Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
02 16

„Ką rašo pasaulis“: D.Trumpas – tikroji grėsmė NATO aljansui?

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas per savo rinkimų kampanijos mitingą Pietų Karolinoje praėjusį savaitgalį pareiškė, kad jis skatins Rusiją pulti NATO sąjungininkus, kurie nemokės savo dalies už gynybą. Vašingtone, Londone, Paryžiuje ir kitose sostinėse nuvilnijo pasipiktinimo banga. Ar tapęs prezidentu D.Trumpas galėtų sukelti chaosą pasaulio saugumo architektūroje? O gal net sugriauti Aljansą? Tradicinėje 15min spaudos apžvalgoje pateikiame, ką šia tema rašo įtakingiausi leidiniai.
Spaudos apžvalga
Spaudos apžvalga / 15min koliažas

D.Trumpo šalininkų minia, pasipuošusi marškinėliais ir beisbolo kepuraitėmis su užrašu „Padarykime Ameriką vėl didžią“, į mintį, kad jis stojo Maskvos, o ne ilgamečių Jungtinių Valstijų sąjungininkų pusėn, reagavo audringais šūksniais ir švilpimu.

Praėjus vos kelioms dienoms po savo kalbos, D.Trumpas pažadėjo nutraukti bet kokią užsienio pagalbą „be vilties, kad ji bus grąžinta“, jei jis laimės savo senąjį postą, siūlydamas tik paskolas, kurios būtų grąžintos.

Negana to, Atstovų Rūmų pirmininkas Mike'as Johnsonas ir Atstovų Rūmų respublikonai atsisakė net svarstyti 95 mlrd. dolerių pagalbos saugumo srityje paketą Amerikos sąjungininkams Ukrainoje, Izraelyje ir Taivane.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Josepas Borrellis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Josepas Borrellis

Visa ši situacija sukėlė Europos Sąjungos užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio pasipiktinimą. Jis pareiškė, kad NATO „negali būti „a la carte“ karinis aljansas, tai negali būti karinis aljansas, kuris veikia priklausomai nuo JAV prezidento nuotaikos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas