlamentarai penktadienį balsavo už nuo politinės deklaracijos atskirtą Pasitraukimo susitarimą (Withdrawal Agreement), apibrėžiantį tik šalies pasitraukimo iš ES sąlygas.

Tikėtasi, jog pritarimo šiai „Brexit“ sutarties daliai užteks, kad ES sutiktų pratęsti „Brexit“ iki gegužės 22-osios. Tiesą sakant, penktadienio balsavimas ir buvo vadinamas „paskutine proga“ užtikrinti, kad „Brexit“ procesas būtų pratęstas iki gegužės pabaigos.

Tačiau deputatų balsų vyriausybei vėl neužteko. Prieš balsavo 344, už – 286 parlamentarai.

Parlamentarai Th.May vyriausybės planams dėl „Brexit“ nepritarė jau trečią kartą. Tiesa, penktadienio balsavimas nebuvo vadinamasis „reikšmingas“ balsavimas dėl visos sutarties.

Prieš tai ES vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier pareiškė, kad šis balsavimas „svarbus“, ir patikino, kad pritarimas Pasitraukimo susitarimui reikštų Jungtinės Karalystės išstojimo iš ES proceso pratęsimą iki gegužės 22 dienos.

Praėjusią savaitę Europos Vadovų Taryba sutarė būtent dėl tokių sąlygų. Esą jei Londone nebus patvirtintas bent Pasitraukimo susitarimas, Jungtinė Karalystė Bendrijoje išliks iki balandžio 12-osios.

Dabar jau aišku, kad iki šios dienos britai turės pranešti Briuseliui, ar dalyvaus Europos Parlamento rinkimuose. Aišku, dar yra laiko patvirtinti visą Th.May išsiderėtą „Brexit“ sutartį ar pranešti apie kitą „kelią pirmyn“. Be abejo, galima ir atšaukti „Brexit“, bet tai menkai tikėtina.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Theresa May
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Theresa May

Būtent dėl alternatyvų Th.May sutarčiai pirmadienį vėl diskutuos ir balsuos Bendruomenių Rūmų nariai.

Nors šią savaitę tokių balsavimų jau būta, ir visoms aštuonioms idėjoms buvo pasakyta „ne“, kalbama, kad šįkart įmanomi aiškesni rezultatai.

Th.May po balsavimo pareiškė, kad jo pasekmės yra svarbios – esą dabar Jungtinė Karalystė turėtų palikti ES balandžio 12-ąją. Laiko liko mažai ir jo neužteks naujam susitarimui pasiekti.

Anot premjerės, Jungtinė Karalystė gali dar kartą prašyti pratęsti „Brexit“, bet tai reikštų, kad šalis turės dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose.

„Bijau, kad pasiekėme šio proceso parlamente ribas“, – pareiškė Th.May, bet pridūrė, jog darys viską, kad „Brexit“ sklandžiai įvyktų. Stebėtojų teigimu, tai rodo, kad premjerė nusiteikusi neleisti įvykti „Brexit“ be susitarimo.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas jau paskelbė, kad balandžio 10 dieną bus rengiamas neeilinis ES viršūnių susitikimas.

Tuo tarpu opozicinės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas penktadienį paragino Th.May atsistatydinti.

„Jei Theresa May negali to priimti, ji privalo atsistatydinti. Ir ne kažkada ateityje, o dabar pat, ir leisti šaliai rasti savo ateities sprendimą per visuotinius rinkimus“, – pareiškė J.Corbynas po balsavimo Bendruomenių Rūmuose.

Jis pažymėjo, jog įstatymų leidėjai aiškiai išreiškė savo nuomonę, kad susitarimą dėl „Brexit“ būtina pakeisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas