Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 31

Kada Rusija panaudotų branduolinį ginklą: įvardijo NATO šalį, kuri galėtų tapti Kremliaus taikiniu

Panašu, kad šiais metais Rusijos pradėtas karas Ukrainoje nesibaigs. Nepaisant Ukrainos karių drąsos ir ryžto, Rusijos kariniai pajėgumai tebėra dideli ir Kremliaus užsienio politikos kurso pasikeitimo ženklų nematyti. Lygiagrečiai su kareivių kovomis priešakinėse linijose vyksta ir daug subtilesnė konfrontacija dėl branduolinių ginklų. Čia pagrindiniai žaidėjai – ne kariai su automatais ir kulkosvaidžiais, o diplomatai, bandantys atspėti kitos pusės ketinimus.
Lukašenka, Putinas
Aliaksandras Lukašenka ir Vladimiras Putinas

Pagrindinės interviu temos

  • Kodėl Rusija grasina branduoliniu ginklu
  • Atvejai, kada Rusija gali panaudoti branduolinį ginklą
  • Koks būtų NATO atsakas į Rusijos panaudotą branduolinį ginklą

Internetinis žurnalas „Klik“ apie tai kalbėjosi su Vienos Branduolinių ginklų nusiginklavimo ir neplatinimo centro vyresniuoju mokslo darbuotoju dr. Nikolai Sokovsu.

Kalbintas analitikas yra vienas žymiausių pasaulyje Rusijos branduolinio ginklo doktrinos ekspertų. 1987-1992 metais dirbo SSRS/Rusijos užsienio reikalų ministerijoje, dalyvavo derybose dėl branduolinių ginklų kontrolės sutarčių.

Asmeninio archyvo nuotr./Nikolai Sokovsas
Asmeninio archyvo nuotr./Nikolai Sokovsas

1996 m. jis prisijungė prie Kanadoje įsikūrusio ekspertų centro „James Martin Center for Nuclear Non-Prolifer Studies“.

Jis yra apie 200 straipsnių ir dešimčių knygų apie Rusijos branduolinę doktriną autorius, Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA), Visapusiško branduolinių bandymų uždraudimo sutarties organizacijos parengiamojo komiteto, taip pat JAV vyriausybės institucijų konsultantas.

Kaip apibūdintumėte dabartinę Rusijos branduolinę doktriną? Ar tiesa, kad Rusija bando panaudoti branduolinę kortą savo puolimui Ukrainoje „pridengti“?

– Tradiciškai Rusija naudoja branduolinius ginklus, siekdama užtikrinti vadinamąjį gynybinį atgrasymą – neleisti priešininkui vykdyti išorinės agresijos. Tačiau nuo pat Rusijos invazijos pradžios matome vadinamąjį puolamąjį atgrasymą – Maskva naudoja branduolinius ginklus, kad priverstų Vakarus nustoti teikti pagalbą Ukrainai ir taip sukurti galimybes pasiekti savo karinius tikslus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas