Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką rašo pasaulis: ko siekė E.Macronas susitikdamas su V.Putinu?

Šią savaitę vykęs Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono susitikimas su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu sulaukė didžiulio žiniasklaidos dėmesio. Vieni gyrė E.Macroną už pastangas sumažinti įtampą tarp Rusijos ir Vakarų, kiti peikė jo žodžius, esą būtina sukurti naują saugumo strategiją, kuri atsižvelgtų ir į Kremliaus interesus. 15min tradicinėje penktadieninėje užsienio spaudos apžvalgoje pristato, ką šia tema rašo JAV, Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Lenkijos ir Prancūzijos žiniasklaida.
Užsienio spaudos apžvalga
Užsienio spaudos apžvalga / 15min koliažas

Prancūzijos prezidentas E.Macronas po susitikimo su V.Putinu teigė sulaukęs Rusijos lyderio pažado dėti pastangas dėl įtampos deeskalacijos. Be to, pasak jo, Maskva pažadėjo išvesti visus savo karius iš Baltarusijos teritorijos po šį mėnesį vykstančių bendrų karinių pratybų.

Tiesa, esminio lūžio tarp Paryžiaus ir Maskvos nepasiekta. Susitarta toliau tęsti derybas.

Po susitikimo Maskvoje E.Macronas iškeliavo į Kijevą, kur susitiko su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Čia Prancūzijos prezidentas dar kartą pakartojo, kad Ukraina ir Rusija turi įgyvendinti Minsko susitarimus ir dėti pastangas užbaigti konfliktą Donbase.

Prabilta ir apie tai, kad gana greitai gali įvykti susitikimas Normandijos formate, kur prie derybų dėl padėties Rytų Ukrainoje stalo susėda Rusijos, Ukrainos, Prancūzijos ir Vokietijos atstovai.

Tačiau įtakingiausi pasaulio leidiniai pastebi, kad E.Macronas, nors ir siekia deeskaluoti konfliktą Europoje, padarė nemažai klaidų. Daug kritikos sulaukė jo žodžiai apie galimą Ukrainos „finliandizaciją“.

Žurnalistai taip pat atkreipė dėmesį, kad Prancūzijoje balandį vyks prezidento rinkimai, todėl lankydamasis Maskvoje, E.Macronas galbūt stengėsi pasiekti pergalę užsienio politikoje, kurią galėtų parodyti savo rinkėjams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento