Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Kai kurie salėje svarstė, ar jis „neatsijungė“: ar prezidentui J.Bidenui pakaks jėgų antrajai kadencijai?

Jungtinių Valstijų vadovas, Demokratų partijos kandidatas į prezidentus Joe Bidenas yra vyriausias asmuo savo poste per visą šalies istoriją. Išsamiame amerikiečių leidinio „The Wall Street Journal“ straipsnyje, remiantis dešimtimis pokalbių su J.Bideno aplinkos žmonėmis, svarstoma, ar jo amžius ir sveikatos būklė iš tikrųjų leistų jam dar ketveriems metams stoti prie Jungtinių Valstijų vairo.
JAV prezidentas Joe Bidenas ir pirmoji dama Jill Biden
JAV prezidentas Joe Bidenas ir pirmoji dama Jill Biden / „Reuters“/„Scanpix“

„Sausio mėnesį susitikęs su Kongreso lyderiais derėtis dėl Ukrainos finansavimo, prezidentas J.Bidenas tarpais kalbėjo taip tyliai, kad kai kurie susitikimo dalyviai sunkiai jį girdėjo“, – leidiniui teigė penki susitikime dalyvavę asmenys.

„Jis skaitė iš užrašų, norėdamas išsakyti akivaizdžius dalykus, darė ilgas pauzes ir ilgam užmerkdavo akis, kai kurie salėje buvę žmonės net suabejojo, ar jis „neatsijungė“, – pridūrė pašnekovai.

J.Bideno elgesys ir detalių žinojimas, pasak tuometinio Atstovų Rūmų pirmininko Kevino McCarthy ir dar dviejų su derybomis susipažinusių asmenų, kiekvieną dieną skyrėsi.

Tačiau tai – ne vienintelis atvejis, kai prezidentą supantys politikai sunerimo dėl jo sveikatos.

Leidinys „The Wall Street Journal“ šį straipsnį parengė remdamasis kelis mėnesius trukusiais interviu su daugiau nei 45 žmonėmis, tarp kurių yra respublikonai ir demokratai, kurie arba dalyvavo susitikimuose su J.Bidenu, arba buvo apie juos informuoti, administracijos pareigūnai ir kiti demokratai, neįžvelgę jokios prezidento kaltės ar suprastėjusios sveikatos būklės ženklų susitikimų metu.

Teigiama, kad po vasario mėnesį Ovaliajame kabinete vykusio pokalbio su Atstovų Rūmų pirmininku Mike'u Johnsonu pastarasis pažymėjo, kad J.Bidenas ėmė pamiršti savo paties politikos detales.

Panašią nuomonę išreiškė ir kiti aukšto rango JAV valdžios pareigūnai. Jie prisiminė, kad pernai, kai J.Bidenas derėjosi su Atstovų Rūmų respublikonais dėl skolos lubų pakėlimo, jo elgesys ir detalių žinojimas, pasak tuometinio Atstovų Rūmų pirmininko Kevino McCarthy ir dar dviejų su derybomis susipažinusių asmenų, kiekvieną dieną skyrėsi.

„Vienomis dienomis jis laisvai ir spontaniškai bendravo su respublikonais, o kitomis – murmėjo ir, atrodo, rėmėsi užrašais“, – rašo „The Wall Street Journal“.

„Reuters“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas
„Reuters“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas

„Su juo susitikdavau, kai jis buvo viceprezidentas. Eidavau pas jį į namus, – viename interviu anksčiau sakė K.McCarthy. – Jis nėra tas pats žmogus.“

81 metų J.Bidenas yra vyriausias asmuo, kada nors užėmęs šalies prezidento postą. Jo amžius ir kognityvinė būklė tapo vienais pagrindinių klausimų jo antrosios kadencijos kampanijos metu. Baltieji rūmai ir vyriausieji padėjėjai ne kartą pabrėžė, kad jis išlieka aštraus proto ir energingas lyderis.

Anot straipsnio, kai kurie su juo dirbę asmenys, įskaitant tuos, kurie jį pažinojo dar tada, kai J.Bidenas užėmė viceprezidento pareigas, pastebėjo, kad jis šiuo metu atrodo lėtesnis.

Sumenko ir J.Bideno reputacija respublikonų kontroliuojamuose Atstovų rūmuose, atkreipė dėmesį „The Wall Street Journal“.

Teigiama, kad didžiąją savo karjeros dalį prezidentas garsėjo kaip meistriškas teisėkūros sandorių derybininkas, galėjo didžiuotis išsamiomis žiniomis ir įžvalgomis apie kitos pusės motyvus, poreikius. Be to, kai reikėdavo daryti spaudimą, jis sugebėdavo pasiekti geriausią rezultatą.

Po daugybės interviu išryškėjo, jog dauguma tų, kurie teigė, kad J.Bidenas pasirodė prastai, buvo respublikonai, tačiau kai kurie demokratai sakė, kad keliuose pokalbiuose jis iš tiesų pademonstravo savo amžiui būdingus sunkumus.

Tačiau Baltųjų rūmų pareigūnai griežtai atmetė daugelį su prezidentu susitikusių ar apie tuos susitikimus informuotų asmenų pasakojimų kaip motyvuotus partinės politikos.

„Kongreso respublikonai, užsienio šalių vadovai ir nešališki nacionalinio saugumo ekspertai savo žodžiais aiškiai parodė, kad prezidentas J.Bidenas yra sumanus ir veiksmingas lyderis, turintis didelį teisėkūros pasiekimų bagažą, – pabrėžė Baltųjų rūmų atstovas spaudai Andrew Batesas. – Dabar, 2024 m., Atstovų Rūmų respublikonai kaip politinę taktiką pateikia melagingus teiginius, kurie akivaizdžiai prieštarauja ankstesniems jų pačių ir jų kolegų pareiškimams.“

Straipsnyje sutinkama, kad po daugybės interviu išryškėjo, jog dauguma tų, kurie teigė, kad J.Bidenas pasirodė prastai, buvo respublikonai, tačiau kai kurie demokratai sakė, kad keliuose pokalbiuose jis iš tiesų pademonstravo savo amžiui būdingus sunkumus.

Pastebėtina, kad buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas, kuris būdamas 77 metų, yra 3,5 metų jaunesnis už J.Bideną, taip pat susidūrė su klausimais dėl savo proto aštrumo.

„AP“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir JAV prezidentas Joe Bidenas
„AP“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir JAV prezidentas Joe Bidenas

Iš tiesų, abu kandidatai ne kartą buvo užfiksuoti vaizdo kameromis, kai neteisingai leptelėjo faktus ar kitaip supainiojo savo viešus pasisakymus. Savo ruožtu tai tik suteikė progą tiek demokratams, tiek respublikonams nuolat puldinėti savo priešininką.

Kai kurie susitikimuose dalyvavę asmenys nesklandumus aiškino iškalbos stoka, polinkiu ilgai kalbėti. Tie, kurie išreiškė susirūpinimą dėl J.Bideno, pasakojo, kad jų pastebėtas elgesys atskleidė nelygiavertiškumą, o ne karikatūrą, kurią piešia kai kurie jo politiniai oponentai.

Baltieji rūmai ne vieną kartą pabrėžė, kad prezidento gydytojai nustatė, jog jis gali eiti pareigas, o neseniai atliktos metinės medicininės apžiūros metu nenustatyta, kad jam būtų reikalingi kognityviniai testai.

Savo ruožtu apklausiami JAV vadovo administracijos nariai pateikė daugybę kitų situacijų, kurios, jų teigimu, rodo, kad prezidentas yra akylas ir įsitraukęs į savo darbą. Pavyzdžiu tapo ilgos J.Bideno darbo valandos, praleistos Situacijų kambaryje balandžio mėnesį per Irano raketų ataką prieš Izraelį ir po jos. Liudininkai taip pat pastebėjo, kad J.Bidenas dirbdavo ilgomis naktimis ir tada, kai iš Baltųjų rūmų rezidencijos telefonu bendravo su įstatymų leidėjais.

Dieną anksčiau, per rinkimų kampanijos renginį Detroite, jis nurodė, kad buvo viceprezidentas COVID-19 pandemijos metu, nors ji prasidėjo praėjus trejiems metams po to, kai jis paliko šį postą.

Rinkėjų nuomonę apie abiejų kandidatų protinį aštrumą iš dalies formuoja filmuota medžiaga ir naujienų reportažai, kuriuose fiksuojami jų vieši pasisakymai.

„The Wall Street Journal“ žurnalistai išskyrė keletą atvejų, kai prezidento pasisakymai buvo netikslūs arba nukrypo nuo tikrovės.

Gegužės 20 d. per Rožių sodo renginį, skirtą Amerikos žydų paveldo mėnesiui paminėti, J.Bidenas, nors iškart ir pasitaisė, pasakė, kad vienas iš Gazos Ruože laikomų JAV įkaitų buvo Baltųjų rūmų renginio svečias.

Dieną anksčiau, per rinkimų kampanijos renginį Detroite, jis nurodė, kad buvo viceprezidentas COVID-19 pandemijos metu, nors ji prasidėjo praėjus trejiems metams po to, kai jis paliko šį postą.

Tai – vos kelios iš daugelio klaidų, dėl kurių Baltieji rūmai buvo priversti ištaisyti oficialias stenogramas.

Teigiama, kad sausio mėnesį jis supainiojo du savo ispanakalbius kabineto sekretorius – Alejandro Mayorkasą ir Xavierą Becerrą. Vasario mėnesį per lėšų rinkimo renginį Niujorke jis pasakojo kalbėjęs su Vokietijos kancleriu Helmutu Kohlu – kuris mirė 2017 m. – per 2021 m. Didžiojo septyneto (G-7) šalių grupės susitikimą. Tą patį mėnesį per kitą lėšų rinkimo kampaniją J.Bidenas pareiškė, kad 2021 m. G-7 aukščiausiojo lygio susitikimo metu bendravo su buvusiu Prancūzijos prezidentu François Mitterrand'u, kuris mirė 1996 m.

Klaidų netrūksta ir buvusio prezidento, respublikonų partijos kandidato į prezidentus D.Trumpo retorikoje.

„AFP“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas
„AFP“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas

Sausio mėnesį, sakydamas kalbą, jis supainiojo Nikki Haley, respublikonų varžovę prezidento rinkimuose, ir Atstovų Rūmų pirmininkę emeritę respublikonę Nancy Pelosi, Kalifornijos demokratę, rašo „The Wall Street Journal“.

Kovo mėn. per mitingą Virdžinijos valstijoje komentuodamas Rusijos autoritarinio prezidento Vladimiro Putino nuomonę apie JAV lyderystę jis pavadino J.Bideną Baracku Obama. Gegužę Niujorke vykusio baudžiamojo proceso metu jis ilgesniam laikui vis užmerkdavo akis.

Kovo mėn. leidinio „The Wall Street Journal“ atliktoje septynių kovojančių valstijų rinkėjų apklausoje tik 28 proc. respondentų teigė, kad J.Bidenas fiziškai ir protiškai geriau tinka prezidentauti, o 48 proc. rinkosi D.Trumpą.

Anot JAV Towsono universiteto profesorės emeritės Martos Joynt Kumar surinktų duomenų, Iki balandžio pabaigos jis davė mažiau interviu ir surengė mažiau spaudos konferencijų nei bet kuris iš pastarojo meto jo pirmtakų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito