Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kachovkos hidroelektrinės užtvankos susprogdinimas: kam tai būtų naudinga?

Rusija ir Ukraina kaltina viena kitą rengiantis susprogdinti Kachovkos hidroelektrinės užtvanką. Ir Maskva, ir Kyjivas įsitikinę, kad po to įvyksianti stichinė nelaimė būtų naudinga priešingai pusei. BBC Rusijos tarnyba aiškinosi, kam tai gali būti naudinga.
Naujosios Kachovkos užtvanka
Naujosios Kachovkos užtvanka / Maxar Technologies/Reuters nuotr.

Pasak prokremliškų šaltinių, tokiu būdu Ukrainos kariuomenė tikisi visiškai apsupti Rusijos karius dešiniajame Dnipro krante. Išorės ekspertai mano, kad užtvankos susprogdinimas ir kairiajame krante esančių lygumų užtvindymas padės Rusijai sustabdyti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų judėjimą į pietus.

Trečiadienio vakarą armijos generolas Sergejus Surovikinas, neseniai paskirtas jungtinės Rusijos karių grupės Ukrainoje vadu, pareiškė, kad Ukrainos kariai rengia masinį raketų smūgį Kachovkos hidroelektrinės užtvankai. S.Surovikino pareiškimas sutapo su Chersono srities okupacinės valdžios pranešimu apie masinę evakuaciją į Rusijos teritoriją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Civilių išvežimas iš Chersono
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Civilių išvežimas iš Chersono

Kitą dieną Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis apkaltino Rusiją rengiant didelio masto katastrofą Pietų Ukrainoje. Pasak V.Zelenskio, Rusijos kariai užminavo Kachovkos hidroelektrinės užtvanką ir blokus. Jo nuomone, tokie veiksmai turėtų būti prilyginami masinio naikinimo ginklų naudojimui.

JAV įsikūręs Karo studijų institutas teigia, kad Kachovkos užtvanką sunaikinti rengiasi iš Chersono srities besitraukiantys Rusijos kariai, kurie bandys tuo apkaltinti Ukrainą. Anot analitikų, užtvindžius aplinkines gyvenvietes, Rusijos pajėgos taip pridengtų savo atsitraukimą ir atitolintų Ukrainos ginkluotųjų pajėgų judėjimą per Dniprą bei nukreiptų dėmesį nuo pranešimų apie savo nuostolius.

Kachovkos užtvankos griūties pasekmės kariaujančioms šalims

Įvairiose žiniasklaidos priemonėse paskelbtuose interaktyviuose Kachovkos užtvankos galimo pralaužimo padarinių žemėlapiuose matyti, kad bus užtvindytos didelės teritorijos, pirmiausia kairiajame, Dnipro krante, kurį kontroliuoja Rusijos kariuomenė.

Hidrologai aprašo maždaug tokį patį scenarijų. Skirtingai prognozuojamas nelaimės mastas, tačiau nėra pagrindo abejoti bendru vaizdu. Jei tai įvyktų dabar, milijonai kubinių metrų vandens iš Kachovkos užtvankos ištekės į Chersoną ir Dnipro įlanką ir sunaikins visas laikinas perėjas, per kurias būtų galima aprūpinti dešiniajame krante esančią rusų kariuomenę.

Chersono sritis
Chersono sritis

Dalis rusų grupuotės tarp Dnipro ir kairiojo Inhuleco upės kranto būtų iš karto atkirsta. Pirmiausia baigtųsi degalai ir tepalai, paskui sunkiosios ginkluotės amunicija, o netrukus ir visa kita.

Dešiniajame Inhuleco upės krante esantys daliniai atsidurtų tokioje pačioje padėtyje, tačiau jie galėtų greitai pasitraukti į Chersoną, paversti miestą tvirtove ir užimti žiedinę gynybą. Aprūpinti apsuptą miestą būtų galima tik iš oro, o ugnimi paremti apsuptuosius būtų sunku, nes lygumos į pietus nuo Chersono būtų apsemtos vandens.

Ukrainiečiai nebegalėtų pulti

Tačiau ar Ukrainos kariuomenė suinteresuota tokiais įvykiais?

Nuo rugsėjo pradžios, kai Ukrainos ginkluotosios pajėgos perėmė iniciatyvą ir pradėjo kontrpuolimą įvairiomis kryptimis, karo ekspertai atkreipė dėmesį į Ukrainos karių taktikos ypatumus. Ši taktika net buvo vadinamas "Zalužno braižu". Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas rinkosi ne rengti kruvinas skerdynes ten, kur jų galima išvengti, o priversti priešą trauktis arba pasiduoti grasinant apsupti ir vėliau sunaikinti.

Wikipedia.org nuotr./Kachovkos hidroelektrinės užtvanka
Wikipedia.org nuotr./Kachovkos hidroelektrinės užtvanka

Ukrainiečiai išleido rusų karius iš Iziumo ir Lymano katilų. Ne visus, bet panašu, kad tai savotiškas džentelmeniškas susitarimas. Galbūt tai net ne taktika, o strategija.

Ukrainos pajėgų pranašumas, kai jos neskuba uždaryti apsupties žiedo, yra tas, kad nuostoliai sumažinami iki minimumo, teritorijos greitai išlaisvinamos, priešas priverstas trauktis, palikdamas sunkiąją techniką ir amuniciją, jis išsekęs, demoralizuotas ir dažnai neturi laiko statyti naujų gynybinių linijų, todėl puolimas gali būti tęsiamas neprarandant laiko ir gyvosios jėgos likviduojant apsuptus rusų dalinius.

Kachovkos hidroelektrinės užtvankos susprogdinimo scenarijus visiškai neatitinka Ukrainos pajėgų taktikos (ar strategijos). Jei taip nutiktų, reikėtų kautis su apsuptomis rusų grupuotėmis Chersone ir Beryslave, bet svarbiausia, jog būtų paralyžiuotas tolesnis judėjimas į priekį.

Kaip galima planuoti puolamąsias operacijas, jei teritorija į pietus nuo Dnipro būtų paversta pelke? Akivaizdu, kad puolančios pajėgos nekurs sau kliūčių, kurios trukdytų judėti. Žinoma, kitas reikalas, jei artimiausiuose planuose numatyta imtis gynybos veiksmų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?