Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

K. Harris minės jubiliejų, bet dėmesio centre – D. Trumpo amžius ir nepatogios kalbos

Demokratų kandidatė į JAV prezidentus Kamala Harris (Kamala Haris) sekmadienį švęs savo 60-ąjį gimtadienį, tačiau būtent jos varžovo JAV rinkimuose Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) amžius patraukė dėmesį po keleto nepatogių kalbų ir keistų šokių scenos.
Kamala Harris / Vincent Alban / REUTERS
Kamala Harris / Vincent Alban / REUTERS

Siekdama palenkti savo naudai apklausas itin įtemptoje kovoje dėl Baltųjų rūmų, pastaruoju metu K. Harris ėmė vis garsiau reikšti abejones dėl D. Trumpo amžiaus ir protinės būklės. Būdamas 78 metų, jis šiuo metu yra vyriausias kandidatas į prezidentus JAV istorijoje. 

„Donaldas Trumpas darosi vis nestabilesnis“, – trečiadienį pareiškė K. Harris. 

Šie komentarai nuskambėjo po to, kai D. Trumpas beveik 40 minučių praleido scenoje svyruodamas pagal muziką savo kampanijos renginyje.

Spėjama, kad K. Harris per savo jubiliejų nesustos, nes tiek ji, tiek D. Trumpas aktyviai dirba itin svarbiose valstijose, galinčias nulemti lapkričio 5-osios rinkimų rezultatus.  

JAV prezidento rinkimai dažnai būna didelis bet kurio kandidato ištvermingumo išbandymas, tačiau šių metų lenktynėse neįprastai daug dėmesio skiriama amžiui. 

K. Harris tapo demokratų kandidate į prezidentus po to, kai 81 metų JAV lyderis Joe Bidenas (Džo Baidenas) pasitraukė iš varžybų. Šį sprendimą prezidentas priėmė po prasto pasirodymo debatuose su D. Trumpu ir aukšto rango demokratų raginimų pasitraukti iš kovos dėl Baltųjų rūmų. 

J. Bideno pakeitimas jaunesne kandidate suteikė postūmį partijai ir rinkimams, o K. Harris greitai ėmė vytis D. Trumpą apklausose. 

Tačiau D. Trumpas vis tiek rado būdų užsiminti apie K. Harris amžių. 

„Ji yra jaunesnė, – tuomet naujienų kanalui „Fox News“ sakė D. Trumpas. – Jai 60 metų (...). Nesupratau, kad jai 60 metų. Maniau, kad ji šiek tiek jaunesnė. Bet jai 60 metų.“

Tačiau jau kelias savaites apklausoms nesikeičiant, JAV viceprezidentė vis dažniau žaidžia amžiaus korta.

Praėjusią savaitę K. Harris paskelbė medicinines išvadas, kuriose teigiama, kad ji yra puikios sveikatos ir gali eiti prezidentės pareigas. 

Taip D. Trumpui daromas spaudimas paskelbti informaciją apie savo sveikatos būklę. 

Išankstinės nuostatos 

Vietoj to respublikonų kandidatas rėmėsi praėjusiais metais buvusio Baltųjų rūmų gydytojo išduota pažyma. Jo kampanija taip pat teigia, kad D. Trumpas yra ištvermingas. 

K. Harris kampanija vis dažniau užsimena apie D. Trumpo netinkamumą būti prezidentu, motyvuodama tuo, kad jis slepia savo sveikatos istoriją ir atšaukė daugybę televizijos interviu bei politinių renginių.

„Ką Donaldas Trumpas bando nuslėpti?“ – socialiniame tinkle „X“ klausė demokratų kandidatė. 

Jos kampanija taip pat akcentavo vis niūresnes ir nepastovesnes D. Trumpo kalbas ir interviu, įskaitant neseniai iškeltą galimybę panaudoti JAV kariuomenę prieš „priešą iš vidaus.“

Apklausos rodo, kad klausimai apie D. Trumpo sveikatą yra palankūs K. Harris kampanijai. 

Tyrimų centro „Pew Research Center“ atlikta apklausa parodė, kad dalis žmonių, kurie D. Trumpą vadina „protingu“, sumažėjo nuo liepos mėnesį buvusių 58 proc. iki 52 proc. rugsėjį. 

49 proc. apklausos dalyvių teigė, kad D. Trumpo amžius pakenks jo kandidatūrai, o 46 proc. mano, kad kad K. Harris amžius jai pasitarnaus. 

Tačiau rinkimuose, kuriuose rinkėjų amžius taip pat yra vienas iš svarbesnių klausimų, sunku išlaikyti pusiausvyrą.

K. Harris turi tvirtą palaikymą tarp jaunesnių rinkėjų.

Tačiau vyresnio amžiaus rinkėjai linkę palaikyti D. Trumpą. Naujausia televizijos CBS apklausa rodo, kad D. Trumpą palaiko 53 proc. 45–64 metų rinkėjų. Vyresnių nei 65-erių žmonių parama jam yra 57 procentai. 

Tačiau K. Harris taip pat susiduria su išankstinėmis nuostatomis dėl amžiaus, sakė Pensilvanijos universiteto JAV socialinės minties profesorė Nancy Hirschmann (Nensi Hiršman).

„Jos amžius tam tikra prasme daro įtaką, nes Amerikoje seksizmas tikrai turi įtakos vyresnio amžiaus moterims“, – naujienų agentūrai AFP sakė ji. 

D. Trumpo kandidatas į viceprezidentus J. D. Vance'as (Dž. D. Vansas) atsidūrė dėmesio centre dėl prieš kelerius metus išsakytų komentarų. Tuomet jis pavadino aukščiausio rango demokrates „bevaikėmis su katėmis“ ir, kaip manoma, pritarė įžeidžiančioms pastaboms apie moteris po menopauzės.

„Vyresnės nei 50 metų moterys patiria papildomą seksizmo apraiškų sluoksnį“, – pridūrė profesorė N. Hirschmann. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito