Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką rašo pasaulis: žvilgsniai – į Baltarusijos ir ES pasienį

Ankstų pirmadienio rytą socialiniuose tinkluose pasirodžius įrašams, kuriuose matyti šimtai, jei ne tūkstančiai Baltarusijos greitkeliu pasienio su Lenkija link žygiuojančių migrantų, pasaulio dėmesys šią savaitę nukrypo būtent į šį regioną ir čia jau nuo vasaros smilkusią, bet dabar įsiliepsnojusią krizę. Įtakingiausi leidiniai svarsto, kas kaltas dėl įtampos ir kaip būtų galima ją nuslopinti – lengvų išeičių, žinoma, nėra.
Užsienio spauda – apie krizę Baltarusijos ir ES pasienyje
Užsienio spauda – apie krizę Baltarusijos ir ES pasienyje / Donato Gvildžio iliustr.

Keli tūkstančiai migrantų, norinčių patekti į Europos Sąjungą, yra įstrigę Baltarusijoje, kuri yra artima Rusijos sąjungininkė, prie sienos su Bendrijos nare Lenkija. Mažiau jų – ties siena su Lietuva.

Dėl šios krizės Lenkija, Lietuva ir kitos šalys kaltina Baltarusijos autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimą „valstybiniu terorizmu“, o ES jau ruošia režimui naujas sankcijas.

Tarptautinė žiniasklaida, rašanti labiau apie situaciją būtent Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje, labiausiai kritikuoja A.Lukašenkos ir jo sąjungininkų Maskvoje veiksmus kuriant „dirbtinę krizę“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Baltarusijoje prie sienos su Lenkija
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Baltarusijoje prie sienos su Lenkija

Vis dėlto yra priekaištų ir nacionalistinei vyriausybei Varšuvoje. Esą Lenkija pati sau nepadeda atsisakydama konkrečios ES agentūrų pagalbos, o migrantų bandymus patekti į Lenkiją vadindama „invazija“.

Kritikuojami ir draudimai nepriklausomiems stebėtojams ar humanitarinės pagalbos darbuotojams patekti į pasienio zoną, ir valstybės taikoma migrantų apgręžimo politika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas