Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 09

Ką rašo pasaulis: Vakarai sukūrė pirmąjį naftos vartotojų kartelį

Pirmadienį įsigaliojo Europos Sąjungos, Didžiojo septyneto (G7) ir Australijos patvirtintos 57 eurų už barelį kainų „lubos“ rusiškos naftos žaliavai ir embargas importuojamiems rusiškos naftos kroviniams, gabenamiems jūra. Vakarų šalys siekia įstumti Kremlių į finansinę aklavietę, bet ir kartu nori užtikrinti, jog naftos tekėjimas nebūtų sustabdytas. Ar iš tikrųjų Vakarų veiksmai skaudžiai atsilieps Rusijai? Ar tik paskatins ją megzti glaudesnius prekybinius ryšius su Azija? 15min tradicinėje penktadienio apžvalgoje pateikia, ką šia tema rašo įtakingiausi JAV, britų, prancūzų, vokiečių ir lenkų leidiniai.
Penktadienio spaudos apžvalga
Penktadienio spaudos apžvalga / „15min“

„Deutsche Welle“: Azijos pirkėjų interesai sutampa su Rusijos poreikiais

Įvestas embargas ir nustatytos kainų „lubos“ rusiškai naftai, apribojimus patvirtinusių šalių įsitikinimu, turėtų pakenkti Rusijos naftos pramonei. Iš jos gautą didžiulį pelną Maskva naudoja savo karui Ukrainoje finansuoti.

„Tai iš esmės reiškia, kad pasaulis bus priverstas tapti pirkėjų karteliu“, – planus dėl embargo dar liepos mėnesį komentavo Briuselyje įsikūręs analitinių tyrimų centras „Bruegel“.

„Deutsche Welle“ teigimu, ES, kuriai iki karo Ukrainoje Rusija užtikrino apie 30 proc. naftos poreikių, per pastaruosius mėnesius jau smarkiai sumažino naftos importą iš Rusijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas