Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

K.Tichonovą kelionėse pas mylimąjį lydėjo dešimtys V.Putino apsaugos karininkų

Rusijos leidinys „Važnyje istorii“ ir Vokietijos žurnalas „Der Spiegel“ paskelbė tyrimą apie tariamos jauniausios Rusijos prezidento Vladimiro Putino dukters Katerinos Tichonovos keliones po Europą. Šių kelionių metu ją lydėjo dešimtys Rusijos prezidento apsaugos tarnybos (SBP) apsaugininkų.
Vladimiras Putinas ir jo dukros Katerina Tichonova ir Marija Voroncova / „Scanpix“ nuotr. ir stopkadras
Vladimiras Putinas ir jo dukros Katerina Tichonova (dešinėje) ir Marija Voroncova / „Scanpix“ nuotr. ir stopkadras

Žurnalistai susipažino su dokumentų archyvu, kuriame yra vieno iš SBP darbuotojų Aleksejaus Skripčako, kuris, pasak „Važnyje istorii“, buvo „priskirtas“ K.Tichonovai, elektroninio pašto laiškų archyvas. Archyvą perdavė tas pats anoniminis šaltinis, kuris 2020 m. leidiniui perdavė buvusio K.Tichonovos vyro Kirilo Šamalovo susirašinėjimą. Leidinys nežino šio šaltinio vardo ir motyvų, tačiau nusprendė paskelbti jo pateiktus duomenis, nes jie yra svarbūs visuomenei.

Remiantis K.Šamalovo susirašinėjimu, A.Skripčakas buvo atsakingas už svečių sąrašą ir apsaugą per jo vestuves su K.Tichonova 2013 m. 2016 m. jis taip pat užsakė prezidento dukrai kambarį viešbutyje „Hotel Continental Relax & Spa“ Halmstade, Švedijoje. Dieną prieš K.Tichonovos atvykimą septyni SBP pareigūnai apsistojo gretimame viešbutyje. Kitą dieną su prezidento dukra atvyko dar trys asmenys ir apsistojo tame pat viešbutyje kaip ir ji. Tokiu būdu K.Tichonovos sargybinių skaičius išaugo iki 10.

Katerina Tichonova / „Scanpix“ nuotr.
Katerina Tichonova / „Scanpix“ nuotr.

2017 m. A.Skripčakas užsakė K.Tichonovai nakvynę Londone – tris kambarius šešiems apsaugos darbuotojams ir tris – pačiai prezidento dukrai ir kartu su ja keliavusiems asmenims (kurie nebuvo nurodyti).

Tačiau pagrindinė K.Tichonovos skrydžių kryptis buvo Vokietija. Ten gyveno šokėjas ir baletmeisteris Igoris Zelenskis, kuris, kaip atskleidė žurnalistai, yra K.Tichonovos partneris ir 2017 m. gimusios dukters tėvas.

I.Zelenskis buvo Bavarijos valstybinio baleto meno vadovas ir paliko šias pareigas tik Rusijai įsiveržus į Ukrainą. Anksčiau „Važnyje istorii“, remdamosis A.Skripčako archyvu, rašė, kad K.Tichonova nuo 2017 m. pas I.Zelenskį skrido dešimtis kartų, kartais vos kelių dienų skirtumu.

Kartu su ja ten skraidė ir sargybiniai. Paprastai jie atvykdavo grupėmis po 7-10 žmonių ir apsistodavo viešbutyje „Hotel an Der Oper“, esančiame kitoje gatvėje šalia Bavarijos baleto teatro. Pavyzdžiui, 2018 m. pavasarį grupė SBP pareigūnų mėnesį gyveno įvairiuose Miuncheno viešbučiuose, kol K.Tichonova ir jos dukra buvo mieste.

„Scanpix“ nuotr./Katerina Tikhonova ir Igoris Zelenskis
„Scanpix“ nuotr./Katerina Tikhonova ir Igoris Zelenskis

Šios kelionės viešbučio rezervacija kainavo beveik du milijonus rublių. A.Skripčako archyve nėra duomenų, kas už tai mokėjo, tačiau „Važnyje istorii“ mano, kad už pareigūnų keliones buvo mokama iš biudžeto. Tuo tarpu Rusijoje prezidento šeimos nariai turi teisę į valstybės apsaugą tik tuo atveju, jei gyvena kartu su prezidentu arba lydi jį kelionėse. „Akivaizdu, kad Katerinos Tichonovos privačios kelionės neatitinka šių teisinių reikalavimų“, – rašo „Važnyje istorii“.

Iš viso per penkerius metus nuo 2016 m. sausio iki 2021 m. sausio A.Skripčakas beveik 100 kartų užsakė viešbutį K.Tichonovą lydėjusiems sargybiniams. Tik trečdalis užsakymų buvo Rusijoje. Daugiau nei 40 užsakymų buvo Vokietijoje, o kitos populiarios kryptys buvo Austrija ir Italija, skelbia „Važnyje istorii“.

Bavarijos valstybiniame operos ir baleto teatro nuotr./Igoris Zelenskis
Bavarijos valstybiniame operos ir baleto teatro nuotr./Igoris Zelenskis

Pasak „Der Spiegel“, Vokietijos saugumo tarnybos ilgai nepastebėjo neoficialių Rusijos prezidento dukters vizitų. Maskva turėjo pranešti apie šias keliones, kad K.Tichonovos sargybiniai galėtų turėti ginklų Vokietijos teritorijoje. Pasak „Der Spiegel“ apklaustų ekspertų, vargu ar jie lydėjo prezidento dukterį būdami neginkluoti. Tačiau tokių įspėjimų nebuvo.

Kartais K.Tichonova į Vokietiją skrisdavo „Aeroflot“ lėktuvu, rašė „Der Spiegel“. Kitais atvejais ji naudojosi verslo lėktuvais. Ypač tai pasakytina apie 2018 m. pavasarį vykusią mėnesio trukmės kelionę į Miuncheną. Tuo metu K.Tichonova su vaiku į miestą atskrido privačiu lėktuvu „Gulfstream G650“, kurio numeris LX-SIX. Šis verslo lėktuvas anksčiau priklausė V.Putino draugui Genadijui Timčenkai, tačiau 2018 m. jis galiausiai atiteko Rusijos tiesioginių investicijų fondui (RDIF) – valstybinei bendrovei, kuriai vadovauja Kirilas Dmitrijevas. Jis yra vedęs Nataliją Popovą, kuri yra K.Tichonovos pavaduotoja fonde „Innopraktika“ ir laikoma prezidento dukters drauge.

Tokių verslo lėktuvų nuomos valanda kainuoja apie septynis-dešimt tūkstančių eurų. Taigi, vienas skrydis į Miuncheną ir atgal gali kainuoti apie 40 000 eurų. Kas apmokėjo K.Tichonovos skrydžius, nežinoma. Ji pati neatsakė į „Važnyje istorii“ klausimus.

Tarptautinės antikorupcinės organizacijos „Transparency International“ teisininkas Aminas Kushas leidiniui sakė, kad, jo nuomone, prezidento dukters naudojimasis valstybės saugumo priemonėmis ir valstybinės įmonės tarnybiniu lėktuvu asmeniniais tikslais yra „korupcinio elgesio pavyzdys“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas