Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

K.Budanovas: Ukrainos žvalgyba turi šaltinių V.Putino aplinkoje

Ukrainos žvalgyba turi šaltinių, artimų Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, todėl Kyjivas žino apie Kremliaus planus, interviu metu naujienų agentūrai „Reuters“ pareiškė Ukrainos gynybos žvalgybos vadovas Kyrylo Budanovas.
Ukrainos gynybos žvalgybos vadovas Kyrylo Budanovas
Ukrainos gynybos žvalgybos vadovas Kyrylo Budanovas / „Reuters“/„Scanpix“

„Mes turime savo šaltinių. Taip sakant, artimiausiuose (Putinui) kabinetuose. Todėl paprastai žinome, kas vyksta“, – sakė jis.

K.Budanovas nepateikė jokių įrodymų, tačiau pažymėjo, kad jis tiksliai nuspėjo Rusijos invaziją prieš prasidedant plataus masto karui praėjusiais metais.

„Kas buvo teisus? Mes buvome teisūs“, – tvirtino gynybos žvalgybos vadovas.

Pasak jo, Ukrainos žvalgyba gavo prieigą prie Rusijos vidaus reikalų ministerijos tyrimo, kuris parodė, kad „Wagner“ grupės lyderis Jevgenijus Prigožinas turi paramą Rusijoje.

K.Budanovas taip pat sakė, kad Ukraina padarė išvadas iš 2014 m., kai Maskva nustebino pasaulį užgrobusi Ukrainos Krymo pusiasalį ir sukėlusi karą rytuose.

„2014 m. mes visiškai pralaimėjome informacinį karą. O karą, kuris prasidėjo (2022 m.), mes čia pradėjome visiškai kitaip. Ir dabar rusai pralaimi informacinį mūšį“, – teigė jis.

2020 m. rugpjūtį į pareigas paskirtas K.Budanovas per karą Ukrainoje sulaukė didelio populiarumo ir viešo dėmesio, nes jis vaizduojamas užkulisiuose veikiantis pastangų atkeršyti Rusijai sumanytojas.

Tačiau oficialiojoje Rusijos žiniasklaidoje jis yra nekenčiamas veikėjas.

Gegužės mėn. Ukrainos gynybos žvalgybos vado išsakytą pastabą, kad „mes ir toliau žudysime rusus bet kurioje pasaulio vietoje iki visiškos Ukrainos pergalės“, Kremlius pavadino „monstriška“.

Rusija apkaltino Ukrainos slaptąsias tarnybas nužudžius karą remiantį rusų tinklaraštininką bei žurnalistą, kuris konflikte palaiko Rusijos pusę. Kyjivas tokius kaltinimus paneigė.

Anksčiau Rusijos žiniasklaida pranešė, kad Maskvos teismas balandžio mėn. už akių suėmė K.Budanovą dėl kaltinimų terorizmu.

Šnipinėjimo agentūros, siunčiančios žudikus medžioti Ukrainos priešų, perspektyva buvo lyginama su Izraelio „Mossad“ organizacija, aštriu humoro jausmu pasižymintis K.Budanovas interviu metu nesipriešino šiai analogijai.

„Jei klausiate apie “Mossad„, kaip apie garsėjantį (tuo, kad) šalina savo valstybės priešus, tai mes tai darėme ir darysime. Mums nereikia nieko kurti, nes tai jau egzistuoja“.

Ukrainos gynybos žvalgybos vadas savo karinę karjerą pradėjo kaip specialiųjų pajėgų operatyvininkas ir tarnavo rytuose po to, kai Rusija neteisėtai aneksavo Krymą, o jos įgaliotiniai užėmė Ukrainos rytinius pakraščius. Jis buvo tris kartus sužeistas.

Nuo tada, kai jis pradėjo vadovauti žvalgybos tarnybai, buvo daug nesėkmingų pasikėsinimų į jo gyvybę, įskaitant nepavykusį automobilio sprogdinimą, per kurį žuvo pats užpuolikas.

„Vienintelis dalykas, kurį galiu pasakyti, yra tai, kad jie nenustojo kėsintis, bet pasikartosiu – viskas veltui“, – tvirtino K.Budanovas.

Naujienų agentūra „Reuters“ priminė, kad gegužės pabaigoje Rusijos aviacijos smūgis pataikė į jo būstinę Kyji Rybalskio pusiasalyje, kas sukėlė Rusijos žiniasklaidos pranešimus apie tai, kad jis buvo sunkiai sužeistas, o vėliau mirė dėl sužalojimų. Tačiau pats K.Budanovas sumenkino to reikšmę.

„Tai buvo ne pirmas jų bandymas. Bet, kaip matote, vėl esame čia, pagrindinėse šio pastato patalpose. Kai buvote lauke, galėjote matyti vaikštančius ir dirbančius žmones. Viskas veikia taip, kaip turi veikti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas